Vladimir Kramnik, invingator al Memorialului Tal: “Masca de pe fata lui Ivanchuk m-a pus cumva in garda”

La Moscova tocmai s-a terminat Memorialul Tal, turneu de categoria 21 (record), la care au luat parte cei mai puternici 10 jucatori din lume, cu exceptia bulgarului Veselin Topalov.

Dupa incheierea turneului, invingatorul, Vladimir Kramnik, a acordat un interviu corespondentului ziarului Izvestia:

Intrebare: In ultima runda ai jucat cu Ivanchuk, aflat la jumatate de punct in spatele tau. Te-a surprins in aceasta partida?

Raspuns:  Nu-mi amintesc ordinea precisa de mutari din deschidere (N.T.- Gambitul Damei), dar nu pot sa spun ca am fost surprins. Vassilly joaca o atat de mare varietate de deschideri incat nu prea are sens sa pregatesti o anume deschidere impotriva lui.

I: Ai avut o raceala la inceputul turneului. Ai reusit sa scapi de ea pana la sfarsit?

R: Da, ma simt bine acum. Dar aici este paradoxul: toate cele 3 victorii ale mele le-am reusit cand nu ma simteam bine. Cumva am jucat cu destula usurinta, in ciuda faptului ca a trebuit sa iau tablete inaintea fiecarei partide, pentru a-mi scadea temperatura. Acum ca mi-am revenit, ma simt destul de obosit, desi la sfarsitul unor astfel de turnee este greu sa te simti altfel.

I: Trei partide la rand, Ivanchuk a jucat cu o masca pe fata. Daca aparea cu masca si impotriva ta, ai fi considerat-o o forma de presiune psihologica?

R: Da, trebuie sa admit ca ma temeam cumva de masca lui Ivanchuk (rade). De fapt el a castigat ambele partide purtand masca. Dar in partida decisiva, el s-a decis sa joace fara ea.

I: In  ultima runda, un alt rival al tau, campionul mondial Vishy Anand, juca la masa de langa tine. Ai reusit sa urmaresti partida lor?

R: Nu am simtit nevoia. Adevarul este ca, am vazut imediar ca, avand Albele, Anand a jucat foarte prost deschiderea. Era deja clar ca el nu va castiga, si asta insemna ca nu va mai putea sa ma prinda. (NT- pana la urma Anand a pierdut in 25 de mutari).

I: La sfarsitul partidei tale, erai ingrijorat asupra soartei partidei?

R: Ivanchuk a incercat sa atace foarte taios cu Albele, dar ca sa fiu cinstit, nu am gasit o cale clara de castig pentru el. Evident, nici el, deoarece a inceput sa foloseasca mult timp de gandire si pana la urma a intrat in criza de timp. Nu stiu, poate un computer ar putea gasi un castig in aceasta pozitie. Dar dupa cateva mutari mai putin bune, initiativa adversarului meu s-a dus si am ramas cu un pion in plus, asa ca Ivanchuk a propus remiza. Desigur, as fi putut sa incerc sa concretizez avantajul material, dar o remiza era suficienta pentru mine ca sa castig turneul, si in al doilea rand nu vroiam sa-i stric buna dispozitie lui Ivanchuk.


I: Mai erau resurse pentru ambii jucatori in acea pozitie, asa ca arbitrii ar fi putut insista sa mai jucati. Au incercat sa faca asta?

R: Nu. Probabil ei au vazut cum Ivanchuk era dezamagit ca atacul sau a esuat. Cred ca daca arbitrii ar fi incercat sa insiste sa mai jucam, Ivanchuk ar fi fost in mod categoric in dezacord cu ei (zambeste). Eram de asemenea multumit cu remiza, dar asta de asemenea deoarece puteam astfel sa urmaresc repriza a doua a meciului de fotbal Rusia-Slovenia.

I: una dintre victoriile tale, impotriva lui Ponomariov, a durat 81 de mutari. Iti amintesti sa mai fi castigat vreodta o partida atat de lunga?

R: Nu este chiar atat de neobisnuit. Imi amintesc ca acum 15 ani l-am invins pe Anand intr-o partida ce a durat 110 mutari. O alta chestiune este ca, pentru a juca o partida atat de lunga, trebuie sa fi in forma potrivita.  In mod evident, eu am fost.

I:  Putem spune ca , dupa o perioada de rezultate mediocre, victoria in Memorialul Tal te-a readus intr-o pozitie fruntasa in sah?

R: Asa sper si eu. In orice caz, acum pot sa spun ca, contez pe recastigarea titlului mondial. Aceasta victorie de la Moscova m-a calificat pentru turneul candidatilor si sper sa joc bine in el.

I: In viitorul apropiat, anul viitor in aprilie, Anand si Topalov se vor intalni intr-un meci pentru titlul mondial. Cum evaluezisansele celor doua parti in acest meci?

R: Daca s-ar fi jucat pe teritoriu neutru, l-as fi considerat favorit pe Anand. Dar deoarece meciul va avea loc in Bulgaria, mi se pare ca Topalov are sansele mai bune. In general, decizia asupra loculu iunde se va desfasura meciul , nu prea mi se pare neutra, ca sa ma exprim cu discretie. Personal, nu aj juca impotriva lui Topalov in Bulgaria.

I: Crezi ca absenta lui Topalov de la Memorialul Tal a avut vreun efect asupra turneului, a fost mai putin puternic turneul fara el?

R: Nu cred asta. OK, Topalov are in prezent cel mai mare rating din lume, dar diferenta de clasa dintre jucatorii de top nu este mare. Spre exemplu, Ivanchuk nici macar nu este intre primii 10 momentan, dar la Moscova a fost printre cei care au luptat pentru locul 1. Fara dubii, Memorialul Tal va fi cel mai puternic turneu din calendarul FIDE in acest an. Intr-adevar, este probabil unul dintre cele mai puternice turnee din istoria sahului.

(SURSA: CHESSBASE)

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

 • vasluianuliviu

  cu masca? mai laso nene ce dumnezeu e cu astia au luato razna?

  noiembrie 19, 2009 - 9:03 am Raspunde
 • Vasy Strugari

  Da Vasluianuliviu, Ivanchuk a purtat in 3 partide la rand o masca! Uita-te la pozele de la memorialul Tal pe ChasseBase si vezi.

  noiembrie 19, 2009 - 2:53 pm Raspunde
 • Vasy Strugari

  ChessBase

  noiembrie 19, 2009 - 2:54 pm Raspunde
 • unmihai

  masca lui Ivanchuk 🙂

  noiembrie 19, 2009 - 11:28 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.