Karpov: Karpov si Kasparov sunt ca in fotbal Pele si Maradona!

Valencia ziua 2: Kasparov pastreaza avansul de 2 puncte dupa partidele de sah rapid

kasparov_karpov_p2

Garry Kasparov – Anatoly Karpov– o rivalitate de peste 25 ani dusa pana in zilele noastre

Timpul scurs peste cei doi monstrii sacrii ai sahului mondial, parca a strans mai multa rivalitate si dorinta de revansa. Lumea intreaga s-a miscat atunci cand acest meci a inceput la Valencia si demn de mentionat este ca si mass-media si presa din Romania au semnalat acest meci dintre Karpov si Kasparov. Imi aduc aminte cu placere, cum in aproape toate ziarele Romaniei de atunci, publicau partida scrisa in limbaj sahist si chiar si diagrame si comentarii despre acest meci. Nu stiu daca exista inainte de ’90,  prea multa lume care sa nu stie sau sa nu fi auzit de cei doi mari campioni ai sahului mondial. Fiecare avea dreptul la o parere si la o simpatie, dar cred ca cei mai  multi erau partizanii salangerului, Garry Kasparov. Un motiv in plus il reprezenta si titlul pe care Karpov il castigase fara lupta, prin renuntarea lui Bobby Fischer sau povestile in care se mai aminteaau de presiunile “echipei” lui Karpov ( si a securitatii fostei URSS) pentru mereu rebelul Viktor Korcinoi.

karpov_kasparov_val1

Astazi meciul incepea de la 2-0 si multi dintre iubitorii sahului credeau ca va fi o cursa fara obstacole a lui Kasparov. Partida 3 ne-a amintit ca meciul mai are multe partide care se vor disputa, si faptul ca Anatoly poate remonta oricand diferenta, atat timp cat mai exista sperante teoretice de egalare. S-a si speculat ca partida 3-a a fost cusuta cu ata alba, pentru a readuce atentia intregii lumi asupra acestui meci pasionant. Kasparov a revenit in partida 4 si a  castigat refacand diferenta de 2 puncte de ieri. Valencia a facut fata cerintelor evenimentului sahist la scara mondiala, care are o mare importanta pentru promovarea sahului in lume .

Conform datelor oficiale ale organizatorilor, iubitori ai sahului din 129 de tari au accesat si au vizionat partidele transmise in direct.

1. Rusia (16, 7 %)

2. Spania (14%)

3. Franta (11,2%)

4. SUA (7%)

5. Anglia(6,7%)

6. Italia (5,8%)

7. Germania (4,5%)

8. Brazilia (3,5%)

9. Argentina (3,4%)

10. Ucraina (3%)

Meciul va continua cu partidele de blitz, unde favorit este acelasi Kasparov, pentru ca in primele 4 partide de sah rapid, Karpov a avut probleme cu timpul de gandire. Indiferent cine va fi cel care va ramane in avantaj dupa acest memorabil meci revansa, sa speram ca vom avea in continuare ce vedea. Si daca pana la urma va trebui sa fie un invingator in acest meci, cel care va castiga cel mai mult, va fi SAHUL, care va fi promovat dupa 25 de ani, cu innoita putere de acesti mari campioni !

Aici puteti revedea partidele din ziua 2

Aici puteti revedea partidele din ziua 1

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • virgil

    Meciul acesta poate suscita interes doar pentru oamenii nostalgici…Timpul scurs de la momentul cand acesti adevarati corifei ai sahului luptau pentru obtinerea suprematiei mondiale a rupt echilibrul valoric existent la acea vreme, asa ca meciul de acum este lipsit de orice relevanta…Anatoli Karpov a fost si ramane un mare campion in istoria sahului mondial, iar Kasparov a fost asemenea unui Karpov in perioada lui de gratie,cu diferenta ca el ar putea face fata si acum unei confruntari cu cei mai luminati sahisti contemporani…

    septembrie 27, 2009 - 3:47 pm Raspunde
  • virgil

    Si ca sa fiu corect pana la capat si fata de Kasparov, as vrea sa reamintesc faptul – poate uitat de unii – ca el este si acum detinatorul celui mai mare punctaj Elo…Acest lucru i-ar da dreptul sa revendice prima pozitie mondiala in clasamentele din toate timpurile, numai ca aceasta revendicare nu poate fi nici sustinuta si nici infirmata faptic, fie si pentru faptul ca, pe de o parte, aceasta clasificare a fost introdusa mult prea tarziu in competitiile internationale,iar pe de alta parte, nu poate reprezenta un criteriu corect de evaluare in cazul unor sahisti care au activat in perioade istorice diferite…

    septembrie 27, 2009 - 4:10 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.