Judit Polgar: “Am stiut mereu ca voi avea succes”

Are doi copii si se pare ca nu mai are ambitii de campion. Dar viata de femeie de casa nu este pentru un profesionist “Chiar un pot trai fara sah”. A spus Judit. – “Am sa fac tot posibilul sa revin printre cei mai buni din nou”.

null

La campionatul mondial 2009 Judit Polgar a inceput din runda 2. Adversarul sau din primul tur nu a putut veni datorita unei imbolnaviri.

Sunt fericita sa am oportunitatea de a a vea un pic de timp de odihna dupa ce am venit aici, pentru aclimatizare si sa imi refac energia. Este foarte important inainte de meciul cu cel mai bun jucator roman, Liviu-Dieter Nisipeanu.

De obicei esti nervoasa inainte de meci?

Depinde de pregatire Ma gandesc ca e oarecum bine sa fi nervos inainte de meci. Dupa mine, daca nu esti nervos, inseamna ca un iti pasa de rezultatul meciului.
null

Cine te ajuta sa te pregatesti pentru acesta cupa mondiala?

Nu am antrenori permanenti, dar sunt persoane care ma ajuta. De exemplu, este Lev Psahis, am lucrat impreuna de multa vreme. In plus, sotul meu ma insoteste la toate turneele. Nu este asa bun la sah, cum este in profesia sa, este doctor veterinar. Pe de alta parte, ma sprijina moral. Acesta este probabil cel mai important lucru. Ii place sa imi urmareasca meciurile si sa tina degetele incrucisate.

Stim ca ai fost temporar in afara sportului si ai avut grija de familie. Ce te-a determinat sa revii?

Nu pot trai fara sah. Este parte integranta a vietii mele. Imi place jocul!
null

Este dificil sa ai succes in viata si in sah?

Foarte dificil. Trebuie sa fi o mama buna, nevasta buna, si o profesionista buna. Sa fi cea mai buna in toate. In fiecare zi!

A trebuit sa renunt la sah pentru o perioada. Cand copii mei s-au nascut a devenit clar ca cel mai important lucru sunt copiii. Asa ca sahul a disparut din viata mea pentru o perioada. Am vrut sa joc din nou, am muncit in ultimii ani din greu sa redevin cea mai buna din nou. Acum ma concentrez asupra sahului si vreau sa revin si sa muncesc din greu… Am o multime de ambitii, foarte greu de realizat.

null

Si sahul s-a schimbat un pic…

Ca sa joci bine, trebuie mereu sa te dezvolti. Nu este doar un joc, este o lupta constanta. Cu timpul a devenit mai agresiv si mai dificil. Aceasta noua generatie este bine antrenata de programe de sah competitive, si sunt croiti doar la castig. Este dificil sa castigi impotriva lor.

null

O multime de jucatori incearca sa devina cei mai buni, dar numai unii reusesc. De ce?

Nu este asa usor sa lupti impotriva ta, numai unii reusesc sa tina pasul. Pe de alta parte, nu este suficient sa te antrenezi. Cel mai important este cum te antrenezi. Sa joci sah un este suficient. Trebuie sa ti cont de calitatea muncii. Trebuie sa iti placa ceea ce faci. Daca nu, nu exista nici o sansa sa reusesti si sa obtii rezultate bune.

null
 

Urmaresti sahul feminin?

Da, urmaresc turneele feminine, si din cand in cand, particip la ele. Sahul feminin se dezvolta foarte rapid, jucatoarele de sah sunt din ce in ce mai puternice. In orice caz, exista o mare diferenta intre sahul feminin si cel masculin. Cred ca tine mai mult de atitudine Comparativ, doar putine jucatoare fac din sah o profesie, angajeaza antrenori, si folosesc computerul si bazale de date. Poate vor exista sanse in viitor. Pentru moment, o jucatoare de sah profesionista este un fenomen neobisnuit.

I-ai invatat sah pe copii?

Nu, le place doar sa se joace cu piesele. Nimeni nu ar fi surprins daca tatal meu ii va invata. Sper ca in viitor le va place sa sa joace sah, dar nu cred ca vor urma calea mea.Nu am aceasta energie fanatica pe care a avut-o bunicul lor.

Esti faimoasa in Ungaria?

Da, uneori ma recunosc oamenii pe strada. A inceput in 1988 cand echipa noastra a castigat olimpiada. In general sahul in Ungaria nu este asa popular. Lumea crede ca nu este suficient de desteapta sa inceapa sa joace sah. Acesta este motivul pentru care am scos diagramele de sah din cartea care s-a publicat in Ungaria.
 

null

Ti-au cumparat cartea?

Da, nu ma asteptam ca va avea un asa succes. Pot spune ca odata cu publicarea cartii, am devenit si mai populara.

Deci esti scriitoare acum? Ai si alte hobbiuri?

In general un am timp liber. Daca am, il petrec cu familia si cu copiii. Incerc sa ma mentin in forma.

Faci jogging?

Nu, nu imi place. Fac exercitii, inot, merg pe jos in aer liber. Imi place sa ma bucur de viata. Este un secret pentru fericire – cum sa te bucuri de micile lucruri din viata. In general, viata e frumoasa. Trebuie doar sa o simti.

Sursa http://ugra-chess.ru,  siteul oficial al Cupei Mondiale

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.