Ray Robson pe drumul spre inalta societate a marilor maestri (2)

Articol de Jennifer Shahade

Aici puteti vedea prima parte a articolului

CLO: Care a fost cea mai fericită victorie din viata ta?
RR: Eu tind să nu devin prea exaltat după ce am câştigat un joc, dar cred că una dintre victoriile cele mai fericite a fost, probabil, victoria mea împotriva lui Melikset Khachian, care a fost prima mea partida castigata la un mare maestru.

Robson

Ray Robson la Jocurile Pan-Americane de juniori 2009


Aici puteti vedea aceasta partida

CLO: Joci într-un număr de turnee importante în viitorul apropiat, incluzand Cupa Mondiala, Campionatul Mondial de Juniori şi Campionatul SUA.  Ai vreun obiectiv pentru aceste turnee?
RR: Următorul meu turneu este Campionatul Mondial de Juniori, care va fi un turneu foarte puternic, cu un jucător participant avand un ELO peste 2700. Oficial, eu sunt clasat pe locul 15, asa că dacă as termina în top 5, ar fi grozav. După Mondialul de Juniori, voi juca în Cupa Mondială, un turneu si mai puternic. Se joacă in sistem knock-out, şi din moment ce eu sunt unul dintre participanţii cu ratingurile dintre cele mai mici ar trebui să joc cu cineva care care un rating mult peste 2600. Cred că, si dacă ar fi sa câştig numai prima runda, ar fi deja un succes. Campionatul Statelor Unite de anul viitor este ceva mai departe in timp, aşa că nu ştiu exact cine se voi juca şi la ce nivel va fi propriul joc. Daca va fi similar cu ultimul  Campionat SUA, atunci o clasare in top 5 ar fi respectabila.

CLO: Ce sfat ai pentru tinerii jucători care apar în şah?
RR: I-aş sfătui pe tinerii jucători să joace la o categorie sau două de rating peste cea la care au ajuns. Când eram tânăr, mereu am jucat mai sus pentru a lua parte la cele mai puternice competiţii, iar acest lucru este bun mai ales în cazul în care ratingul tau nu te-a prins din urmă. I-aş sfătui, de asemenea, sa studieze în fiecare zi (si, vreau sa spun, sa studieze serios, nu doar sa joace blitz-uri 🙂 ), pentru ca, de la un anumit nivel, este imposibil să-ti îmbunătăţesti nivelul fără sa lucrezi la şah.

CLO: Există cărţi, site-uri sau software care au fost deosebit cheia succesului tau, şi pe care le-ai recomanda jucătorilor actuali si acelora care vin din urma?
RR: Nu cred ca a existat vreo carte care sa ma ajute în special; cu toate acestea, aş recomanda oricare dintre cărţile lui Dvoretsky. Când eram mai tanar, am utilizat Chessmaster 9000. Acest lucru a fost de ajutor, deoarece am putut analiza poziţiile, si, de asemenea, sa urmaresc prelegeri despre şah. Acum folosesc ChessBase pentru căutarea jocurilor şi Rybka pentru analizarea poziţiilor.

CLO: Ai fost peste tot în lume pe drumul tau spre titlu. Care este locul favorit unde ai fost vreodată pentru a juca şah?
RR: Eu am fost intr-o multime de locuri frumoase, şi mi-e greu să aleg unul. In acest an, două locuri foarte frumoase în care am ajuns au fost Norvegia şi Uruguay. În ambele locuri oamenii au fost foarte simpatici şi au facut totul astfel incat condiţiile sa fie excelente. Printr-o coincidenţă, mi-am facut prima si ultima norma de mare maestru tocmai in aceste două ţări.

arctic chessMI Ray Robson jucand cu MM Emanuel Berg in ultima runda de la Arctic Chess

 

CLO: Spune-ne despre obtinerea ultimei norme. A fost important pentru tine sa câştigi titlul de MM la o anumită vârstă?
RR: Nu a fost prea important pentru mine să-l obtin la o anumită vârstă, atâta timp cât jocul meu se îmbunătăţea. Cu toate acestea, desigur ca sunt foarte fericit că am fost capabil să-l obtin înainte de a implini 15 ani. Împotriva MM Andre Diamant din Uruguay, am încercat să obtin remiza cea mai mare parte a jocului, şi adversarul meu nu risca sa pierda, avand o piesă pentru un pion în final. Cumva, el m-a lasat sa avansez cu cei doi pioni ai mei prea departe, şi am fost capabil să câştig jocul.

Aici puteti vedea aceasta partida

Acest joc a fost crucial pentru ultima mea norma de MM, pentru ca după ce am câştigat jocul aveam 5/5, şi dacă aş fi pierdut-o ar fi fost o cursa mult mai dificila.

CLO: Cum iti vei sărbători a 15-a zi de naştere?


RR: Jucand şah! Ziua mea se întâmplă să fie în timpul uneia dintre rundele Mondialului de Juniori. Sper că voi fi capabil să câştig şi sa-mi fac un cadou frumos de ziua mea de nastere!

CLO: Care jucator sau jucatori din elita sahului te impresionează cel mai mult?


RR: Magnus Carlsen mă impresionează cel mai mult, chiar dacă nu avem exact acelaşi stil. În ultimul sau turneu din China, el a dominat într-un fel care nu este văzut prea des.

CLO: Dacă ar trebui sa-ti compari stilul cu al unui jucator din elita, istoric sau contemporan, cine crezi că ar avea un stil similar?
RR: Este greu de răspuns la intrebarea asta. Fiecare jucător are propriul stil, chiar si dacă stilul lui este asemanator cu stilul altor jucători . Nu cunosc o persoană cu care stilul meu sa se coreleze direct, dar cred că stilul meu este undeva între Fischer şi Kasparov. Kasparov este, de obicei, considerat ca avand un stil agresiv, în timp ce Fischer este agresiv, dar mai pozitional. Cred că eu nu sunt chiar la fel de controlat cum era Fischer, şi nu la fel de direct agresiv ca si Kasparov.

Sursa: http://main.uschess.org/content/view/9790/556

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.