Silvio Danailov despre Topalov, Anand si alte subiecte fierbinti

La doar 6luni pana la inceperea (teoretica) a meciului de campion mondial dintre Ananad si Topalov, Silvio Danailov, managerul fostului campion mondial Veselin Topalov, a acordat un interviu pentru siteul gong.bg. In continuare va oferim un fragment din acest interviu.

danailov05

D-le Danailov, s-a terminat calendarul competitonal pe anul acesta pentru Veselin Topalov?

Da, meciurile de la Novi Sad au fost ultimile pentru Topalov in acest an, de acum inainte ne concentram asupra pregatirii lui Topalov pentru meciul cuAnand.

Topalov este primul in lista FIDE.

Acesta este scopul nostru inca din 2005, de la obtinerea titlului de Campion Mondial. Dorim sa fie si campion mondial si numarul 1 in lista FIDE. Una din dorinte am reusit-o, urmeaza meciul de Campion Mondial de la Sofia.

Magnus Carlsen este al doilea la 9 puncte in spatele lui Topalov, Anand al treilea. Exista surprize in top 3 pentru dumneavoastra?

De cand a inceput sa lucrze cu Kasparov, a progresat asa cum ne asteptam. In acest moment trebuie sa se puna la punct cu presiunea psihologica fiind la 9 puncte de varf. Este tanar si talentat, se astepta de la el sa devina numarul 1 la un moment dat.

Referitor la Ananad, acesta se odihneste momentan. Aprope ca nu mai joaca acum. Sa nu uitam ca are 40 ani si este dificil sa tina pasul cu jucatorii mai tineri. La varsta lui numai are asa multa energie si o conserva. Principalul lucru pentru el este sa pastreze titlul, lucru care ii confera anumite privilegii.

danailov02

Mai este o jumatate de an pana la meci, va asteptati la “lovituri sub centura”?

Banuiesc ca in urmatoarele 6 luni echipa  lui Anand va face tot ce este posibil sa conteste conditiile in care s-au derulat negocierile la contractul meciului, in scopul de a ne enerva. Ei cred ca meciul este mult mai important pentru noi, dar in orice caz, meciul va avea loc si indiferent de ce vor face, au pierdut ocazia. Ar fi putut sa faca o oferta mai buna decat a noastra. Cu siguranta vor exista capricii din partea lor. Noi suntem pregatiti.

Datele meciului sunt intr 5 si 24 aprilie la Sofia?

Datele nu sunt sigure inca, intre 5 si 24 aprilie este perioada dorita de FIDE deoarece  ziua de nastere a lui Kirsan Ilymzhinov este pe 5 aprilie si presedintele FIDE ar dori ca ziua lui de nastere sa coincida cu inceperea meciului. Totusi, din cate stiu eu, Anand a cerut o amanare a datei de incepere pentru sfarsitul lui aprilie. FIDE o sa incerce sa il convinga vizavi de data de incepere, dar in orice caz, nu este important. Daca Anand nu doreste sa renunnte la cererea sa, meciul poate incpe la sfarsitul lui aprilie.

bilbao-danailov-topalov-10462

Domnului Ilymzhinov ii place in Bulgaria, de cateva ori pe an viziteaza mormantul lui Vanga si se incarca cu energie de acolo. Banuesc ca data exacta va fi anuntata in timpul vizitei domnului Kirsan Ilymzhinov in Bulgaria din decembrie (data exacta inca nu a fost confirmata) in care sunt programate  semnarea contractului si intalnirea cu primul ministru Boiko Borisov.

Care sunt planurile pentru pregatirea lui Topalov?

Deocamdata selectam antrenorii si secunzii pentru Topalov. Dupa acesta vom avea sesiuni de antrenament in Spania in noiembrie, decembrie si ianuarie. Deoarece va avea nevoie si de meciuri, va participa la Linares 2010 in perioada 13 – 25 februarie. Exista o sansa teoretica sa participe si la Monte Carlo, acesta depinzand de data meciului cu Anand.

Vor exista si nume noi in tabara lui Topalov, momentan nu ii dezvaluim. Este bine sa ai lume motivata si idei noi. Vom avea un doctor, un psiholog, un nutritionist, instructor de fitness. Binenteles vor exista 7, 10 zile de pauza intre sesiunile de antrenament si il vom trimite in Insulele Canare pentru a se reface.

topalov_danailov

Care este rolul unui nutritionist?

Nutritionistul face o selectie speciala a mancarii si dietei pentu Topolov. Unele alimente nu se pot amesteca, si asa mai departe. Aceasta dieta incepe cu cel putin 2 luni inainte de competitie. Asa e in toate sporturile, nu doar in sah. Inainte sahul era considerat doar un sport mental dar s-a dovedit ca fara o pregatire fizica corespunzatoare este greu sa rezisti tota partida. Intr-un meci de campionat mondial orice detaliu conteaza.

Momentan sunteti in Spania. Cum evaluati performanta echipei nationale la Campionatul European de la Novi Sad?

Este o performanta slaba, avem unul sau doi jucatori buni, dar avem nevoie de cel putin 5. Ne bazam pe Kiprian Berbatov pentru viitor, am avut intentia de al include in echipa, dar am decis ca un asemenea pas este prematur acum.

kass_danailov_topalov

Cheparinov nu este in forma buna, daca Cheparinov, Topalov si Berbatov vor juca la anul, avem mai multe sanse, dar din pacate asta este ce avem in momentul de fata. Persoanele care au participat nu au valoarea necesara pentru ceva serios.

Topalov a jucat intotdeauna pentru Bulgaria, cu rezultate foarte bune. Totusi, inainte aveam sanse la medalii, dar in prezent echipele s-au dezvoltat rapid, si cand nu exista sansa la medalii, el este mai putin motivat. In orice caz el va apara intotdeauna onoarea Bulgariei.

Sursa: Chessdom.com

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.