Viata are complicatiile ei, cu suisuri si coborasuri si cum sahul reflecta viata la scara redusa a celor 64 de patratele si acesta are parte de tot cortegiul de bucurii, tragedii, sacrificii, indoieli, certitudini, realizari, ratari, impliniri, dezamagiri, sansa, nesansa, frumuseti nebanuite, monotonie, socializare, egoism, infinitate de posibilitati (cel putin pentru mintea umana), spirala a cunoasterii si comparatiile pot merge mai departe. Diferenta ar putea fi ca odata pierduta o partida, poti incepe alta, pe cand viata este doar una, cel putin asa am fost invatati. Dar chiar este doar una? Inca se mai cerceteaza. Sigur este doar faptul ca din acea zona a lumii unde s-a nascut sahul (Asia), provine si conceptul de reîncarnare prin care fiinta respectiva reia “partida cu viata “ mereu si mereu, pana isi invata bine lectia. Dar sa trecem de la filosofia asemanarii sahului cu viata la ultimele evenimente din sahul prahovean.
In perioada 19-25 octombrie, la Slanic Moldova s-a desfasurat “Campionatul National de Sah pe Echipe – Divizia A – 2009“, la care, mentinandu-si locul din anul precedent, a participat si reprezentanta Prahovei : C.S. CONPET Ploiesti. Obiectivul nostru a fost, evident, clasarea pe unul din primele doua locuri, care asigurau promovarea in “SUPERLIGA”, competitia suprema pentru orice sahist roman, unde pe langa cei mai tari jucatori ai tarii ( Nisipeanu D., Istratescu A., Marin M., Lupulescu C., Nevednichy V., Parligras M., Valeanu E., etc.) participa din an in an sahisti straini tot mai valorosi. Conditiile pareau dintre cele mai favorabile si calificarea parea la indemana echipei, atata timp cat componentii ei dovedisera prin rezultatele obtinute la ultimele competitii ca sunt in forma, la care se adauga neparticiparea a doua favorite la calificare, din motive financiare. La start s-au prezentat doar 7 echipe, din cele 8 anuntate initial ca vor participa, Siciliana Bucuresti declinandu-si participarea in ultima clipa, din motive neclare.
Aici trebuie facuta precizarea ca echipelor Contor Group Arad şi Voinţa Satu Mare, retrogradate din “SUPERLIGA” cu un an in urma, conform unui regulament dubios al Federatiei Romane de Sah, urma sa “li se conserve” locul in Divizia A pentru 2010( ??), ajungandu-se in situatia greu de inteles pentru practicantii unui sport al mintii (uneori si mintea se poate imbolnavi) ca din 8 echipe sa retrogradeze 3 ( 37,7 %). In ce sport pe echipe se mai intalneste asa ceva ? Prin neprezentarea echipei bucurestene din cele 7 echipe prezente au retrogradat doua , alaturi de aceasta. Mai in gluma, mai in serios, propun mai bine retrogradarea tuturor echipelor care nu promoveaza in liga superioara (drept pedeapsa). In aceasta situatie absurda, din frica de a nu retrograda, au fost echipe disperate, care fara a avea dorinta de promovare au luptat cu mult aplomb, depasindu-si cu mult conditia, practic eliminandu-se notiunea de echipa favorita. Cea mai buna dovada este victoria neasteptata a ultimei clasate Speranta Focsani in fata fostei participante la “SUPERLIGA”, Potaissa Turda. Castigatoarea incontestabila a fost C.S.M. Lugoj, o echipa solida, principala favorita,care dupa victoria cu emotii din runda a-3-a la CONPET, a luat practic vacanta, dand fara joc meciuri egale cu Potaissa si Rm.Valcea si castigand relaxat cu Focsaniul in ultima runda.
