Interviu cu Susan Polgar (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

susan01a

GM Susan Polgar este prima femeie din istoria sahului care a rupt bariera care este in sah intre genul masculin si feminin, calificandu-se pentru Campionatul Mondial din 1986 si castigand titlul de GM in 1991.  Ea a devenit numarul 1 mondial la feminin la varsta de 15 ani si a ramas in top 3 timp de 23 de ani consecutivi. Polgar a castigat 10 medalii olimpice (patru de aur, 4 de argint si una de bronz) si are la activ 4 titluri de Campioana Mondiala la feminin.

10. Care consideri ca sunt cele mai promitatoare jucatoare tinere de sah? Crezi ca acestea vor putea sa concureze cu succes la masculin?

Sunt multe jucatoare tinere puternice: Houy Yifan, Humpy Koneru, Anna Muzychuk, Tatiana Kosintseva etc. Daca acestea vor sa ajunga in top 10 masculin, atunci vor trebui sa munceasca si mai mult.

11. Se spune ca sahistii ating varful formei lor sportive la 35-40 ani, iar dupa aceea progreseaza mult mai greu datorita lipsei energiei etc. Esti de acord cu aceasta declaratie?

Nu sunt sigura ca varful formei sportive se atinge la 35-40 ani. Dar majoritatea oamenilor care au respectiva varsta nu mai sunt in mod obisnuit la fel de motivati sa se antreneze la fel de mult ca la 16 ani. Este mai multa presiune in ceea ce priveste familia, banii, viata etc. Korchnoi a dovedit ca se poate juca un sah bun la orice varsta.

12. Iti place Sahul Fischer 960? Este o alternativa decenta la sahul clasic?

Imi place mult Fischer 960. Am fost unul dintre oamenii care am lucrat cu el in fazele initiale ale jocului, la stabilirea regulilor. Am jucat cu Fischer multe partide de 960. De fapt, cred ca cea mai populara poza a lui Fischer jucand 960 a fost cu mine. Nu am vazut niciodatao poza cu el jucand 960 impotriva oricarui altine

f12a


13. Care sunt hobbyurile tale?

Am prea multe hobbyuri. Imi place sa calatoresc, sa gatesc, sa fac gimnastica, sa vad filme bune, sa practic sporturi.

14. Copii tai joaca sah? Cat de buni sunt ei?

Copilul cel mare are o forta de circa 1900 Elo. El are 10 ani. Copilul mai mic care are 8 ani prefera sa cante la pian. I-am lasat sa aleaga ceea ce vor sa faca.

15. Crezi ca femeile in general pot participa la competitiile masculine? Este bine sa faca aceasta?

Da, pot participa, dar cu conditia sa se pregateasca la fel de mult ca barbatii. Nu poti sa te antrenezi in proportie de 50% fata de ei si sa te astepti la acelasi rezultat..

susan04a

16. Ce impact a avut sahul asupra vietii tale?

Sahul este o parte din viata mea. Intotdeauna a fost asa si va ramane mereu asa.

17. Ar trebui ca sahul sa continue sa incerce sa devina sport olimpic?

Ar fi frumos daca ar deveni sport olimpic. Dar nu cred ca se va intampla curand.

enlarge35

18. Care sunt cele mai eficiente metode de a promova sahul?

Trebuie promovat des si consistent. Trebuie dat un mesaj clar in care sa se spuna de ce ar trebui ca oamenii sa joace sah. Asta nu este o treaba de o zi. Multi dintre sponsorii mei nu au nici o legatura cu sahul.

29. Ce le doresti tinerelor fetite care abia se apuca sa studieze sahul?

Sa se simta bine! Daca nu iti place ceea ce faci atunci nu ai nici un motiv sa o faci.

susan11a

(SURSA: Pogonina.com ; sursa pozelor – Susan Polgar blog)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • gogu

    Susan?

    octombrie 8, 2009 - 12:43 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.