Doru Ionescu:Echipa care ar fi trebuit sa joace era prima anuntata, pentru acest fapt am anuntat-o!

Interviu realizat pe 18 septembrie 2009

Aici puteti revedea: Doru Ionescu: Obiectivul echipei nationale este acela care a fost si la Olimpiada. Stiu ca unii au sa rada insa obiectivul nostru este locul 1!(I)

De ceva timp au fost discutii despre echipa nationala masculina pe blogul de sah, iar comentariile si intrebarile au pus mai multe probleme pe tapet. Am profitat de amabilitatea capitanului echipei nationale masculine, Doru Ionescu, si am realizat un interviu interesant in seara zilei de 18 septembrie. Interviul a  atins o mare parte din situatiile in jurul carora s-a vorbit foarte mult si pro si contra in ultimul timp si sper sa lamureasca mare parte din ele. Incercam sa fim acolo unde trebuie si sa incercam sa facem lumina, pentru ca NE PASA de ceea ce se intampla cu sahul romanesc. Uram succes de pe acum echipelor nationale romane la examenul dificil care va fi la Novi Sad. Hai Romania!

Doru_ionescu_team_Romanian

Doru Ionescu urmarind evolutia lui Mihail Marin

Iulian Ceausescu: Totusi aceste comunicate trebuie sa fie in atributia cuiva,  si cred ca daca pentru schimbarea locatiei de la Bazna nu s-a facut caz prea mult (schimbandu-se din nou fara nici o explicatie comunicatul!), aici lucrurile care au privit nationala Romaniei, au fost inflamabile de opinia publica sahista.  Multa lume vrea sa stie, despre unele puncte de suspensie din echipa nationala. Mai ales ca jucatorul roman cu nr 3 in lista elo a tarii, MM Mihail Marin, nu a putut fi cooptat la lotul national, desi initial el era in echipa!

Doru Ionescu: Din pacate nu s-a putut, nu vreau sa intru in detalii, asa este fair-play.

Iulian Ceausescu: Nu vroiam sa intru in amanunte personale, ci numai parerea capitanului, daca trebuia sa fie in echipa sau nu, din punct de vedere al selectionerului. Era un jucator de care aveam nevoie la echipa sau nu ? Cred ca asta nu este chiar asa de greu. Si nu lezeaza nici un interes.

Doru Ionescu: Echipa care ar fi trebuit sa joace era prima anuntata, pentru acest fapt am anuntat-o!

Iulian Ceausescu: Am realizat cu numai 2 zile in urma un interviu cu camp national, Eduard Valeanu. Ce “vina” sa aiba acest tanar jucator, pentru ca a castigat campionatul national 2009? Dupa parerea ta campionatul national ar putea fi inclus ca obligatoriu, ca si criteriu pentru selectia la echipa nationala?

Doru Ionescu: E foarte usor de raspuns. Atat timp cat campionatul national nu e reprezentativ, atunci nu poate fi vorba de o selectie automata in lotul olimpic. In lotul national da, dar in lotul olimpic nu. Apoi, echipa olimpica trebuie sa fie cea mai buna posibila, nu? Echipa care participa la olimpiada sau la europene trebuie sa fie cea mai buna pe care o putem alinia. Asta este parerea mea. Ori a garanta cuiva cu 9 luni inainte de competitie ca are locul asigurat mi se pare o dovada de neseriozitate si de incorectitudine.

Iulian Ceausescu: Multe tari cu un sah puternic fac asta in lume si au inclus campionatul national, ca si criteriu pentru selectia in echipa reprezentativa.

Doru Ionescu: Numai daca participa toti jucatorii de frunte cu maximum o exceptie. Franta nu, Olanda nu, Germania nu! Nu e o regula.

Iulian Ceausescu: Pooate fi stipulata obligativitatea selectionarii care ar depinde de participarea la nationalele tarii. Asta era completarea ideii de mai sus, pentru campionatul national.  Unii aleg includerea acestui criteriu si din alte ratiuni, mai ales pentru stimularea sahului intern si pentru a avea un barometru clar la campionatul national.

Doru Ionescu: Arik Braun a castigat campionatul Germaniei si totusi nu joaca in echipa. Jucatorii foarte buni trebuie fie platiti ca sa joace, fie sa aiba posibilitatea castigariii unor premii consistente. De altfel anul trecut am fost initiatorul schimbarii sistemului actual cu unul bazat pe semifinala si finala, am garantat fondurile de premiere precum si prezenta celor mai buni sahisti, inclusiv Dieter, am obtinut sprijinul a cel putin 50 de sahisti de frunte din Romania, si totusi propunerea mea a fost respinsa!!!

Iulian Ceausescu: Sa inteleg ca acest campionat national nu ar putea fi cuantificat si monitorizat pentru crearea unui barometru al jucatorilor? Au participat si cativa jucatori care sunt in lotul national de acum: Lupulescu, Szabo.

Doru Ionescu: Asa iti pot spune eu cine a lipsit: Nisipeanu, Istratescu, Marin, Nevednichy, Parligras, Vajda.

