Un nou scandal : GM Tiviakov s-a retras din campionatul Olandei in plina competitie!

eu102

Deja serios slabit valoric, Campionatul Olandei si-a pierdut favoritul numarul 1 ieri, dupa runda a 3-a.  Sergey Tiviakov a prearanjat o remiza pentru partida sa din ultima runda de duminica si le-a comunicat organizatorilor ca nu poate sa fie prezent la ceremonia de inchidere sau la un posibil meci de baraj. Organizatorii nu au acceptat acestea, dupa care Tiviakov s-a hotarat sa se retraga imediat!

tivi2

GM Sergey Tiviakov (ELO 2670)

“Nu ar fi trebuit sa am incredere in federatie si in promisiunile pe care le-au facut!”

Trei runde se jucasera la editia din acest an a Campionatului Olandei, avand urmatorii participanti: GM Sergei Tiviakov (2670), GM Sipke Ernst (2589), GM Dimitri Reinderman (2572), GM Anish Giri (2552), GM Friso Nijboer (2540), GM Robin Swinkels (2511, IM Frans Cuijpers (2480), GM Karel van der Weide (2462) IM Ali Bitalzadeh (2437) si FM Roi Miedema (2396).

Sa incepem prin a spune ca turneul se joaca intr-o locatie remarcabila: oraselul Haaksbergen, aproape de granita cu Germania, la circa 10 kilometri SE de Enchede.

Editia din acest an este una dintre cele mai slabe editii ale Campionatului Olandei disputate vreodata, cu nu mai putin de 7 jucatori din top 10 lipsa. Dupa retragerea sponsorului principal, Federatia de sah olandeza a fost nevoita sa scada considerabil fondul de premiere. In ultimii trei ani, cand turneul s-a disputat in Hilversum, premiul pentru primul loc a fost 12000 Eur, 8000 Eur si 10000 Eur respectiv; anul acesta este 6000 Eur.

Lista de jucatori lipsa anul acesta-i include pe  Loek van Wely, Jan Smeets (campionul en titre), Daniel Stellwagen, Erwin l’Ami, Erik van den Doel, Jan Werle si Jan Timman. Iar acum, dupa trei runde, organizatorii turneului au trebuit sa-i spuna la revedere singurului GM de top care a acceptat sa joace. Dupa ceremonia de deschidere, tinuta vinerea trecuta, Sergei Tiviakov a discutat cu Siple Ernst, adversarul sau din ultima runda, care este din acelasi oras cu el, si i-a oferit remiza. Ernst a acceptat, dar apoi Tiviakov a adaugat ca el nu va putea juca duminica, deoarece trebuie sa ajunga sa joace in Liga Croatiei luni. Ernst i-a sugerat sa-l contacteze pe arbitru, ceea ce Tiviakov a facut. In acel moment arbitrul si directorul de turneu nu au obiectat (inca).

Dupa runda a 3-a  (Tiviakov a remizat cu Bitalzadeh, a pierdut la Swinkels si l-a batut pe Miedema) organizatorii i-au spus ca nu pot sa permita remiza fara joc in ultima runda. Dupa cum este stipulat in contractul jucatorului, semnat de Tiviakov, toti participantii trebuie sa ia parte la ceremonia de deschidere, ceremonia de inchidere, si la toate rundele. Daca jucatorul nu apare in sala de joc, el pierde prin forfait. Tiviakov a decis imediat sa se retraga din turneu, turneu care a pierdut astfel favoritul numarul 1.

Rezultatele lui Tiviakov vor fi inlaturate din clasamentul turneului, dar partidele sale conteaza pentru ratingul ELO. Asta inseamnca ca IM Ali Bitalzadeh, care a jucat deja cu el, poate inca spera pentru o norma de GM dar IM Frans Cuijpers, care urma sa joace cu Tiviakov in runda 4, nu poate sa mai realizeze norma.

