Almira Skripchenko, sau sah vs. poker

La suprafata, aparent, exista foarte putine similitudini intre sah si poker.

Totusi, Almira Skripchenko, a trecut la pokerul profesionist, afirmand ca aparentele pot fi inselatoare.

Dupa ce a participat la masa finala si a castigat 2000 de dolari la World Series of Poker in vara trecuta, e greu sa nu fi de accord cu ea.

Cred ca jucatorii de sah sunt foarte priceputi pentru a devenii jucatori  de poker, deoarece sahul implica multa gandire strategica” a spus ea.

Da, desigur, e foarte multa matematica in poker, dar este mai mult decat matematica. Matematica poate fi invatata de oricine dar trebuie sa iti dezvolti si calitatile strategige si analitice.”

Nascuta in Moldova, Skripchenko a inceput sa joace sah la varsta de 6 ani.

almira-skripchenko-28288

La varsta de 15 ani a castigat Campionatul Mondial de Tineret sub 16 ani, la varsta de 21 a devenit Campion European la feminin, si a obtinut titlurile de IM si WGM din partea FIDE

Dupa un turneu in 2003, a fost convinsa de niste prieteni sa isi incerce mana la un turneu de poker in Paris.

Cand se vorbeste despre poker exista acesta poveste din literatura si filme, dar acesta era un turneu, ca un sport, asa incat am vrut sa particip.

In 10 minute cat a durat drumul cu taxiul  m-au invatat regulile jocului si am fost in finala in aceasi noapte

Muscata de microbul pokerului, a inceput sa joace in turnee mici in faimosul Aviation Club din Paris

Skripchenko a continuat sa joace si a terminat pe locul 2 intr-un turneu realizat pentru televiziune, alaturi de alti jucatori de poker si alte vedete ale sportului.

In timp ce joaca sah la cel mai inalt nivel, continua sa joace si in turneul European Pokerstar, jucand in cele mai puternice turnee de poker din lume.

Este o noua forma de provocare” aspus ea. “In sah am realizat aprope totul. Imi lipseste doar titlul mondial si inca mai incerc sa il obtin. Voi jucala Campionatul Mondial de anul viitor

almira-skripchenko-29443

In timp ce vede o serie de similitudini intre cele 2 jocuri, Skripchenko spune ca exista diferenta majore.

Pokerul este un joc unde trebuie sa uiti absolut tot ce sti despre sah sau ce te-a format sa fi un bun jucator de sah” a spus ea. “Ok, trebuie sa iti pastrezi anumite calitati, dar trebuie sa obtii si unele noi si sa incluzi unii factori in luarea deciziilor, unii la care nici nu te-ai asteptat vreodata.

A trebuit sa invat cum sa blufez sau cum sa joc teatru, ceea ce este contrar firii mele. A trebuit sa includ atat de multe elemente, care de asemenea m-au facut sa ma cunosc mai bine intrucatva. Este ca in psihanaliza, deoarece am descoperit ca imi place foarte mult  – pot sa blufez si pot sa joc teatru.”

Cea mai mare diferenta dintre cele doua sporturi, conform lui Skripchenko, este factorul de risc.

Sahul este un joc linistit si rational” a spus ea. “Binenteles, si pokerul este un sport rational, dar factorul risc nu este niciodata inclus in sah. In poker trebuie sa iti doresti sa iti asumi riscuri

almira-skripchenko-33460

Aceste riscuri au rasplatit-o cu locul 7 la WSOP in acesta vara. In timp ce evident isi dorea sa fi castigat, a declarat ca experienta a invatat-o o lectie buna de poker.

In anumit fel, s-a dovedit ca mi-am dezvoltat o piele tabacita” a spus ea. “In calitate de sahist, exista intotdeauna o intrebare filosofica, deoarece infrangerea apare din cand in cand. Pokerul te invata din punct de vedere filosofic cum sa o accepti si cum sa mergi mai departe”

Am fost foarte mandra de mine deoarece cred ca am devenit o persoana mai calita. Cred ca este exact ceea ce se vede. Joc 3 zile cu jucatori puternici. Nu sunt un magician, inca mai invat.

Intr-un an prietenul meu, Manuel Bevand, imi spune ca ma va face o masina. Nu sunt sigur ca mi se potriveste, dar, voi incerca sa devin o masina, asta este telul meu”.

traducere dupa Martin Derbyshir, pokerlistings.com

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

 • Almira Skripchenko, sau sah vs. poker

  […] admin wrote an interesting post today onHere’s a quick excerptLa suprafata, aparent, exista foarte putine similitudini intre sah si poker. Totusi, Almira Skripche […]

  octombrie 13, 2009 - 10:42 pm Raspunde
 • Jack

  ce are sahul cu jocurile de noroc ?ha haa a invatzat poker in 10 minute
  iar sah inca nu stie pe deplin nici acum cand e campioana europeana
  auzi ce sport interesant e pokerul in care trebuie sa inveti sa joci la cacialma …sa fim seriosi pokerul nu va fi nivciodata sport

  octombrie 14, 2009 - 11:27 am Raspunde
 • :)

  “In sah am realizat aproape tot”.
  Nu a realizat nimic.

  octombrie 14, 2009 - 3:54 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.