Unde se situeaza Memorialul Tal comparativ cu alte super-turnee?
Foarte, foarte sus. Am fost fericit sa joc in capitala Rusiei in memoria unui mare sahist. Mi-a placut acest turneu nu numai deoarece organizatorii au strans aproape cei mai puternici jucatori din lume. Similar se intampla in Wijk Aan Zee si Linares. Am fost foarte fericit sa iau contact cu bogatele traditii sahiste si culturale din Moscova si din Rusia in general.
Iti este cunoscuta munca lui Tal, care, apropo, este cel mai tanar campion mondial?
Desigur, cunosc si am analizat nu numai partidele lui Tal, dar de asemenea am analizat munca si stilul tuturor campionilor mondiali si al multor mari maestrii.
Cum ai explica faptul ca in prima parte a Memorialului Tal nu ai jucat cu energie? Dupa extraordinara performanta din Nanjing, turneu pe care l-ai castigat cu un mare avantaj de puncte, se astepta ceva similar in Moscova .
Pentru ca sa se intample o partida buna cateva componente trebuie sa functioneze in acelasi timp. In primele cateva zile am fost bolnav. Evident nu ma simteam bine si in aceasta stare nu aveam energie. Daca nu te simti bine, nu poti sa joci la victorie.
Se stie ca anul acesta ai lucrat cu Garry Kasparov
Cu Kasparov am avut doua scurte sesiuni de antrenamente in primavara, iar dupa aceea ne-am antrenat timp de doua saptamani in Croatia in August. Dupa aceea am lucrat timp de cateva zile in Septembrie. Dar in general tinem legatura in mod constant prin email sau skype.
Aproape toti marii maestrii din elita da o mare importanta pregatirii deschiderilor. Intr-un interviu ai declarat ca tie nu-ti place sa studiezi teoria deschiderilor si ca ai nevoie doar de pozitii normale.
Chiar si in trecut stiam cat de importanta este deschiderea. Totusi, doar dupa ce am lucrat cu Kasparov am devenit constient cu adevarat despre cat de importanta este. Sunt tanar, am fost student pana recent, asa ca nu sunt prea obisnuit cu munca grea si rigida. Pregatirea deschiderilor necesita munca epuizanta.
Care este urmatoarea ta competitie?
Am fost invitat sa joc la London Chess Classics 2009 in decembrie si, la inceputul lui 2010 joc la Corus Wijk Aan Zee.
Care sunt sansele tale la titlul mondial? Este ciclul curent momentul tau?
Pentru mine sunt mai importante planurile pe termen scurt, nu privesc atat de departe inainte. Ce se va intampla, se va intampla.
(SURSA: CHESSDOM.COM)
2 Comentarii
Interviul a aparut si pe chessbase.com.
noiembrie 20, 2009 - 1:49 pmMi s-a parut interesant parerea lui Carlsen cum ca Anand si Kramnik sunt foarte puternici si poate mai buni ca el.
Foarte onest si cu picioarele pe pamant e acest Carlsen.
Cred ca daca colaborarea cu Kasparov va continua un timp mai indelungat atunci va fi pregatit suficient pentru un meci cu Anand de ex.
Sa fim sincer deja toata lumea incepe sa comenteze cum ca acum Carlsen e asa de bun numai din cauza ca Kasparov e antrenorul sau.
Incepe si Carlsen sa fie nervos la intrebarile despre Kasparov. Sa nu uitam ca Carlsen a ajuns unde a ajuns inainte sa colaroreze cu Kasparov.
Daca Kasparov ar fi fost antrenorul lui de cand era mic atunci se putea pune problema astfel.
Ca sahist este deja format, el poate doar cu Kasparov sa mai corecteze anumite chestii din pregatire, sa aprofundeze unele deschideri etc.
Parerea mea e ca se si exagereaza unpic cu Kasparov…
Miturile astea ce ne mai plac noua….
Felicitari Carlsen pentru primul titlu de campion mondial!
Problema colaborării cu un campion mondial este delicată. Dacă-i încă în activitate, atunci el este acela care se consideră în drept să profite. Cum Kasparov nu mai joacă, el i-ar putea transmite tănârului Carlsen din bogata sa experienţă. Evident, datorită calendarului competiţional încărcat al lui Carlsen şi a diverselor obligaţii ale lui Kasparov, se înţelege că cei doi nu pot sta lipiţi unul de celălalt. De aceea, fără a renunţa la sfaturile unui asemenea mare campion, în locul lui Carlsen, aş căuta să-l angajez pe…antrenorul lui Kasparov!
noiembrie 20, 2009 - 3:21 pm