Iulian Ceausescu: Proiectul tau mi se pare ceva nou si foarte nimerit, fata de ceea ce a fost in ultimii ani la noi in tara. Dar cine a putut sa respinga acest proiect ?

Doru Ionescu: Consiliul Director al Federatiei Romane de Sah

Iulian Ceausescu: Si in ce an a fost facut?

Doru Ionescu: Anul trecut in primavara, l-am pus si pe forumul rochess.org

Iulian Ceausescu: Care a fost motivatia respingerii, pentru ca la prima vedere mi se pare o relansare a campionatului  national si o formula excelenta de sistem de desfasurare. Mie unul mi se pare incredibil ceea ce spui!

Doru Ionescu: pur si simplu n-a fost discutat

Iulian Ceausescu: Mie mi se pare aceasta decizie o lovitura sub centura data sahului intern si campionatului national, care nu mai este asa cum era inainte cu multi ani.

Doru Ionescu: Probabil ca unora nu le place faptul ca am prea multe initiative. S-or fi gandit ca Topalov si Karpov ajung.

Iulian Ceausescu: Daca Federatia si Consiliul Director nu trebuiau sa scoata nici un ban din buzunare, de ce macar nu a fost discutat sau macar pus in discutie mai tarziu???

Doru Ionescu: Explicatia neoficiala a fost ca am cerut organizarea pe 3 ani. Adica 3 ani garantam lucrul asta, 1 miliard pe an(!!!)

Iulian Ceausescu: Ai omis cu modestie alte initiative excelente puse in aplicare, care au schimbat imaginea sahului romanesc in Europa si in lume: Campionatul european Feminin de sah rapid si Campionatul mondial de amatori de la Predeal.

doru_ionescu&copii

Doru alaturi de copiii sai

Doru Ionescu: nu le-am facut singur

Iulian Ceausescu: Dar ai fost organizator si tu. Nu poti sa faci singur asa ceva…

Doru Ionescu: Nu prea, insa si in 2 e putin

Iulian Ceausescu: Poate de asta ai fost acuzat ca ai scos prea multi bani din organizarea de turnee.?!?

Doru Ionescu: Da, pe la colturi.

Iulian Ceausescu: Originile tale natale de unde sunt?

Doru Ionescu: Avand in vedere ca de multe ori am dat bani de la firma la care am fost actionar, nu vad acum m-as putea imbogati.

Doru Ionescu: Nascut, crescut in Ploiesti. Am avut noroc de un centru sahist excelent.

Iulian Ceausescu: Da. Sa stii ca ti-ai ales foarte bine unde sa te nasti.

Doru Ionescu: Din momentul in care m-am apucat de sah, in 1979 si pana acum domnul Butnariu a fost sufletul acestui centru. Si va fi si la superliga, unde va conduce echipa din Ploiesti.

Iulian Ceausescu: Asta nu este deloc rau, poate doar pentru adversarii Ploiestenilor!

Doru_ionescu_laTabla

Doru Ionescu la tabla

Doru Ionescu: o sa fie greu, la fel de greu ca la Novi Sad

Iulian Ceausescu: S-a mai intrebat destul de mult, de ce nu a fost inclus in echipa si Cristian Chirila? Macar sa fi fost pe lista formal, pentru ca trebuia sa fie prezent la o alta competitie de juniori. Puteti sa ne spuneti ce jucatori tineri sunt in vederile dumneavoastra?

Doru Ionescu: Consider ca la ora actuala Cristi Chirila va trebui sa-si schimbe complet viziunea asupra viitorului lui sahist. Cum se spune, “cine pune osul la bataie” se afla in vederile mele. Daca ar fi sa nominalizez un singur nume, acela ar fi George Catalin Ardelean. Si sper ca si elevul lui, Radu Doros, sa ajunga in scurt timp in vederile selctionerului, indiferent cine va fi acela.

Iulian Ceausescu: Sa inteleg despre Cristian Chirila ca trebuie sa isi schimbe antrenorul, deschiderile sau comportamentul sau sa fie mai realist?

Doru Ionescu: Cred ca ar trebui sa-si raspunda cat se poate de sincer daca vrea sa nu sa mai faca sah. Raspunsul la aceasta intrebare n-are legatura nici cu deschiderile nici cu antrenorul. Orice deschidere e buna daca o stapanesti si nici-un antrenor nu poate face minuni, daca elevul nu e silitor.

Iulian Ceausescu: Probabil ca va fi cat de curand protagonistul unui interviu, Cristian Chirila. Mai ales pentru faptul ca multa lume il considera o mare speranta a sahului romanesc.

Doru Ionescu: Ii doresc succes, mai trebuie sa si-l doreasca si el.

Iulian Ceausescu: Mi se pare destul de dur mesajul tau pentru Cristian Chirila. Sper din toata inima ca acest mare talent sa se implineasca si sa depaseasca toata performantele de pana acum ale jucatorilor romani

Doru Ionescu: Ce e dur? Este  mai degraba realist.

Iulian Ceausescu: Este dur faptul ca nu stim noi care sunt circumstantele aici. Ca de obicei Selectionerul este cel mai informat.

