Târgu-Jiu: Rodica Mogoşanu, o invingatoare in viata si o luptatoare in sportul minţii

Are peste 20 de ani de experienţă în masaj, dar pasiunea ei este şahul.  A participat la concursuri naţionale şi internaţionale, reuşind să obţină locuri fruntaşe.

Mogosanu_rodica_tgjiu

Rodica Mogosanu impreuna cu tabla speciala de sah pentru nevazatori

Ce îi place: Să joace şah. Îi plac florile, excursiile şi animalele. Îngrijeşte de flori, are acasă sute de ghivece cu flori. Îi plac documentarele de cultură şi artă. Îi place să citească foarte multe cărţi făcute special pentru nevăzători. Îi place muzica populară, chiar şi manelele dar cele care nu fac referire la bani sau obscenităţi.

Ce nu-i place: Modul cum guvernanţii conduc ţara. Nu-i plac persoanele care nu au cei şapte ani de acasă. Nu agreză persoanele care pozează în victime deşi nu au motivaţie. Pe aceştia din urmă îi consideră laşi.

Ce jucător de şah preferaţi?
În prefer pe Garry Kasparov. Mi-aş dori să ajung campioană mondială aşa cum a ajuns Kasparov. Din câte ştiu cei mai buni şahişti sunt ruşii.

Vă place să citiţi cărţi. Ce scriitori preferaţi?
Îmi place foarte mult scriitorul Alexandre Dumas, dar şi scriitorul şi poetul Thomas Hardy. Citesc cu plăcere poeziile lui Adrian Păunescu.

Rodica Mogoşanu s-a născut la Târgu-Jiu. La naştere medicii i-au depistat o boală rară la ochi. „Nu sunt complet nevăzătoare, însă boala de care sufăr este extrem de rară şi se numeşte colobom uveal. Acest lucru nu a însemnat un impediment să merg la o şcoală normală sau să am o viaţă normală“, spune Rodica Mogoşanu. A urmat şcoala generală Nr. 5 din Târgu-Jiu şi ulterior liceul Sanitar cu profil masaj.  De când era fată a învăţat să facă primele mutări pe tabla de şah.  În urmă cu zece ani a participat la primul concurs de şah care a clasat-o pe primul loc. Concursul a avut loc între membrii Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Gorj din care făcea şi ea parte. „La început a fost o simplă distracţie cu prietenii. Nu am avut un antrenor. Pe parcurs s-a dezvoltat imaginaţia“, îşi aminteşte şahista. A participat la mai multe concursuri de şah organizate la ivel naţional şi internaţional. Fără să fie maestră în acest joc al minţii a reuşit să-i bată pe cei mai profesionişti din ţară.

A concurat cu mari maeştrii ai şahului

Mogosanu_Rodica_nev

Rodica Mogosanu dupa Semifinala Campionatului national nevazatori de la Baile Felix

A concurat cu diferiţi maeştri care au participat şi au câştigat premii la nivel naţional şi internaţional. Cel mai important concurs la care a participat a fost cel din Bulgaria în urmă cu doi ani. A ocupat locul 19 din 54 de concurenţi. Recent a participat la un concurs naţional organizat la Băile Felix. „Cei mai buni jucători la şah au participat la acest campionat. Din cei 35 de concurenţi, maeştri la şah am reuşit să ocupe locul V. „La concurs am jucat pe o tablă de şah specială. Piesele negre sunt denivelate iar cele albe sunt netede. De asemenea,  căsuţele negre sunt ieşite în relief faţă de cele albe Am bătut câţiva maeştri la şah. Spre exemplu, am jucat mai multe partide timp de trei ore cu un profesionist nevăzător de la Dolj, era foarte orgolios şi până la urmă l-am bătut. Premiul a fost în valoare de 10 lei. Pentru mine e mai mult o pasiune, un mod de relaxare“, spune campioana. În Gorj, nu are adversar pe măsură. De patru ani este preşedinta Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Gorj. Deşi este o persoană cu dizabilităţi, este o femeie foarte ambiţioasă şi a reuşit multe lucruri în viaţă. Alte persoane pot vedea şi nu pot realiza ce a realizat ea. Are gospodărie frumoasă şi familie demnă de invidiat. Iubeşte foarte mult florile. Are peste o sută de ghivece cu flori. Cel mai mult îi plac cactuşii.

„Este o muncă frumoasă dar prost plătită“
De 23 de ani lucrează ca maseză în domeniul sistemului sanitar.  În 1986 s-a angajat la sanatoriul Dobriţa după care s-a transferat la Spitalul municipal „Tudor Vladimirescu“.  A reuşit să vindece de boli prin masare mii de pacienţi. „Este o muncă frumoasă dar prost plătită. Mi-a oferit doar satisfacţii persoanle. Faptul că uni pacienţi şi-au revenit după anumite boli de reumatism sau după accidente de circulaţie e mare lucru pentru mine“, încheie Rodica Mogoşanu.

(Sursa: Scris de Silvia Stoenescu pe www.adevarul.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.