Nakamura nu se teme de esecuri

eu102

Marele maestru Hikaru Nakamura a realizat dupa ce a jucat sah mai mult de un deceniu ca unele din cele mai mari lectii de viata pot fi invatate din esecuri.

“Daca pierzi de destule ori si ai ambitia sa ajungi mai bun, atunci frica de infrangeri dispare”, a explicat campionul USA Nakamura intr-o discutie telefonica purtata de acasa, din Wash, Seattle. “Odata ce frica dispare, progresezi”.

Sept18-Chess-pi

El asa a facut.

Nakamura, 21 de ani, a inceput sa joace sah cand avea 7 ani. La 10 ani a devenit cel mai tanar maestru din istoria sahului american. Dupa aceea, la 15 ani, o luna si 27 luni, a batut recordul lui Bobby Fischer, devenind cel mai tanar mare maestru american. Nakamura a obtinut titlul dupa ce a castigat Festivalul International de Sah Bermuda.

Dar Nakamura nu a castigat mereu.

“In primul meu turneu jucat vreodata am pierdut toate partidele, patru la numar.”  si-a amintit Nakamura. “M-am enervat”. Parintii lui Nakamura l-au retras din sah timp de aproape un an deoarece frustrarile lui Hikaru erau tot mai mari in urma infrangerior. Dupa o pauza, Nakamura a revenit in circuitul sahist cu rezultate mai bune.

Nu este de mirare probabil ca Nakamura a fost numit “cel mai bun jucator de blitz”. Programul sau de turnee de sah a fost foarte incarcat recent, cu excursii in Germania si Japonia. “Da m-am imbolnavit”, spune Nakamura, vocea lui fiind in mod evident slabita la telefon. “Si este menit sa se mai intample. Mai devreme sau mai tarziu se intamlpla.” “De obicei nu sunt atat de ocupat. Cam de le inceputul lui mai am jucat in fiecare saptamana, cu exceptia unei singure saptamani. A fost o vara diferita fata de cele din anii trecuti.”

Nakamura s-a nascut in Japonia in 1987 din tata japonez si mama din caucazi. Pe cand avea doi ani, mama lui Nakamura impreuna cu cei doi fii ai ei s-a mutat inapoi in USA, stabilindu-se la New York.

Nu este o surpriza ca Nakamura a excelat la sah, acest joc fiind o afacere de familie. “Fratele meu a inceput sa joace la gradinita. El a fost foarte talentat.”, explica Nakamura. “Si prin sah mama mea l-a intalnit pe tatal meu vitreg.” Fratele sau, Asuka, a fost odata cel mai bun jucator de sah la grupa lui de varsta.

Sunil Weeramantry, tatal vitreg al lui Nakamura, este de asemenea cunoscut drept unul dintre cei mai buni antrenori de sah din USA. Interesul lui Nakamura fata de sah s-a trezit mergand la turnee impreuna cu tatal sau vitreg si fratele sau.

La US Open din 1994 din Concord, California, Nakamura a jucat sah in sala de analize, o zona cu multe table de sah.  In curand Nakamura si-a depasit tatal vitreg si fratele la sah; dar preocuparea lui Nakamura asupra sahului avea limitari.”

“Sa ai o prietena este destul de dificil”, spune Nakamura drept raspuns la o interebare despre viata sa sentimentala. “Am incercat de cateva ori, dar sahul meu o lua in jos foarte rapid de fiecare data. La un moment dat, mai devreme sau mai tarziu ma voi casatori probabil.”

Stilul sahist al lui Nakamura a fost numit “agresiv si strict”. Acestia sunt termeni pe care el nu-i respinge. Personalitatea sa sahista este exact opusul a ceea ce este el in afara turneelor de sah, spune Nakamura.

“Cand joc sah, traiesc foarte intens. Tind sa fiu foarte anti-social”, a explicat Nakamura. “Vreau sa castig si nu vreau sa ma distraga nimic. Imi amintesc ca odata Roger Clemens a spus: <Pe teren acesti jucatori sunt dusmanii mei si in afara terenului imi sunt prieteni>/ Aceasta este genul de atitudine pe care o am.”

Este o atitudine care a dat roade. Nakamura a incasat 40000 $ pentru victoria sa la Campionatul USA din acest an. In ciuda succesului sau recent, Nakamura a spus ca sahul are plusuri si minusuri.

“Faptul ca am calatorit foarte mult este un plus. Am vazut deja mai mult din lume decat vad majoritatea oamenilor intr-o viata. Iti deschide ochii si observi cum este lumea”, spune Nakamura. Calatoriile frecvente au si minusuri. “Cand calatoresti atat de mult nu ai oportunitati sa-ti faci prieteni care traiesc in aceeasi zona cu tine”.

Nakamura joaca in liga pe echipe a USA, dar nu va participa ‘serios’ in turnee o perioada. Deocamdata, Hikaru se stabileste in noua sa casa din Seattle. El a condus 4 zile de-a lungul tarii din New York cu mama sa pentru a ajunge in Seattle.

In viitor Nakamura spera sa intre in finante, asa cum au facut unii dintre prietenii din sah, profitand de pe urma lectiilor invatate dupa 14 ani de sah.

“Sa ajungi maestru la 10 ani iti dovedeste ca poti sa faci ceva daca iti doresti mult.”

(SURSA www.pacificcitizen.org)

1 Comentariu

  • unmihai

    Cred ca e o mica eroare la traducere. “Caucasian mother” se refera la faptul ca mama sa e de rasa caucaziana, adica alba.

    octombrie 2, 2009 - 4:11 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.