Peter Leko: “Cand joci sah la cel mai inalt nivel, acest joc este in mintea ta tot timpul, devine o parte din tine”

Cati ani ai si unde locuiesti?
Am inca doar 30 de ani, chiar daca poate parea ca sunt pe aici de decenii. M-am nascut la Subotica, dar ne-am mutat la Szeged, cand aveam 1 an.

peter%20leko

Cand ai inceput sa joci sah si cine te-a invatat

Am invatat regulile de la taltal meu in timpul vacantei de vara cu cateva saptamani inainte sa implinesc 7 ani.Am invatat sah cand aveam 4 ani. Unchiul meu m-a invatat.


Cand te-ai decis sa devii sahist profesionist?

Talentul meu a fost descoperit foarte devreme astfel ca a fost un proces natural. Deja cand aveam 11 ani era clar ca am obiectivul de a deveni jucator profesionist de top in viitor. Desigur m-a ajutat mult ca am devenit Mare Maestru in 1994, la varsta de 14 ani. Dupa aceea nu a trebuit decat sa continui pe calea aleasa deja.

Ai vreun antrenor si cate ore pe zi faci sah?

Am avut multi antrenori de-a lungul carierei mele,  carora le sunt foarte recunoscator. Incepand cu anul acesta in afara de antrenorul meu permanent Arshak Petrosyan cu care lucrez de 8 ani, am inceput de asemenea sa lucrez la modul serios, profesional, cu marele maestru german Jan Gustafsson care ma ajuta mult sa-mi improspatez repertoriul de deschideri. Numarul zilnic de ore difera. In timpul sesiunilor intensive de antrenament poate fi de la 10 la 12 ore pe zi. Dar atunci cand joci sah la cel mai inalt nivel, acest joc este in mintea ta tot timpul, devine o parte din tine.

Cum ai descrie stilul tau sahist?

In general consider ca fiecare jucator de top este universal. Pe de alta parte fiecare dintre noi are stilul lui unic care depinde probabil cel mai mult de caracterul jucatorului. Imi place sa joc intr-un mod ‘curat si clar’ si evident ca nu sunt genul de jucator care sa-si asume riscuri care nu sunt necesare.

Care a fost cel mai mare succes al tau pana acum?

Toate victoriile la superturnee precum Wijk aan Zee, Linares, Memorialul Tal si Dortmund sunt foarte speciale. Totusi, fara nici un dubiu, cea mai importanta victorie a mea este la Turneul Candidatilor de la Dortumnd din 2002, victorie care mi-a dat dreptul de a juca pentru titlul de Campion Mondial. Meciul pentru titlul mondial impotriva lui Vladimir Kramnik a fost o provocare foarte dura. Am fost extrem de aproape de a castiga titlul, dar pana la urma meciul s-a incheiat cu scorul 7-7.

Ai un obiectiv special ca sahist profesionist?

Sunt in top 10 de 10 ani. Acum am un singur obiectiv: sa fac cat mai mult sah! Cred ca daca reusesc sa fac un pas in directia potrivita voi putea sa-mi definesc noi obietive pentru viitor.

Cum estimezi sansele tale de a te califica pentru viitorul ciclu mondial?

Cred ca am sanse decente, la fel ca alti jucatori, dar nu o sa incerc sa prezic nimic. Pentru mine in acest moment este mai important sa cresc nivelul general al jocului meu. Daca reusesc sa mi-l imbunatatesc, succesul poate veni automat incluzand calificarea pentru ciclul mondial..

(SURSA: www.uep-chess.com)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.