Interviu cu Susan Polgar (1)

susan01a

GM Susan Polgar este prima femeie din istoria sahului care a rupt bariera care este in sah intre genul masculin si feminin, calificandu-se pentru Campionatul Mondial din 1986 si castigand titlul de GM in1991.  Ea a devenit numarul 1 mondial la feminin la varsta de 15 ani si a ramas in top 3 timp de 23 de ani consecutivi. Polgar a castigat 10 medalii olimpice (patru de aur, 4 de argint si una de bronz) si are la activ 4 titluri de Campioana Mondiala la feminin.

1. Publicul spera intotdeauna ca jucatorii de top se vor reantoarce. (Susan si Sofia sunt in prezent inactive, iar Judit participa rar la turnee in format clasic.). Este posibil un comeback in cazul tau?

Totul este posibil. Imi place sa joc. Totusi, practic am realizat tot ce mi-am propus ca jucatoare de sah. Acum, unele din principalele zone de interes pentru mine sunt: promovarea sahului in scoli, popularizarea sahului in general in special printre fete, imbunatatirea conditiilor de joc si aducerea de mai multi sponsori pentru jucatorii nostrii profesionist, curatirea sahului in SUA de coruptie, etc..

2. Care este ritmul tau de joc favorit?

Nu conteaza prea mult pemtru mine. Am castigat titlul mondial feminin in formatul clasic, rapid si de blitz. Ma simt bine cu orice ritm de joc.

3. Care este cea mai buna partida jucata de tine?

Multe, dar daca trebuie sa aleg una, probabil cea impotriva GM Maia Chiburdanidze de la Olimpiada de la Calvia 2004.

4. Cum iti tratezi adversarii “instinct criminal”, “afectiune” , “joc impotriva pieselor”, etc.?  Ai prietene bune printre jucatoarele feminine?

Nu ma concentrez asupra persoanei care sta in fata mea. Joc pozitia de pe tabla. Am multi prieteni dar nu vreau sa jignesc pe nimeni uitand accidental sa numesc pe cineva.

f18a

5. Cine este favoritul tau in meciul Anand-Topalov?

Cunosc personal ambii jucatori de mai bine de 20 de ani. Mi-ar placea sa vad un meci bun, curat si interesant. Cred de asemenea ca va fi un meci foarte interesant. Lumea sahului merita asta. Pana la urma va depinde de pregatire si de echipa lor de secunzi, si de cine are nervii mai tari.

f4a

6. Ce a influentat cel mai mult cariera ta sahista: talentul, mediul sau munca grea?

Munca grea, munca grea si din nou munca grea. Am fost si norocoasa sa am parinti care m-au sprijinit desi ei nu sunt jucatori de sah. Tatal meu a  fost un amator de sah, iar Mama nici nu juca sah atunci cand am inceput.

7. Esti de parere ca, conditia fizica conteaza la sahisti? Cum te pregateai fizic pentru turnee?

Antrenamentul fizic este foarte important pentru mine .Imi place sa fac jogging si sa merg la sala de gimnastica. Forma fizica este vitala.

8. Esti multumita cu ce ai realizat in sah, sau mai ai unele obiective nerealizate?

La un nivel personal, sunt multumita cu ce am realizat. Totusi, mai am multe obiective menite sa ajute sahul.

9. Care este cel mai bun sistem de disputare a Campionatului Mondial? Meci, K.O.m turneu inchis, etc?  Dar pentru Campionatul Mondial Feminin?

Cred ca K.O. este cel mai nepotrivit sistem. Este un sistem care are cel mai mare factor de noroc, si campionul merita un pic respect. Prefer sistemul vechi cu zonale, interzonale, meciurile candidatilor si meciul pentru titlul mondial. Sistemul cu turneu inchis este de asemenea interesant dar fanii vor sa vada un meci care sa decida campionul mondial.

(VA URMA)  AICI  PUTETI CITI PARTEA II

(SURSA: Pogonina.com ; sursa pozelor – Susan Polgar blog)


ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

 • gogu

  Susan ?

  octombrie 6, 2009 - 10:20 am Raspunde
  • ceausescuiulian

   Gogu: Susan este numele american al sahistei de origine ungara, Zsuzsa Polgar( numele ei adevarat ).

   octombrie 6, 2009 - 2:02 pm Raspunde
 • Jack

  da sistemul k o este o aberatie , o absurditate
  nici nu mai stiu cati campioni mondiali au iesit in acest sistem

  octombrie 6, 2009 - 6:28 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.