Doru Ionescu: Nu sunt eu cel mai informat, dar normal ca ma preocupa soarta unui jucator pe care acum 9 luni il consideram aproape sigur in echipa.

Iulian Ceausescu: Foarte interesant acest subiect, mai ales ca acest tanar jucator, ca junior,  a adus medalii si  lauri pentru Romania, cat nu au adus multe generatii de jucatori.

Doru Ionescu: Sahul mare se face prin jucatori de elita. Ori pentru asta trebuie daruire totala si munca sustinuta.

Iulian Ceausescu: Cred ca de multa vreme nu a mai avut Romania un jucator mai talentat ca el! Mai ramane de muncit enorm si de demonstrata ascensiunea sa spre locul pe care ni-l dorim cu totii sa fie cat mai sus.

Doru Ionescu:  Fiecare jucator de sah e pe locul pe care-l merita.

Iulian Ceausescu: Nu pot sa fac asemenea consideratii despre el, pentru ca nu cunosc prea multe amanunte. Dar raman la parerea mea ca este un talent exceptional produs de sahul romanesc.

Iulian Ceausescu: Nu neg ceea ce ai zis, pentru ca este ceva logic.

Doru Ionescu: Hai sa o luam asa. E un talent fara indoiala, dar eu as vrea sa fie un PRODUS exceptional al sahului romanesc. Talent + munca = produs

Iulian Ceausescu: Nu pot sa nu te aprob, pentru ca multi jucatori tineri talentati ai Romaniei, au ajuns sa joace numai ocazional din varii motive. Ce ati schimba daca ati fi ales presedintele federatiei romane de sah? Ce lucruri noi ati face pentru sahul romanesc?

Doru Ionescu: Fiecare are ideile lui, bune sau rele, dar daca ar fi dupa mine as trimite tinerii sahisti, care n-au obligatii sau griji, sa bata lumea si sa joace turnee cat mai tari, nu sa se prafuiasca jucand mereu aceleasi turnee cu aceeasi jucatori. Ori dupa ’90 sahul s-a globalizat, iar noi ne provincializam.

Iulian Ceausescu: Ati face lobby pentru introducerea sahului in scoala din aceasta functie? Credeti ca ar aduce ceva bun pentru sahul de performanta ?

Doru Ionescu: Si Ionut Dobronauteanu face, dar de ce sa ne miram ca nu este introdus atata timp cat educatia fizica e facultativa. Se fac insa lucruri importante la nivel local: Iasi, Oradea, Alba Iulia, Timisoara, Satu – Mare, Ploiesti.

Iulian Ceausescu: Atunci sa ne dorim un prim-ministru ca in Moldova, unde sahul a reusit sa ajunga in scoala?

Doru Ionescu: Noi trebuie sa ne dorim ca fiecare sa-si faca treaba acolo unde este. Rezultatele vor veni de la sine.

Iulian Ceausescu: Ceea ce ai spus acum, ar trebui de multa vreme sa fie normalitate in Romania. Insa din pacate o astfel de normalitate este categorisita la noi tocmai invers . Ca si cum nu ti-ai face treaba bine! Normalitatea este privita in Romania ca anormalitate. Problema de mentalitate va fi mai greu schimbata la noi in tara.

Doru Ionescu: da, sa fim optimisti totusi

Iulian Ceausescu: Ce “reprosuri” i-ati face din postura de jucator lui Doru Ionescu, selectionerul echipei Romaniei?

Doru Ionescu: Raspunsul la aceasta intrebare poate aduce cu o fraza dintr-o carte citita recent :

“Nu cred in Dumnezeu, dar ii simt lipsa”

Iulian Ceausescu: Daca ai fi post un simplu jucator, probabil ca ai fi avut ceva de spus pentru selectioner

Doru Ionescu: Mereu am discutat deschis la Dresda si inainte, ne-am spus toate pasurile

Doru_Ionescu_echipa-masculina3

Doru impreuna cu echipa nationala la Dresda 2008

Iulian Ceausescu: Pe mine sincer ma ingrijoreaza cand cineva ma lauda gratuit. La fel ca si darurile facute de greci, acestea de multe ori ascund ceva. Imi plac criticile, dar argumentate, pentru ca sunt constructive.

Doru Ionescu: N-am fost ocolit de astfel de manifestari. Cred ca e bine sa ai o doza buna de scepticism despre propria persoana.

Doru Ionescu: Cert este ca daca imi dispare adrenalina cand fac un lucru, ma poate lauda oricine, nu mai fac lucrul ala si pace.

Iulian Ceausescu: Ce sa inteleg din asta? Ca nu veti reveni vreodata ca organizator?

Doru Ionescu: Cheful dispare si apare.

Iulian Ceausescu: S-a discutat mult despre includerea lui Andrei Istratescu in echipa nationala. Mai ales pentru faptul ca el nu a prea jucat destul individual anul acesta, ci numai 4 campionate pe echipe si un turneu rapid.

