Zimbabwe: Placere sau supravietuiere? Sah pe bani pe strazile din Harare

Articol de Richmore Tera şi Nyore Madzianike

Harare – Oamenii petrec in diverse moduri ora pranzului pe străzile din Harare, de la incercarea de a manca ceva, la relaxare, jocuri de dame, tsoro şi în ultima vreme jocurile pe calculator.

harare_ps Street_cHESS2

O nouă formă de distractie la ora prânzului a apărut de un timp, sub forma de a juca şah. Dar jocul a fost dus la un alt nivel de cand jucătorii joaca pe mize, mai precis fac pariuri.

Deşi în trecut cartile si damele erau cele pe care oamenii isi pariau chiar si ultimul dolar, şi, în cazuri extreme, soţiile, şahul a devenit, pentru mulţi, noul capriciu.

Desi acesta a început ca un amuzament pentru a mai uita foame, cu iubitorii de şah strânsi de-a lungul First Street Mall-ului, din Harare, unde unele dintre „tablele de şah”, sunt gravate pe trotuar chiar si astăzi, interesul pentru joc a crescut foarte mult.

Improvizat_chess

Unii oameni întreprinzători, cu o minte orientata la “a face un dolar rapid” utilizeaza şahul pentru a face rost de ceva dolari.

Statia de autobuz Rezende Street şi trotuarelor de vizavi de Oficiul Postal Causeway au devenit centre de jocuri de noroc.

Fireşte interesul pentru joc creste la ora mesei de prânz.

Deşi jocul se desfasoara cu pretext social, investigaţiile au arătat că pariurile pe bani erau atracţia majoră.

În timp ce unele persoane intervievate de ziarul local The Herald au negat faptul că pariau, copii străzii, vagabonzii şi şomerii folosesc jocul ca o modalitate de a-si “duce viaţa”.

Cei care joaca şah de-a lungul Strazii Rezende au spus că au început la un club de şah în anul 2000.

street-chess

“Acum are mai curand un caracter social şi folosim strada ca pe un teren de antrenament, de vreme ce nu avem alte spaţii pe care sa le utilizam.”

“Clubul a fost aici ceva timp şi, dacă s-ar fi întâmplat ceva putred s-ar fi aflat până acum. Cred ca am adapostit o multime de oameni care au venit aici pentru a juca jocul şi apoi au plecat.”

“Noi nu facem pariuri, jucam jocul doar pentru ca ne place”, a declarat Danny Kanojerera, preşedinte al clubului de sah Rezende.

Cu toate că există unii jucători de şah de buna credinta, cum ar fi Charles Kuwaza, de la Federaţia de Şah din Zimbabwe care cred în „sfinţenia” jocului, investigaţiile au arătat ca şahul nu mai este doar un joc, ci o formă de afacere.

În timp ce unii isi marturisesc ignoranţa asupra problemei pariurilor, alţii sunt ocupati sa-si puna la bataie banii lor unii împotriva celorlalti.

Alţii au spus că iau jocul în serios la fel ca orice alt sport.

Un jucător care s-a prezentat ca Tariroyashe Takavarasha, altfel cunoscut sub numele de GM Tarov, care joaca sah in Statia de autobuz Rezende Street a negat ca se fac pariuri.

“Noi am participat chiar şi la nivel naţional, şi la un moment dat eram in partea de sus a Ligii naţionale de şah. Jucam aici din cauza lipsei de sponsorizare”, a spus el.

Dar un jucator care a vorbit cu condiţia anonimatului a spus ca se foloseau de joc pentru a câştiga bani.

“Când cineva trece prin zona şi este nou pe aici il provocam sa joace. Uneori pariem pe cont propriu, pentru a obţine bani pentru masa de prânz,” a spus el.

El a spus că se poate paria pana la 2 dolari SUA sau mai mult, în funcţie de cel care joaca, adăugând că jocurile pe bani sunt mai interesante.

zimbabwe-10mill-note

“Este mai interesant sa urmaresti un joc în care o persoană isi apără banii. Daca nu ar fi vorba de bani nimeni nu ar veni aici ca sa joace pentru ca foarte puţini oameni ştiu sa joace. Natura jocului cere răbdare şi cine ar aştepta până când se termina jocul?” a întrebat el.

Presat cu privire la modul de desfasurare al jocului, având în vedere că o singura partida ar putea dura ore, el a spus: “Având în vedere că jocurile nu sunt de forma standard, relaxam regulile astfel încât să se poata ajunge la un câştigător.”

“Putem juca, de asemenea, blitzuri unde se aloca un anumit timp pentru jucători.”, a spus el.

Unii jucatori au spus ca sunt frecvente certurile, ceea ce este tipic pentru cele mai multe dintre jocurile de noroc.

“Certurile sunt comune, chiar şi în fotbal, sau in orice alte jocuri.”

“Totusi nu am fost martori la batai.”

“Majoritatea oamenilor sunt profesionişti şi rezolva problemele profesionist, dar atunci când alte persoane sunt implicate în certuri, aceasta va atrage atenţia publicului larg,” a spus el.

O persoană care lucrează la un magazin de lângă unul dintre locurile frecventate de jucătorii de şah i-a descris ca pe niste personaje dubioase.

“Suntem cu ochii pe aceşti oameni ca unele dintre persoanele care vin aici sunt suspecte. De altfel, de ce funcţionarii Consiliului orasului Harare le permit să joace jocuri aici?” a spus un om care s-a identificat doar ca Mike.

Sursa http://allafrica.com/stories/200910200149.html

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.