Peter Leko – conferinta de presa la Nanjing: “Nu trebuie ignorata munca grea care trebuie depusa pentru a se atinge un nivel inalt”

eu102

Dupa remiza din runda a 4-a impotriva lui Wang Yue, Peter Leko a luat parte la o conferinta de presa.

Pentru a descrie partida sa impotriva lui Wang Yue, Peter Leko a folosit termenii “lupta psihologica”. “Am adoptat o noua abordare si ne-am dat fiecare celuilalt teste in deschidere. In jocul de mijloc am jucat amandoi la nivel de mare maestru si situatia s-a echilibrat rapid, ajungandu-se la remiza.”

U1163P6T12D4613962F168DT20091001154015

Intrebat “Ce sporturi iti plac?”, Leko, cunoscut drept fan al sporturilor, a raspuns:  “Cand eram foarte tanar am incercat multe sporturi. Pana la urma am ales sa joc sah, deoarece in acest domeniu era mai usor sa ajung la nivel de mare maestru, nivel pe care l-am atins pe la 11-12 ani. Intotdeauna merg sa joc fotbal pe un stadion, joc tenis de camp precum si tenis de masa (ping-pong). In aceasta calatorie la Nanjing, este de la sine inteles ca joc tenis de masa, dar in aceste zile nu am intalnit inca jucatorii foarte buni de ping-pong ai Chinei, asa ca sunt multumit ca am obtinut titlul onorific de maestru la ping-pong.”

4a497706g74c34aaed62e&690

Meciul de ping-pong dintre Topalov si Leko a fost mai interesant decat cel de sah

In 1994, cand Leko avea 15 ani, a obtinut titlul de mare maestru, doborand la vremea aceea recordul pentru cel mai tanar sahist care a devenit mare maestru. Leko povesteste: “In 1994 nu erau computere, ca sa progresez nu puteam decat sa citesc carti de sah, si progresul meu era dificil, dar acum cu ajutorul softwarelor de pe computere jucatorii progreseaza mai repede.”

Intrebat fiind care este varsta de aur a sahistilor, Leko a raspuns dupa cateva secunde de gandire: “Daca el/ea este un copil-geniu, dupa ce el/ea atinge un anumit nivel, el/ea va continua sa progreseze. Spre exemplu Ponomariov, Bacrot, ei au obtinut foarte devreme titlul de mare maestru, si in anii urmatorii au devenit jucatori de superclasa. Dar chiar si la 18 ani ei nu au atins 2700 puncte ELO. Spre exemplu Aronian, in 1990, avea deja un nivel foarte inalt, dar timp de 14-15 ani el nu si-a imbunatatit mult jocul. Totusi, in 2004-2005 , el a explodat brusc si a devenit unul dintre cei mai buni jucatori ai lumii, asa ca nu trebuie ignorata munca grea care trebuie depusa pentru a se atinge un nivel inalt.”

Cand conversatia s-a mutat la sahul din China, Leko a spus: “Acum jucatorii chinezi beneficiaza de antrenamente foarte bune, sunt multi antrenori excelenti, cum ar fi Ye Jiangchuan. La Olimpiada din 1996 am descoperit ca sahul jucat de Ye Jiangchuan este unul foarte frumos. Un prieten de-al meu urma sa joace impotriva lui si l-am prevenit asupra pericolelor. Dar prietenul meu nu mi-a dat ascultare, iar ca rezultat Ye Jiangchuan l-a invins in doar 25 de mutari. Prietenul mi-a spus dupa aceea ‘Ei bine, o sa tin minte acest nume toata viata!’ Pe langa Ye Jiangchuan, Bu Xiangzhi a fost unul dintre primii sahisti chinezii cunoscuti la nivel mondial, doborand si el la vremea lui recordul pentru cel mai tanar jucator care a devenit mare maestru. Desi progresul lui Wang Yue a fost mai lent, el a devenit treptat unul dintre cei mai puternici jucatori din lume. Acum un jucator tinar pe nume Ding Liren straluceste in China, El a castigat campionatul Chinei in acest an si in ciuda punctelor rating Elo de circa 2500, cred ca sahul jucat de el a atins nivelul de clasa mondiala, si promite foarte multe.”

(SURSA: SINA SPORTS)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.