Doru Ionescu: Era singura solutie data fiind situatia cu Marin si Vajda. In 2010 o sa fac sigur ceva cu Andrei Cioara la munte…

Iulian Ceausescu: Sau daca iesiti campioni europeni( si ne-o dorim toti enorm asta!) nu vei mai avea motivatie?

Doru Ionescu: Daca iesim campioni europeni am sa cer bani pe interviuri! Ca sa ma imbogatesc.

Iulian Ceausescu: Asta nu este un lucru rau sa stii!

Doru Ionescu: Nu cred ca are vreo legatura, doar cheful vine mancand.

Iulian Ceausescu: Probabil ca noi vom avea cel mai mare pret pentru interviuri atunci…?!

Doru Ionescu: Om trai si om vedea.

Iulian Ceausescu: Ce parere ai despre acest fenomen interesant creeat odata cu acest blog de sah? Il urmaresti destul de des sau numai ocazional?

Doru Ionescu: in salturi. Ma intereseaza tot ce poate avea legatura cu activitatea mea de organizator si de selectioner.

Iulian Ceausescu: Cititorii nostri si echipa noastra sunt alaturi de echipa nationala cu ei. Ai vreun mesaj pentru cititorii blogului de sah ” Sah cu Ceausescu”?

Doru Ionescu: Le doresc sa nu uite ca aceia care au fost selectionati isi doresc mai mult decat oricine sa iasa cat mai sus in clasament.

Iulian Ceausescu: Va multumesc mult pentru amabilitate!

ALTE POSTARI RELEVANTE

 • Volodia Vaisman

  Excelent interview, cu întrebàri la obiect si ràspunsuri foarte inteligente. Pàcat cà nu s-a vorbit si despre fete, în special despre cazul Christinei Foisor!
  Dupà pàrerea mea, pentru ca ràspunderea sà nu fie mereu diluatà colectiv, o echipà nationalà trebuie fàcutà de un selectioner mandatat care sà ràspundà personal de rezultate.

  septembrie 19, 2009 - 12:55 pm Raspunde
 • Jack

  cristi chirila este un talent autentic care si a depasit cu o clasa cel putin toti colegi de generatie chiar mai mari ca el a facut remiza si cu lupulescu cum sa nu mai vrea sa joace sah ?daca progreseaza ca si pana acum ar trebui sa atinga un elo de 2 600 in maxim 5 ani poate ca , acum il bate szabo intr un meci direct dar in urmatori doi ani v a fi foarte dificil sa l invinga cineva din romania pe cristi

  septembrie 19, 2009 - 4:36 pm Raspunde
 • virgil

  Am crezut ca acest interviu va da un raspuns transant tuturor intrebarilor provenite de la cititorii blogului…Din pacate, nu a fost sa fie asa…De pilda, nici dupa acest interviu nu se cunosc criteriile care au stat la baza selectiei echipei nationale. Un gust amar mi-a lasat si pozitia selectionerului echipei nationale fata de oportunitatea cooptarii castigatorului campionatului Romaniei in lotul de baza a reprezentativei Romaniei…Daca e atat de nereprezentativ campionatul national, ma intreb de ce il mai organizam? Iar daca tot il organizam, mi se pare cat se poate de firesc ca ocupantii primelor trei locuri sa beneficieze de sansa de a lupta pentru un loc eligibil in primul lot al Romaniei. Daca nu putem oferi sahistilor o motivatie de ordin financiar pentru participarea la competitia interna nr.1, macar sa le oferim o motivatie morala. Se spune despre Cristian Chirila ca are talent, dar nu munceste suficient pentru a-si valorifica calitatile native. Eu cred ca aceasta este o pura speculatie pe care o demonteaza chiar Cristian Chirila prin rezultatele onorante obtinute in competitiile interne si internationale…Cred in continuare ca jucatorii care performeaza in faza junioratului nu sunt ajutati suficient sau nu are cine sa-i ajute pentru a repeta aceste performante si la nivelul seniorilor. Mai cred ca Elo-ul, rezultatele de la campionatul national si concursurile de departajare sunt singurile criterii de care ar trebui sa se tina seama pentru stabilirea celui mai bun lot al Romaniei la un momentdat.

  septembrie 19, 2009 - 8:36 pm Raspunde
 • Niki

  Cate ceva ceva ne-a spus dl Ionescu despre criteriile de selectie, dar nu si care dintre ele primeaza.
  II dau dreptate in ceea ce priveste campionul national; pana nu se schimba sistemul de disputare al campionatului, la care sa participe jucatorii nostri valorosi, acesta nu va fi reprezentativ. Ajungem din nou la federatie, care nu s-a zbatut suficient sa xiste fonduri de premiere atractive. Acetsi jucatori au familii si trebuie sa se intretina. Nu vor juca decat daca au si o motivatie financiara.
  Interesant e ceea ce selectionerul spune printre randuri despre Cristi Chirila. II lipseste munca; asta inseamna ca sta cu gandul la fete sau ii place pokerul sau paharul? Ar fi mare pacat. sunt de acord cu Virgil ca nici nu exista modele de urmat, nu se ofera juniorilor talentati un cadru organizat de studiu pentru a performa ulterior si la seniori. Pt ca avem 2 exemple elecvente: cel mai mare talent al sahului romanesc – Andrei Istratescu, care nu si-a atins potentialul datorita unui cadru inadecvat pentru progres si Dieter Nisipeanu, un sahist care a tras la jug ca nimeni altcineva, o vointa de fier. Cat timp nu ai talentul lui Andrei si vointa lui Dieter, pare greu de ajuns in primii 50 ai lumii.
  Cristi Chirila pare a avea cate ceva din fiecare dar trebuie ajutat. A facut federatia vreo investititie in burse de studiu la marile scoli de sah pentru juniorii de perspectiva? Aici e buba. Lipsa de implicare sau pur si simplu, neputinta.

