Articol de Jennifer Shahade
Ray Robson, Foto Betsy Dynako
CLO (Chess Life Online) l-a prins pe cel mai tanar mare maestru din lume, şi cel mai tanar MM care a jucat vreodata pentru America, prin e-mail, în timp ce el se bucura de o bine-meritata săptămâna de odihnă pe o plajă din Uruguay. Ray se relaxa între Campionatele Pan-Americane de Juniori din Uruguay, unde a obţinut norma sa finală de MM şi Campionatele Mondiale de Juniori din Argentina, unde va începe sa joace de mâine (n.t. Articolul a fost publicat pe data de 21 octombrie). Ray a vorbit despre cele mai dificile obstacole în drumul sau spre titlul de mare maestru, stilul său, şi planurile sale pentru sarbatorirea zilei de nastere pentru a 15-a oara.
CLO: Felicitări, în numele Chess Life Online şi USCF (Federatia de sah a SUA)! Care este cel mai bun lucru despre noul tau titlu mare?
Ray Robson (RR): Cel mai bun lucru in a fi un MM este că am atins un obiectiv pentru care am muncit o lungă perioadă de timp. Chiar dacă în diferite etape ale carierei mele am avut diferite obiective pe termen scurt, am avut întotdeauna un obiectiv pe termen lung de a deveni un MM.
CLO: Ti-ai câştigat normele de MM într-o succesiune rapidă, în Norvegia (august 2009), Chicago (august 2009) şi Uruguay (octombrie 2009). Când ai realizat că ai fost cu siguranta putere de MM?
Ray Robson după ce a câştigat norma # 2, cu Sevan Muradian şi tatăl său, Gary Robson, Foto Betsy Dynako
RR: Deşi mai multe persoane au crezut ca am putere de MM de ceva vreme, eu am început să simt acest lucru doar la momentul desfasurarii Campionatelor SUA 2009. Când am jucat împotriva lui Onischuk în runda finală a Campionatului, am simţit că as putea să obtin prima norma, numai că lucrul acesta nu s-a întâmplat. În ultima rundă a Arctic Chess Challenge din Norvegia, am avut aceeaşi senzaţie şi atunci, în cele din urmă, am fost în stare să iau prima mea norma de MM. După aceea, a fost doar o chestiune sa joc în turnee şi sa performez la nivelul de care eram capabil.
CLO: Care a fost cel mai dur turneu sau meci pe drumul tau spre titlul de MM?
RR: Am avut câteva jocuri care m-au durut foarte tare cînd incercam sa obtin prima mea norma de MM. La Essent Open în octombrie 2008, am avut o bună şansă de a obţine o normă, aveam nevoie de 1 punct in ultimele 2 partide. În penultima rundă, am jucat cu Friso Nijboer din Olanda. A fost un joc dur, şi în cele din urmă am ajuns intr-un final in care adversarul meu statea mai bine, dar ar fi trebuit să se termine remiza. Amandoi ne-am oprit din notarea mutarilor pentru că a fost doar un increment de cinci secunde de mutare, si am jucat peste 50 de mutări fără sa se mute vreun pion sau sa se capturareze vreo piesa. M-as fi putut prevala de regula celor cincizeci de mutari, dar nu eram sigur cum sa fac asta, deoarece nu notasem mutarile. După mai mult de 70 de mutări în acest final, mi-am pierdut concentrarea mea şi, pur şi simplu, am pierdut un pion, asta conducând la o victorie uşoară pentru adversarul meu.
Aici puteti vedea partida Nijboer-Robson
MM Alexandru Onischuk într-un joc dur împotriva elevului sau Ray Robson,
Foto Betsy Dynako
Cealalta partida de care am fost cel mai dezamăgit a fost cea împotriva lui Onischuk la Campionatul SUA 2009, unde aveam nevoie de un egal pentru prima mea normă de MM. La un moment dat as fi putut forţa, practic, o remiză, dar în schimb am gafat si Alex m-a invins.
0 Comentarii