Kasparov il va antrena pe Carlsen!

O echipa de vis s-a format: unul dintre cei mai buni jucatori care au existat vreodata a inceput sa-l antreneze pe cel mai mare talent al sahului din acest moment. Garry Kasparov a inceput sa-l antreneze pe Magnus Carlsen. Stirea a fost facuta publica azi in ziarul norvegian VG Nett.

kasparovcarlsen

“In deplin secret starul sahului Magnus Carlsen, 18 ani, l-a angajat pe cel mai mare sahist din istorie, Garry Kasparov, ca antrenor personal. Scopul este ca norvegianul, in curent numarul 4 in lume, sa ajunga numarul 1 in cursul anului viitor. In plus, se vrea ca Magnus Carlsen sa devina cel mai puternic brand din sahul international.”

Asa incepe articolul din ziarul norvegian. Aflam ca, colaborarea dureaza deja de jumatate de an(!), si initial s-a dorit ca ea sa dureze pana in 2010, cu posibilitatea unei extinderi a colaborarii.

carlsen02-kasparov

Kasparov si Carlsen au inceput deja colaborarea in mare secret- foto: Chessbase

Deloc surprinzator, Magnus Carlsen agreeaza sa fie antrenat de catre Kasparov:

“El are o capacitate foarte mare de munca, determinare extrema de a castiga, si este un perfectionist”, a spus Carlsen. “Acum sper sa capat si eu aceste calitati. Obiectivul este sa devin numarul 1 in lume.”

Magnus Carlsen, 18 ani, este in prezent numarul 4 mondial, cu un rating ELO de 2772. Intr-un turneu rapid din Reykjavik, Islanda, din martie 2004, Carlsen a obtinut o remiza impotriva lui Kasparov, pierzand totusi a 2-a partida. Doar o luna mai tarziu, Carlsen a devenit mare maestru la varsta de 13 ani, 4 luni si 27 zile.

In ciuda progresului rapid catre varful absolut, pana recent Carlsen nu era sigur daca vrea sa devina sahist profesionist. Stirea de azi sugereaza ca el a luat aceasta decizie, si ca ambitia sa este mai puternica ca oricand.

Garry Kasparov, 46 ani, unanim recunoscut in lumea sahului drept unul dintre cei mai mari sahisti din toate timpurile, s-a retras din sah pe 10 martie 2005, dupa ultima runda de la Linares. De atunci el s-a ocupat foarte mult de politica, facand parte dintr-o colaitie aflata in opozitie in Rusia.

Dar Kasparov este inca foarte activ ca scriitor de carti de sah si a urmarit indeaproape evenimentele mari din sah de cand s-a retras. Peste doua saptamani el va juca primele sale partide de sah serioase de la retragere, impotriva fostului rival Anatoly Karpov. Va fi un meci demonstrativ ce va avea loc in perioada 21-24 septembrie in Valencia, Spania, si consta in 4 partide rapide si 8 partide de blitz. Un al 2-lea meci s-a anuntat, care se va tine in perioada 11-13 decembrie, la Paris, Franta. Devenind antrenorul lui Magnus Carlse, Kasparov isi intareste legaturile cu lumea sahului.

(SURSA: CHESSVIBES)

2 Comentarii

  • Jack

    da kasparov si fischer au dominat fiecare la timpul sau elita sahului mondial
    nu putem stii care e mai mare deoarece acum sahul e mai greu decat inainte
    fischer batea orice program de sah oricat de bun ar fi fost in anii 70

    septembrie 7, 2009 - 6:17 pm Raspunde
  • unmihai

    Cred ca un titlu mai corect era “Kasparov il antreneaza pe Carlsen”. Cum spuneti si voi in articol colaborarea lor are deja jumatate de an.
    @Jack
    Ca tot e vorba de Carlsen, referitor la Kasparov vs. Fischer, el a spus ca orice comparatie intre jucatori din perioade diferite nu poate fi obiectiva. Cred ca are dreptate.

    septembrie 7, 2009 - 6:32 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.