Ce ai fi facut daca ar fi trebuit sa joci impotriva lui FM Roi Miedema in ultima runda?’. ‘As fi jucat, mi-a raspuns el!’”

Conform GM Dimitri Reinderman toti participantii condamna unanim felul in care actionat Tiviakov.

“A venit cu problema lui abia dupa ce a inceput turneul. In felul asta le-a forta mana organizatorilor, nelasandu-le nici o optiune: ori acceptati, ori va ruinati turneul.” Reinderman a adaugat ca nu este neobisnuit sa prearanjezi o remiza. “Se intampla. Nu am nici o problema impotriva acestor remize, dar nu ar trebui sa se intample prea des.”

rein

GM Dimitri Reinderman(ELO 2572)

GM Sipke Ernst, care a acceptat oferta de remiza a lui Tiviakov, se astepta sa joace cateva mutari duminica inainte de strangerea de maini. “A fost o surpriza pentru mine cand el a spus ca nu poate sa joace deloc. Remizele prearanjate se intampla tot timpul si nu este ceva gresit in asta. Totusi, trebuie pastrata discretia.”

sipke

GM Sipke Ernst (ELO 2589)

Avand deja probleme mari datorita refuzului de a juca campionatul primit din partea a 7 jucatori, directorul de turneu Jan Stomphorst nu a fost amuzat sa vada numarul 1 parasind turneul. “ Este o drama. Dupa ce am cantarit toate optiunile, am ajuns la concluzia ca nu putem accepta. Am fi stabilit un precedent pe care nu dorim sa-l avem. In afara de asta, el stia deja in luna mai ca tebuie sa joace in Croatia. De ce nu ne-a spus inainte?”

“Si cel mai ciudat lucru este ca el mi-a spus mie ca este fericit ca adversarul sau din ultima runda este Sipke Ernst, ‘un jucator decent’, dupa cum a spus el. L-am intrebat: “Ce ai fi facut daca ar fi trebuit sa joci impotriva lui FM Roi Miedema in ultima runda?’. ‘As fi jucat, mi-a raspuns el!’”

stomphorst

Jan Stomphorst

Am fost desigur foarte dezamagit, deoarece federatia nu si-a respectat promisiunea!

L-am sunat de asemenea si pe  Sergey Tiviakov, care era deja acasa in Groningen dimineata. Marele  maestru nascut in Rusia, care vorbeste olandeza foarte bine, a fost fericit sa ne spuna versiunea lui. “Am confirmat participarea mea in liga Croatiei pe 24 martie 2009, cu mult timp inainte sa se stie ceva despre Campionatul Olandei. Mai tarziu, cand le-am spus despre participarea mea la Haaksbergen, au fost suficient de amabili sa-mi reprogrameze prima runda din 19 in 21 septembrie. In acest mod as putea juca toate cele 9 partide.”

“ Pe 26 mai am stat de vorba cu Jan Stomphorst si Jeroen Bosch [Director sportiv la Federatia Olandeza de Sah], cand i-am informat ca mi-am confirmat participarea in Croatia. In acel moment Stomphorst mi-a promis ca,  Campionatul va fi organizat intr-un asemenea mod, astfel incat nu va trebui sa lipsesc din Liga Croatiei. Apoi, cand am primit programul campionatului Olandei, am fost desigur foarte dezamagit, deoarece federatia nu si-a respectat promisiunea.”

Tiviakov explica de ce s-a decis sa joace Campionatul chiar si in aceasta situatie. ”Ultima runda era programata pe 20 septembrie, care era ziua cand trebuia sa plec spre Croatia. M-am hotarat ca vrea sa joc oricum, deoarece nu vroiam sa dezamagesc federatia si mai mult, dupa ce ei pierdusera deja atatia jucatori de top. Am vrut sa-i sprijin in vremuri de criza. M-am gandit ca vom putea gasi o solutie.”