  septembrie 20, 2009 - 9:49 am Raspunde
 • calin

  Foarte bun interviul, un singur lucru regret in ceea ce il priveste pe Doru Ionescu: ca nu mai organizeaza openul de la Predeal, era minunat. In rest toate cele bune si mult succes cu echipa la Europene.
  Calin Dragomirescu

  septembrie 20, 2009 - 9:57 am Raspunde
 • Doru Ionescu

  @Calin

  Anul asta a fost de pauza, am avut motivele mele. Dar, asa cum am spus si in interviu, in 2010 Andrei Cioara si cu mine vom organiza ceva serios, la munte.

  septembrie 20, 2009 - 10:07 am Raspunde
 • Doru Ionescu

  @Niki

  De ce trebuie sa ne raportam mereu la sahul autohton in ceea ce priveste modelele si generatiile? Sunt in sahul romanesc suficiente valori spre care sa priveasca juniorii nostri, dar nu trebuie sa se limiteze numai la ele.

  septembrie 20, 2009 - 10:12 am Raspunde
 • Niki

  @Doru Ionescu,
  Ne raportam la performerii romani pentru ca le stim personalitatea, evolutia si conditiile de pregatire. Ar fi minunat sa putem translata modalitatile de pregatire si mentalul campionilor din strainatate. Nu-i deloc rau sa calcam pe drumuri batatorite, doar sa avem cu ce. Ma refer in special la bani si o echipa ambitioasa de jucatori, antrenori, federabili.
  Apropo, ca mi-am adus aminte si vad si evolutia lui excelenta de la superliga. Este Cristi Chirila lenes? Influentabil de mediul de gasca pusa pe distractie si mai putin pe munca? Ii lipseste motivatia muncii in echipa? Sau nu exista acea echipa care sa-l propulseze spre performanta si la seniori?

  septembrie 20, 2009 - 6:35 pm Raspunde
 • virgil

  Reprezentativ sau nereprezentativ, campionatul national trebuie sa ofere primilor 3 clasati sansa de a se bate pentru accederea in primul lot al Romaniei…De ce sa pedepsim jucatorii participanti(excluzandu-i de la lotul national) pentru neputinta federatiei de a reuni cei mai valorosi sahisti la competitia suprema a Romaniei? La campionatul national poate sa vina oricine sau poate sa absenteze oricine, fiind dreptul fiecaruia sa decida pentru sine daca participa sau nu participa…Important e ca cei care participa sa aiba macar motivatia ca pot avea portile deschise catre echipa reprezentativa in cazul unei bune clasari…Pe de alta parte, federatia trebuie sa depuna toate eforturile pentru gasirea resurselor financiare necesare premierii sahistilor clasati pe primele 3 locuri. Juniorii performanti nu au nevoie neaparat de modele(asa cum s-a exprimat d-l Ionescu), ci mai degraba au nevoie de asigurarea unui cadru organizat de pregatire care sa le permita mentinerea in esalonul de elita a sahului mondial si atunci cand concureaza in postura de seniori. Tare ma tem ca la nivelul federatiei romane de sah nu exista niciun fel de preocupare in acest sens, tinerii superdotati fiind lasati de izbeliste…E posibil sa nu avem specialisti in tara care sa asigure progresul continuu al tinerelor talente, iar in acest caz nu este nicio rusine daca am apela la experti straini si concomitent sa luam masurile necesare pentru formarea propriilor nostri specialisti…

  septembrie 20, 2009 - 6:49 pm Raspunde
 • Marius Ceteras

  Eu cred ca ar trebui sa apreciem in primul rand faptul ca selectionerul echipei nationale Doru Ionescu a acceptat acest interviu si dialogul cu cititorii blogului. Este un exemplu pe care sper sa-l urmeze si cei mai inalti oficiali ai Federatiei Romane de Sah de la care multe lume asteapta raspunsuri la diverse intrebari.

  In ceea ce priveste selectionarea automata a campionului national in echipa olimpica, acest principiu ar trebui promovat de catre Consiliul Director al F.R.Sah in scopul cresterii importantei campionatului national. Nu este treaba selectionerului echipei olimpice, ci a federatiei, sa faca din campionatul national un turneu foarte puternic. Ca intamplator Doru Ionescu chiar a incercat acest lucru, dar i s-au pus piedici, e o alta discutie. Oricum si in prezent campionul national are o sansa. El este nominalizat automat sa reprezinte Romania la Campionatul European individual, iar daca acolo confirma evolutia buna din campionatul national, practic este ca si selectionat.

