Dupa Superliga, Iasiul are sahiste de bronz

Fetele de la Cotnari-Politehnica au terminat pe podium la Campionatul National de seniori pe echipe iar in formatia masculina a terminat turneul pe locul sase

poli_iasi_superliga09

Dupa ce in luna mai a acestui an reusea in premiera sa cistige Cupa Romaniei, echipa feminina de sah Cotnari-Politehnica a plecat cu obiectiv maxim si la Campionatul National pe echipe care s-a incheiat ieri la Eforie Nord. Cu un lot care a avut doua dintre primele trei favorite al turneului, scotianca Ketevan Arakhamia-Grant si grecoaica Yelena Dembo, formatia ieseana s-a mentinut permanent in plutonul fruntas si a terminat pina la urma pe pozitia a III-a desi a fortat un loc superior pina in ultima clipa.

poli_iasi2_superliga09

“Am plecat cu obiectiv de primul loc dar ne-am intors cu bronz, un rezultat totusi onorabil pentru noi si o premiera in Iasi. A fost un turneu obositor si experienta a contat enorm. Debutante la o asemenea competitie au fost si jucatoarele dar si noi, colectivul de antrenori, iar asta a contat in unele momente.”, ne-a declarat Vlad Ungureanu, unul dintre tehnicienii clubului, colectiv care-i mai cuprinde pe Vasile Manole si Vladimir Danilov. Invinsa in primul joc, Cotnari-Politehnica a cistigat urmatoarele cinci runde, inclusiv in fata campioanei en-titre Apa Nova. Punct de cotitura a fost insa meciul cu AEM Timisoara, echipa ce avea sa cistige titlul national, meci dominat de iesence dar care s-a terminat la egalitate. “A fost un meci pe care l-am avut in mina. Dembo a facut remiza cu Peptan, Paulet a cistigat insa Arakhamia a pierdut in fata armencei Danielian, care a facut un turneu fabulos. Cu CSM Bucuresti am pierdut pentru ca s-a riscat totul. Am fortat pentru ca era inca neclar deznodamintul dintre AEM si Apa Nova si pina la urma s-a pierdut la toate cele trei mese.”, a mai adaugat Ungureanu, care a apreciat constanta si valoare scotiencei Arakhamia-Grant (locul 11 in clasamentul mondial si care de 20 de ani se mentine la acelasi nivel al coeficientului Elo) iar despre Dembo a apreciat ca a venit la Nationale obosita dupa o suita de turnee la care a participat. Pentru Cotnari-Politehnica au evoluat: Ketevan Arakhamia-Grant (4.5 puncte din 8 partide), Yelena Dembo (2/5), Alina Motoc (4/4), Iosefina Paulet (6/9) si Smaranda Padurariu (1/1).

poli_iasi_masc_superliga

Cotata cu sanse mai mici la podium echipa masculina a terminat pina la urma pe locul sase dupa ce a pierdut patru meciuri la limita, scor 2.5-3.5, toate cu echipele clasate superior “Putem vorbi si de ghinion insa a fost frustrant sa pierdem de atita ori la limita.”, a precizat Ungureanu despre evolutia echipei iesene. Chiar si asa, exceptind problemele care au fost la masa nr. 5, tehnicianul a apreciat evolutia sahistilor. Daca olandezul Werle a jucat bine, Banikas a avut o prestatie foarte apreciata cu atit mai mult cu cit a terminat pe locul secund in clasamentul jucatorilor de la prima masa, dupa cel mai apreciat sahist roman al momentului, Dieter Nisipeanu (Apa Nova Bucuresti). In fine, Svetuskin a fost marele cistig al iesenilor, moldoveanul care a jucat in acest an 17 turnee fiind considerat un bun om de echipa care ofera foarte multa siguranta, el fiind si cistigator in clasamentul sahistilor de la masa nr. 3. Pentru Cotnari-Politehnica au evoluat: Hristos Banikas (6 puncte din 9 partide), Jan Werle (4.5/8), Dmitry Svetuskin (6,5/9), Gabriel Mateuta (5/8), Lucian Miron (3.5/7), Vladimir Danilov (1/2), Vlad Ungureanu (2/2), Bogdan Girbea (4.5/7) si Ovidiu Chifor (1.5/2).

Rezultate la feminin: 1-2 cu CSU Brasov, 2-1 cu Medicina Timisoara, 3-0 cu Clubul Central de Sah Bucuresti, 3-0 cu CSS 1 Timisoara, 2-1 cu Apa Nova Bucuresti (campioana en-titre), 2-1 cu Siciliana Bucuresti, 1.5-1.5 cu AEM Timisoara, 3-0 cu Callatis Mangalia si 0-3 cu CSM Bucuresti.

Clasament: 1. AEM (8 victorii si o remiza), 2. CSU Brasov (6 victorii, 1 remiza si 2 infringeri), 3. Cotnari-Politehnica (6 victorii, 1 remiza si 2 infringeri), 4. Medicina (6 victorii si 3 infringeri), 5. CSM Bucuresti (5 victorii, 2 remize si 2 infringeri), 6. Apa Nova (4 victorii, 2 remize si 3 infringeri) etc.

Rezultate la masculin: 5.5-1.5 cu CSU Ploiesti, 4.5-1.5 cu Muncitorul Resita, 2.5-3.5 cu AEM Timisoara, 2.5-3.5 cu Medicina Timisoara (campioana en-titre), 2.5-3.5 cu Dinamo Bucuresti, 3-3 cu Victoria Techirghiol, 2.5-3.5 cu Apa Nova Bucuresti, 6-0 cu Diana Galati si 5.5-0.5 cu Juventus Bucuresti.

(Scris de Lucian Minutz pe Ziarul de Iasi)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.