“Din moment ce trebuia sa plec pe 20, m-am gandit ca solutia cea mai logica este sa joc partida la o data diferita, sau pur si simplu sa fac remiza. Cand Sipke a acceptat l-am  informat imediat pe arbitru si pe domnul Stomphorst. Am sugerat de asemenea ca am putea juca cateva mutari in una dintre seri, chiar si cu transmisie live. Nu am primit  plangeri sau altceva.”

“ Am inceput sa joc Campionatul si brusc dupa runda a 3-a mi s-a spus ca nu este posibil, ca trebuie sa joc si sa iau parte la ceremonia de inchidere.  Dar ei stiau ca acest lucru nu era posibil pentru mine deoarece ceremonia incepe duminica la ora 19, in timp ce ultimul zbor posibil pleaca la 19.45 din aeroportul Schipol din Zurich, de unde trebuia sa zbor la Split luni dimineata.”

tivi1

Sunt un om de cuvant. Cand confirm participarea undeva, joc!

Tiviakov clarifica de ce a semnat un contract care stipula ca trebuie sa fie prezent la toate rundele, si la ceremoniile de deschidere si inchidere. “Este foarte normal pentru un jucator sa lipseasca de la ceremonia de inchidere. Saptamana trecuta la Montreal International atat Bacrot cat si Maze au trebuit sa plece mai devreme, ceea ce nu a fost o problema pentru organizatori. Nu inteleg de ce este atat de important pentu organizatori ca eu sa fiu prezent la ceremonia de inchidere.  Oricum,  cu punctajul si cu jocul meu, sansele de a ajunge sa disput tie-break-ul sunt cam 1%. Iar daca unul din jucatori nu disputa tie-break-ul, celalalt jucator poate fi declarat campion.”

Marelui maestru din Groningen nu-i place modul in care comunicatul de presa de pe siteul federatiei olandeze de sah descrie motivele sale. “Spune ca altfel nu as fi putut sa ma duc pentru ‘o oferta mai lucrativa din Croatia’, dar vreau sa fie clar ca nu este vorba despre bani. Sunt un om de cuvant. Cand confirm participarea undeva, joc.”

“In august 2006, am primit invitatie de a juca la Memorialul Staunton, dar deja confirmasem participarea pentru turneul de la Banyoles. La fel anul trecut, cand am confirmat participarea la Campionatul Uniunii Europene din Liverpool. Apoi un turneu din Romania a oferit mai mult, dar am spus nu”.

In comunicatul de presa, federatia de sah olandeza mentioneaza ca ia in mod serios in considerare sanctionarea lui Tiviakov. “Cred ca eu sunt cel care ar trebui sa ceara o compensatie. Ei nu si-au indeplinit promisiunile, ceea ce nu inteleg. Sunt inca cel mai puternic jucator din Olanda, am cel mai mare rating, dar totusi federatia nu a vrut sa inteleaga situatia. Se intampla tot timpul ca jucatorii sa faca o remiza scurta, dar dintr-un motiv pe care nu-l cunosc ei m-au fortat sa fiu prezent la ceremonia de inchidere.”

tivi3

“N-am avut de ales, a trebuit sa parasesc campionatul. Nu ma simt vinovat; nu cred ca am gresit cu nimic. Singura mea greseala este ca am acceptat sa particip la campionat in primul rand, dar nu m-as fi asteptat niciodata la o asemenea comportare din partea federatiei. Nu ar fi trebuit sa am incredere in federatie si in promisiunile pe care le-au facut.”

(SURSA: CHESSVIBES)

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • Jack

    nu ar trebui sa existe remize prearanjate

    septembrie 20, 2009 - 2:10 pm Raspunde
  • virgil

    Sahistii nu trebuie sa accepte invitatii la turnee pe care nu le pot termina, iar organizatorii nu pot face compromisuri de genul acelora dorite si sugerate de Tiviakov.

    septembrie 20, 2009 - 7:35 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.