Interviu cu Nigel Short- din nou numarul 1 in Anglia, din nou cu ELO peste 2700

eu16

(“The report of my death was an exaggeration”-Mark Twain)

Dupa parerea multora, Nigel Short parea un sahist terminat, a carui cariera era destinata sa o ia gradual in jos. Dar aceste vorbe s-au deovedit premature si dupa un an foarte bun Short a redevenit numarul 1 al Angliei, si,la 44 ani, a trecut din nou bariera 2700 ELO.

short03

Chessbase: Cum ai reusit? Te aseptai la asta?

Nigel Short: 2007 a fost anul meu oribil, cand am coborat in clasamentgele ELO- aproape in pericol de a disparea din top 100, trista soarta pe care o are fostul meu adversar, Anatoly Karpov. Dar dupa aceea simt ca, cu cateva exceptii, am jucat destul de bine. Spre exemplu am terminat de doua ori pe locul 2 la Corus B, ultima data fiind la o mustata de a iesi primul. Am mai iesit pe locul 2 la Cupa Presedintelui in Baku- un open foarte puternic- prexum si in Campionatul Uniunii Europene din 2008. As mai putea adauga victoriile de la Bazna 2008 si Campionatul Commonwealth din Nagpur, India. Am fost in forma buna la Olimpiada de la Dresda si recent am reusit doua victorii excelente la turneul Sigeman&Co si la Memorialul Staunton. Printre aceste numeroase rezultate bune spre excelente, esecurile au fost destul de putine: am pierdut puncte ELO in Liga Chinei pe echipe desi am jucat doar 6 partide, ceea ce indica ca nu ar trebui sa incerc sa joc sah imediat dupa ce am zburat in jurul Pamantului, si am mai pierdut cateva puncte anul acesta la Openul Thailandei. Am fost iesit din forma anul trecut la Staunton dar dupa cum se poate observa, in general trendul a fost pozitiv.

Cum te simti sa fi numarul 1 al Angliei din nou? Iti pare rau pentru Michael Adams?

Trebuie sa spun ca sunt incantat sa fiu numarul 1 al Angliei din nou. Inseamna mai mult pentru mine decat ELO-ul meu. O sa ma bucur de acest statut cat timp il voi avea. Daca imi pare rau pentru Mickey? Intr-un cuvant: “nu”.

Oamenii au spus ca esti prea ‘batran’ pentru sahul de performanta- iti simti varsta?

Oamenii tot fac aluzii la varsta mea, dar asta este doar o chestiune de perspectiva. Daca as fi fost Prim-Minstrul Angliei as fi fost descris ca ‘plin de tinerete”. Doar pentru ca sunt sahist toata lumea gandeste ca sunt un dinozaur.

short04

Simti ca erai mai puternic cand aveai 20 ani sau 30 ani?

Eram mai puternic fara indoiala- in primii 10 jucatori aproximativ 10 ani, si chiar numarul 3 il lume pentru o periaoda de 18 luni. Articolul recent de pe siteul Chessbase referitor la inflatia ratingurilor scris de Jeff Sones sugereaza ca ratingul meu la sfarsitul anilor 80 ar fi aproximativ echivalentul a 2750 ELO azi. De aceea personal sunt mult mai putin excitat decat altii ca am depasit bariera ELO 2700 din nou.

Apropor de asta, John Nunn a facut remarca, acum mult timp, ca cel mai insidios efect pe care il are imbatranirea la un sahist i se pare a fi pierderea motivatiei. Judecand astfel cred ca avea dreptate. Prioritatile oamenilor se schimba. Nimeni nu poate stopa trecerea nemiloasa a timpului, dar cu aplicatie si determinare poate minimiza efectele sale. Este interesant de observat ca Ivanchuk si Gelfand- amandoi trecuti de 40 de ani- inca mentin un standard extrem de inalt. Categoria de jucatori de peste 40 de ani se va intari prin aparitia in curand a Campionului Mondial insusi, Anand.

Intentionezi sa continui aceasta ascensiune?

Nu cred ca fac ceva radical diferit decat am facut mereu. Cu siguranta nu ma antrenez mai mult. Poate ca am facut totusi schimbari subtile in stilul meu de joc. Impresia mea este ca joc un pic mai rapid. Desi pierd probabil din acuratete, aceasta se compenseaza, cred, in reducerea numarului de greseli in criza de timp. Se pot pierde un numar mare de puncte in asemenea momente de mare stres.

Este greu de tintut pasul cu pregatirea teoretica pe calculator pe care o fac tinerii de azi?

La Olimpiada de la Dresda, Yuri Razuvaev m-a sfatuit sa joc mai mult. El a observat ca practic nu ma antrenez deloc, exceptie facand atunci cand joc turnee, asa ca a sugerat ca am nevoie sa joc regulat ca sa mentin un standard inalt. Are dreptate, desigur. Singura situatie cand ma simt obligat sa studiez este atunci cand Parmarjan Negi vine la mine pentru cateva saptamani de antrenamente. Antrenamentele cu el mi se par foarte solicitante, si, ca sa spun cinstit, intotdeauna simt o usurare cand pleaca. Bineanteles banii pe care-i primesc sunt utili si buni pentru linistea mea. Ma bucur sa spun ca, judecand dupa rezultatele sale recente, Parmarjan gaseste aceste sesiuni de antrenamente benefice. (…)

short05

Korchnoi atribuie longevitatea lui numeroaselor plimbari si a faptului ca mananca fulgi de ovaz in fiecare dimineata. Care este secretul tau?

Cuvintele “Nigel Short” si “conditie fizica buna” sunt rar vazute vreodata intr-un context, dar probabil ca sunt intr-o forma fizica un pic mai buna decat eram acum cateva luni. Devenisem atat de gras incat am fost nevoit sa tin regim pentru prima data in viata mea. Am facut de asemena 30 minute zilnic de inot in grecia. Desi cu greu ma pot numi un bun specimen atletic, ma simt cumva mai bine. Am urmat de asemenea sfaturile profesorului nutritionist Michael Crawford – am mancat mult peste si multe legume la Memorialul Staunton. Daca m-a ajutat sau nu nu stiu, dar nici nu mi-au facut vreun rau.

(SURSA: CHESSBASE)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.