  In privinta lui Cristi Chirila consider ca merita un sprijin total din partea federatiei deoarece este singurul junior cu sanse reale de a face parte din echipa olimpica in urmatorii ani.

  septembrie 20, 2009 - 9:57 pm Raspunde
 • Marian Tudorache

  Normal ca apreciem faptul ca d-l Doru Ionescu a acceptat acest interviu, cum de asemenea e normal ca a facut-o! Avem nevoie de oameni care comunica si nu au nimic de ascuns. Absolut toti cei care scriu pe aici, au exprimat parerea ca avem un campionat national putin relevant. Pentru mine omul de rand este absurd cum F.R.Sah se complace in aceasta situatie. Nu exista competitie interna mai importanta! Daca nici turneul pentru desemnarea campionului Romaniei nu beneficiaza de fonduri si organizare optima este grav! Si o spun toti, dar cei de acolo de la F.R.Sah vad ca nu inteleg sau nu vor…Mergem inainte asa de mult timp, cu toate ca oamenii din conducere se mai schimba. Mintea mea de om de rand nu pricepe de ce? Poate Iulian reuseste sa faca un interviu si cu cineva din F.R. Sah care ne poate lamuri de ce nu avem un campionat cu tot ce respira mai bun in sahul romanesc? De ce nu sunt in stare sa aiba o premiere adecvata, de ce nu se organizeaza intr-o perioada adecvata? Eu, (vise taica…) nu as dormi linistit pana nu as vede finala C.N. cu spre ex.componenta: Nisipeanu, Istatescu, Marin, Nevednichy, Lupulescu, Vajda, Parligras, Grigore, Rogozenko, Manolache, Chirila, Gergely, de ce nu Valeanu…Inteleg ca propuneri au fost, nu inteleg de ce au fost respinse! Cred ca unii sunt un pic conservatori pe acolo pe sus. Domnule daca anul acesta avem o oferta buna, o luam! Cine vreti sa va ofere ceva pe un termen lung? O oferta de 2-3 ani este destul de reala, dar ce vreti 10 ani? Este absurd! Un campionat individual irelevant , este o pata neagra in activitatea dvs., domnilor de la Federatie! Un obiectiv primordial, care este si ramane neindeplinit de multi ani!

  septembrie 21, 2009 - 11:04 am Raspunde
 • Marian Tudorache

  A nu se intelege ca ma refer numai la masculin! Aceleasi probleme cu sahul feminin, unde mai grav, constatam ca o seria de jucatoare sunt deja pe listele altor federatii! Cred ca si altele au tendinta asta…

  septembrie 21, 2009 - 11:07 am Raspunde
 • virgil

  Apreciez si eu amabilitatea selectionerului echipei nationale de a accepta acest interviu interesant…Este de dorit mai multa transparenta din partea federatiei in ceea ce priveste criteriile dupa care se face selectia la echipa nationala…Din moment ce exista un selectioner, firec ar fi ca acesta sa aiba mana libera atat la stabilirea regulilor de selectie, cat si la selectia efectiva a componentilor lotului Romaniei pentru Campionatul europen si pentru Olimpiada. Se pare ca selectionerul are numai responsabilitate, dar nu si libertate de actiune in privinta selectiei…Indiferent cine stabileste criteriile de selectie(dupa parerea mea, numai selectionerul este indreptatit sa faca acest lucru), acestea trebuie cunoscute de toata lumea. Insist pe necesitatea organizarii unui concurs de baraj pentru stabilirea loturilor care sa ne reprezinte la Campionatele europene si la Olimpiade, iar la acest concurs ar trebui sa participe primii 3 clasati la Campionatul national si jucatorii cu elo-ul cel mai mare…In felul acesta s-ar evita prezenta in loturi a unor jucatori – altminteri valorosi – iesiti din forma. In concluzie, pentru selectioner trebuie sa existe obiective,responsabilitate si libertate de selectie, iar federatia trebuie sa asigure tansparenta actiunilor sale si ambientul adecvat pentru realizarea performantelor sportive…

  septembrie 21, 2009 - 11:43 am Raspunde
 • etoo1

  Chirila trebuie sa-si vada si de invatatura,mai ales acum in clasa a XII a , sah are timp toata viata dupa asta sa joace.
  Facultatea de SAH la noi nu are locuri disponibile,doar punctul de lucru de la MOSCOVA.