CONPET-ul a inceput cu stangul, fiind invinsa in prima runda (2,5-3,5) de Potaissa, o echipa aflata departe de ceea ce a fost in trecut. Jocul sub asteptari al celor de pe mesele 3,4 si in special al subsemnatului pe masa a-6-a, cat si neintelegerea unei propuneri de remiza a reprezentat primul pas gresit. A urmat victoria lejera la Rm.Valcea ( 4,5-1,5 ). In runda a-3-a a fost meciul dificil cu Lugojul, pierdut greu cu 2,5-3,5 , in care s-a repetat istoria din prima runda, cu deosebirea ca Gogulancea, pe masa a -4-a trece pe langa victorie, multumindu-se cu remiza. Urmeaza o noua victorie facila la ultima clasata (Speranta Focsani) cu 5-1. In runda a-5-a aveam sa intalnim C.S. Otopeni, o echipa tanara, cu cativa juniori dornici de afirmare, dar care nu avea in obiectiv ( cel putin declarat ) calificarea. Victoria la Otopeni era ultima sansa de calificare. Cum eu imi revenisem dupa inceputul dezastruos, gratie incurajarilor capitanului echipei ( Manea Alexandru ), conduceam cu 2,5-1,5 , iar in cele doua partide ramase de jucat, atat Miroiu cat si Manea stateau la castig. Din nefericire, se joaca la victorie individuala in loc sa se incerce propunerea remizei in amandoua partidele. Miroiu, cel care cu 5 puncte din 6 avea sa fie cel mai productiv jucator al echipei, pe masa a-5-a, rateaza castigul , iar apoi gafeaza si pierde in fata seducatoarei sale adversare , iar capitanul de echipa Manea nu poate realiza mai mult de remiza. Cu 3-3 , meciul parea sa pecetluiasca ratarea calificarii. In runda a-6-a , urmeaza victoria cu 4-2 la Cugir si in ultima runda, cand aveam pauza, aveam sa asteptam rezultatele adversarelor. Singura sansa de calificare ramanea ca Potaissa sa nu castige la Cugir, iar Otopeni-ul sa faca meci egal cu Rm.Valcea. Norocul parea sa ne surada , deoarece Cugirul invingea Potaissa, dar totul s-a sfarsit prin victoria Otopeni-ului, care a reusit clasarea pe locul 2. Echipa CONPET termina pe locul 3, onorabil, dar departe de obiectivul propus. Dintre jucatorii nostri, cei care s-au remarcat prin jocul prestat au fost cei 3 “M” : maestrul international Manea Alexandru cu 4,5 puncte din 6 partide pe masa intai , maestrul Mosnegutu Klauss cu 3,5 p pe masa a-2-a si candidatul de maestru Miroiu Catalin cu 5p pe masa a-5-a. Mai putin inspirati, au fost maestrul FIDE Baciu Stefan ( 2,5 p pe masa a-3-a ) si candidatii de maestri Gogulancea Radu ( 3 p pe masa a-4-a ) si Anuta Laurentiu ( 3 p pe masa a-6-a ). Si totusi, echipa CONPET-ului inca isi pune shakespeare-iana intrebare : “ A fi sau a nu fi in “Superliga” ?”. Nu, nu este doar o simpla iluzionare, o urmare a frustrarii unei ratari monumentale. Desi sansele nu sunt certe, ele se pot materializa in cazul in care nu a fost doar o declaratie amagitoare a reprezentantului Otopeni-ului ca nu doresc participarea in prima liga, sau asa cum s-a intamplat in acest an, echipe cu probleme financiare isi pot declina participarea.
Indiferent insa de o posibila participare la anul in “Superliga”, sau reluarea drumului spre acest olimp al sahului autohton pe echipe, este necesara o intarire a echipei, care in conditii financiare decente se va produce inevitabil, raspunzand tendintei generale a tuturor echipelor de “A” si chiar de “B” de a-si constitui loturi solide, cu concurenta serioasa pe mese. Si cum CONPETUL si-a construit un nume in sportul romanesc, prin sectiile de Karate, Popice, Ciclism si Box, si Sahul incearca sa faca cinste clubului prahovean, prin performante.
(Scris de Laurentiu Anuta pe www.phonline.ro)
1 Comentariu
Frumos articolul.
noiembrie 20, 2009 - 1:32 pmMi s-a parut simpatic ce calcule isi faceau “ca echipa x nu are obiectiv de promovare” si asta inseamna ca ii batem atunci :)))
Ha ha!
Un fel de no combat …
Sa fim seriosi, totusi superliga este tare si fara niste jucatori puternicii nu faci fatza acolo.
Poate aducerea unui jucator din Moldova sau Ucraina poate intarii echipa CONPET dar si alte echipe din tara.
Oricum ar fi frumos ca si sahul romanesc sa isi promoveze jucatorii tineri de aceea ar fi mai bine ca cluburile sa importe un antrenor din Ucraina sau Rusia.
Ar fi cred financiar ok daca ar platii un antrenor pt 5-6 jucatori.
Poate se gandeste cineva la aceasta idee ….