Cu mai mare incredere dupa turneul de la Nanjing, Carlsen este al 5-lea care sparge bariera de 2800

Articol de Dylan Loeb Mcclain


Este aproape un gând înspăimântător pentru rivalii săi, dar Magnus Carlsen ar putea avea încă mult loc pentru îmbunătăţiri.

Carlsen, in varsta de 18 de ani, copilul-minune al şahului norvegian, a castigat turneul Pearl Spring, de la Nanjing, China, de săptămâna trecută, cu una dintre cele mai dominante performante din istorie, dupa Jeff Sonas, fondator al Chessmetrics.

Pe un site web neoficial pentru calcularea ratingului şi clasamentului mondial (care s-a dovedit a fi corect de nenumarate ori), Carlsen este clasat pe locul 2, cu un rating de 2801. Asta-l face al cincilea jucator care sparge bariera de 2800. Ceilalti sunt Garry Kasparov din Rusia, Vladimir Kramnik din Rusia, Viswanathan Anand din India şi Veselin Topalov din Bulgaria, care este numarul 1 actual, cu un rating de 2810. Toti cei patru jucătorii sunt campioni mondiali (actuali sau foşti), astfel încât Carlsen este într-o companie ilustra. Carlsen a fost printre primii cinci jucatori din lume timp de 18 luni, dar ultima sa performanţă sugereaza ca el ar putea fi gata sa escaladeze topul mondial, şi să rămână acolo.

Parte din ceea ce alimenteaza ascensiunea lui Carlsen este lucrul cu Garry Kasparov, care s-a retras în 2005. În China, Carlsen a folosit deschideri care au fost mult timp asociate cu Garry Kasparov, în special scotiana. Într-un interviu telefonic luni, Carlsen a spus: “M-am gândit că, dacă el a crezut ca aceste deschideri erau bune, de ce nu ar fi ele destul de bune pentru mine?”
Repertoriul extins al lui Carlsen merge dincolo de scotiana, lucru care ar trebui să-i ingrijoreze pe rivalii sai. Bine-cunoscut pentru pregătirea lui, Kasparov a adunat peste 16.000 de idei de deschidere nefolosite de cand s-a retras. (El a arătat cateva unui reporter în timpul unui interviu cu privire la retragerea sa). Carlsen a spus: “El are mult mai multe idei la pastrare decât mine. Şi am intotdeauna acces la acea baza de date.” Carlsen a mai adăugat, totuşi, că utilizarea unora dintre sistemele lui Kasparov nu înseamna el ca el va începe să joace ca acesta. “Stilul meu de joc este în continuare acelaşi.”

Carlsen a spus că el şi Kasparov au început să lucreze împreună în decembrie 2008, dar că sesiunile lor de instruire au devenit mai intense in timpul unei perioade de două săptămâni dn luna august, în Croaţia. Pearl Spring a fost primul turneu în care Carlsen a jucat de atunci, şi el a spus că a observat o diferenţă subtilă în jocul lui. El a fost capabil să pună presiune pe adversarii săi încă de la început, şi să continue sa faca lucrul acesta pe întreaga perioada a jocurilor. “Nu am mai simţit niciodată lucrul asta înainte”, a spus el.

El a mai spus că presupune că adversarii săi au fost într-o si mai mare presiune psihologică cand l-au infruntat, pentru că ştiau că se antreneaza cu Kasparov. (Aceasta veste a izbucnit la începutul lunii septembrie.) Carlsen a explicat: “Am crezut că le era putin frica, crezand că joacă si împotriva lui Kasparov.”Despre viitor, Carlsen a spus ca ar vrea să joace pentru titlul mondial, dar ca găseste frustranta situaţia actuală, în care nu există un sistem clar pentru selectarea unei salanger. Cu toate acestea, el a spus că nu se gândeşte prea mult la asta, pentru ca presupune ca va fi oricum parte a ciclului. “Dacă voi continua cu ceea ce fac”, a spus Carlsen, “ma voi califica pentru meciurile candidaţilor pe baza ratingului meu.”

El a spus că va continua să lucreze cu Kasparov, despre care a spus ca il va ajuta la Memorialul Tal de la Moscova, intre 5 si 14 noiembrie.

În ceea ce priveşte limitele sale superioare în calitate de jucator, facand aluzie la performanţa sa din Pearl Spring (ELO 3002) Carlsen a spus: “Nu cred că voi putea evolua în mod constant la acest nivel. Si la 2900 va fi foarte dificil, dar eu nu cred că este imposibil. Dar Carlsen a spus ca nu a fost preocupat de ratingul lui. “Am încercat să-mi îmbunătăţesc jocul.”

Sursa: http://gambit.blogs.nytimes.com/2009/10/12/fresh-from-his-victory-in-china-carlsen-looks-ahead/

1 Comentariu

  • Jack

    modest in declaratii acest magnus carlsen cred ca nu va iesi din primii 10 in urmatorii 15 ani

    octombrie 14, 2009 - 11:34 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.