  septembrie 21, 2009 - 12:57 pm Raspunde
 • Lebdev

  Booon, Dorule, plesnesti de suficienta, intocmai cu preferatul matale, alde Szabo Ghergely. Fost antrenor al lotului feminin, le-a dus intr-un anonimat de unde se vor balaci mult timp de aici inainte. Traiasca mediocritatea! La fostul Campionat european isi comenta partidele pe un blog al unui tip Christiansen. Dupa cateva runde se visa in primii 3, iar cand i-am atras atentia ca va face atatea puncte conform cu estimarile ELO-ului, adica va iesi pe zero, a zis ca am ceva cu el. Nu stiu de ce, dar am asa o intuitie ca tu, Doruletule si cu Ghegely sunteti din alta generatie si din alt aluat, care dospeste mai putin, decat, sa zicem Mihai Marin sau Dragos Dumitrache. Astia doi is toba de sah, voi mai aveti pana sa demonstrati asta. Macar daca l-ati fi cooptat pe Marin ca antrenor. Ma rog… Iar despre Nisipeanu ce sa mai vorbim…la Olimpiada l-a surclasat Topalov in meciul cu bulgarii de nu s-a vazut, a pierdut lamentabil cu albele. Nu e de anduranta. E in declin, i-a scazut in ultimile luni ELO-ul pana in jur de 2650 de la peste 2700, omul si-a atins propria limita, acum coboara ireversibil. Istratescu este imprevizibil, nu poti pune baza in el, ramane Costica sa tina frau dusmanilor. Iar voi vreti locul 1… LoL… aveti vointa dar cum stati cu putinta?

  septembrie 21, 2009 - 9:05 pm Raspunde
 • vasim

  Prima data l-am luat cam tare pe Doru, acum trebuie sa spun ca m-am inselat.
  Mi se pare totusi o persoana care stie ce face.
  Mai ales ca parerea mea, el explica clar ca nu a lui a fost decizia neconvocarii domnului Marin, dimpotriva dansul a fost pentru convocare!
  Despre FRS eram sigur ca nu face destul pentru dezvoltarea sahului in Romania.
  Mai mult fac initiativele private ca si FRS!
  Pacat…
  Despre Chirila preferatul meu, sper sa citeasca acest interviu si sa inteleaga ca fara multa munca nu e nimic posibil. Vorba cantecului “Work hard” daca vrei sa reusesti in viatza. Eu zic ca o sa il ambitioneze si mai mult aceste semnale. Eu cred in Chirila!
  Acum echipa are nevoie de liniste!
  Success echipei Romaniei!

  septembrie 22, 2009 - 12:26 pm Raspunde
 • Stefan Parvulescu

  Stimate domnule Ionescu

  Va spun cu franchete ca m-ati dezamagit atat prin raspunsul ironic privind posibilul mercantilism al lui Marin, cat mai ales prin interventia neavenita la adresa tanarului Chirila. Asa se face ca nu pot sa regret infrangerea pe care astazi ati suferit-o in fata muncitorului german. In timp ce junele recalcitrant defileaza, dumneavoastra nu reusiti sa mentineti echipa ploiesteana pe linia de plutire. N-as vrea sa cred ca acelasi lucru se va intampla si la Novisad, desi cu rezerva medicinala Gergely acest vis urat s-ar putea sa devina realitate.
  Stefan Parvulescu

  septembrie 22, 2009 - 8:20 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Stimate domn Parvulescu,
  Nu va cunosc, poate nu ma cunoasteti. Dar modul in care prezentati opinia dumneavoastra ma duce cu gandul la acele vremuri demult apuse, in care invidia si trufia celui nebagat in seama erau la putere, si care au nascut monstrii. Atat timp cat va veti bucura in continuare de raul celui apropiat, si mai ales cand participati orgolios la realizarea lui, nu veti trai nicicand fericirea de a fi impreuna cu o familie. Fie ea chiar si o familie de sahisti.
  Ceea ce nu stiti, este ca mai sunt destule locuri in aceasta Arca a sahului. Nu faceti greseala sa o pierdeti.

  septembrie 22, 2009 - 9:42 pm Raspunde
 • Gergely Szabo

  Salutare tuturor,

  Va multumesc atat pentru cuvintele de lauda, cat si pentru critici (ma refer la cele argumentate si expuse decent, celelalte sunt la un nivel mult inferior ca sa le pot baga in seama). Cine ii vede in echipa, in locul meu (sau al altcuiva) pe dl. Marin sau pe Cristi Chirila (sau orice alt jucator peste 2500), are o alta viziune asupra echipei decat cea a selectionerului. Ca orice parere fundamentata, trebuie respectata si chiar sa ne bucuram de faptul ca sunt atat de multi preocupati de echipa nationala a Romaniei. Se pare ca nu chiar toti componentii echipei sunt iesiti din forma! 🙂
  Initial, voiam sa scriu cateva urari calde si anonimului taranoi, dar am renuntat. Cineva atat de frustrat, analfabet, carcotas si mai ales nesimtit nu cred ca merita bagat in seama. Ar face bine climatului blogului daca si-ar expune pe viitor dejectiile in jungla amazoniana. (cred ca se prinde el la cine m-am referit, daca nu se prinde, se prind restul ca nu-i vorba de ei 🙂 )

  pt toti ceilalti: sa ne auzim numai de bine!

  septembrie 28, 2009 - 12:00 pm Raspunde
 • cesmeit

  Spor la treaba la europene si poate naduceti locu 1 sau locu 2 ca sa inchideti gura la anagramati si taranoi.
  Nu de alta dar neati cam obisnuit cu locu 19-20-25
  Abia astept sa inceapa europenele alea ca vreau sa vin cu un sac mare de tot sa ajunga la cate rezultate si trofee aduceti voi
  Bafta mare la voi ca eu mantorc la sapa mea sa sap pamantul

  septembrie 28, 2009 - 2:36 pm Raspunde
 • Catalin Ionescu

  Cu tot respectul, dar obiectivul propus este chiar hilar (luand in considerare lotul Romaniei si loturile celorlalte echipe). De ce nu locurile 5-10? Sau 10-15?

  septembrie 28, 2009 - 6:48 pm Raspunde
 • Niki

  Cu din ce in ce mai putin respect, credeam ca e o gluma. Se pare insa ca selectionerul(sper ca numai el) crede in necesitatea clamarii unui asemenea obiectiv utopic. Nu stiu cui foloseste, caci doar nu ne aflam in fata unor copii convocati in echipa nationala. Cred ca o asemenea presiune apasa daca e luata in serios si devine demna de dispret la prima infrangere. E ca si cum ai incuraja un soldat sa-si dea viata in lupta avand la dispozitie un planor contra unui F16. Dle Szabo, ca tot ati intervenit, ce parere aveti, luptati la locul 1?

  septembrie 28, 2009 - 7:37 pm Raspunde
 • Gergely Szabo

  @ Niki: parca inainte eram doar Gergely pt Dvs. 🙂 asta chiar putea ramane asa, n-o sa fiu cu nasul pe sus doar pentru ca am fost selectionat in echipa nationala… Cat despre locul 1, s-au mai vazut echipe (Slovenia la baieti si la fete, anul trecut, de exemplu) care avand nr. de start cu doua cifre, au luptat pana in ultimele runde pt medalii. Si aici il sustin 100% pe Doru Ionescu: ce ne costa sa tintim cat mai sus? Pentru ca tu, ca si component al echipei, lupti sa castigi fiecare meci, nu? Mie nu-mi place mentalitatea “azi jucam cu AEM, ne bate 4-2”, adica sa te consideri invins de la inceput. Joci cum stii, incerci sa iti ajuti echipa dupa cum te ajuta cunostintele, forta de joc si forma de moment, si daca adversarul se dovedeste a fi mai bun, asta e! dar macar nu te duci la partida ca mielul la taiere, pentru ca atunci, e aproape sigur ca pierzi. Nu-mi pasa daca o sa existe comentarii de genul “uite-i si p-astia, nu-si vad lungul nasului, in loc sa vrea un caldut loc 10, ei vor locul 1”. Poate ca mentalitatea asta ne va duce pe locul 3, pe locul 5, pe locul 10, poate n-o sa ne ajute deloc si vom lua locul 35…dar eu nu concep sa ma consider batut inainte de partida! Stiu foarte bine ce numar de start suntem, dar si eu, daca sunt nr. 9-10 la un open, nu mi se pare deloc imposibil sa-l castig! Oricum, fiind singurul dintre jucatori care intra frecvent pe blog, eu o sa incasez si toate rosiile stricate, in caz ca nu iesim pe locul 1, cu 100%. Cred ca in timpul turneului, voi prefera sa imi citesc doar mailul (dezabonat de pe rochess intre 21-31 oct, evident), si o sa citesc laudele (vedeti, nu mi-am pierdut optimismul!) si criticile constructive si pertinente dupa ce se va incheia campionatul. Restul…le voi ignora pe cat posibil. Aia e…entuziasmul debutantului…
  Numai bine!

  septembrie 28, 2009 - 10:31 pm Raspunde
 • Niki

  Stai bine cu memoria, Gergely. 🙂
  Nu cred ca a gandit nimeni ca mergem dinainte perdanti, doar un pic de realism poate nu ar strica. Lupta, entuziasm, da. Cap in nori, nu. Propun sa fortam usi care pot fi deschise, fara sa ne spargem capul in ele.
  Bafta si sa avem motive sa aruncam cu sampanie in voi la intoarcere.

  septembrie 28, 2009 - 11:11 pm Raspunde
 • cesmeit

  Maestre Gergely,
  Aici e vorba despre altceva,obiectivul de a castiga medalia de aur sau de bronz pare desigur,CIUDAT,in conditiile care nu exista nici un fundament LOGIC,dorim sa aflam pe ce se bazeaza aceste obiective,ca de realizat sor realiza ele dar prin 2050 si nu anul acesta.
  In alta ordine de ideei,aceelasi obiectiv a fost si la Olimpiada,si pare ca sa ocupat locul 19.
  Intrebare:Ceva masuri sau luat/schimbat ceva dupa olimpiada?NU
  Dam inainte si visam frumos.
  Apropos:Nu prea mai merge la acest nivel sa te tragi de suvita aia din cap asa cum faceai cand erai un junior super talentat.
  Daca nema putirinta de ce chichirez galceava?
  Locul 1 o utopie,locul 2 cand o venii vremea schimbarii cu adevarat.Asta inseamna CURATENIE
  Dar mult succes,abia astept sa vad partidele voastre

  septembrie 28, 2009 - 11:17 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.