Gandurile unui campion: Vasily Smyslov

eu102

Ceea ce nu a reusit la meciul pentru titlul mondial impotriva lui Mikhail Botvinnik in 1954, Vasily Smyslov a obtinut 3 ani mai tarziu. In 1957 Smyslov a depasit acelasi adversar, “Patriarhul”, si s-a alaturat listei de Campioni Mondiali ce a inceput cu Wilhelm Steinitz in 1886. Smyslov a ramas Campion mondial doar un an, totusi, deoarece Botvinnik l-a invins in meciul-revansa din 1958. Mikhail Tal a avut acceasi soarta, devenind Campion Mondial in 1960 si fiind invins in meciul revansa din 1961 de catre acelasi Botvinnik. Sahul jucat de catre Tal era desigur, complet diferit: Tal ataca in mod constant, jocul lui era lipsit de compromisuri si plin de sacrificii. Stilul de joc al lui Smyslov parea simplu, in aparenta curgea lin si fara effort, intotdeauna argumentat pozitional si foarte precis. Cine vrea sa studieze finalurile, sa se uite la finalurile clasice jucate de Smyslov.

Smyslov3

Din pacate Vasily Smyslov, care implineste 89 de ani anul viitor, nu a putut sa apara in persoana la jubileul de la Zurich. Smyslov nu a ratat insa ocazia sa trimita felicitari de la Moscova: “Sustin frumosul program dedicat implinirii celor 200 de ani de la infiintarea Clubului de Sah din Zurich. Zurich este orasul din care am amintirile cele mai frumoase si mai vii, si le doresc tuturor participantilor sa aiba realizari cat mai creative.”

Smyslov inca isi aminteste Elvetia si Zurich, unde a castigat legendarul turneu al Candidatilor in 1953: “ Elvetia este una din tarile straine favorite dintre tarile unde am participat la turnee de sah. Am vizitat Elvetia impreuna cu Keres si Flohr. Am fost invitat de multe ori in Elvetia si am dat simultane de multe ori. Am stat acolo cu prietenii mei cum ar fi Robert Meyer care era patron pe atunci. Dar principalul lucru legat de Zurich este turneul Candidatilor, pe care l-am castigat si am obtinut dreptul sa joc un meci pentru titlul mondial cu Botvinnik la Moscova. Acel turneu din Zurich a fost cel mai glorios moment din viata mea.”

Smyslov4

Vasily Smyslov la Moscova, iulie 2009

Smyslov inca mai este ocupat cu sahul, in special cu, compozitiile. El a inceput sa lucreze la compozitii inca de la varsta de 16 ani. Chiar si acum, cand computerul invadeaza tot mai multe zone ale sahului, compozitiile nu si-au pierdut din farmec pentru Smyslov, ba din contra: “Compozitiile sahiste exista de secole. In sah exista pozitii exceptionale care duc la victorie. (…) Computerul de unul singur nu creeaza nimic. Omul este cel care da ideea, si computerul o verifica.”

Clubul de sah din Zurich multumeste lui Vasily Smyslov pentru mesajul calduros trimis si-I doreste toate cele bune!

(Sursa: Pagina oficiala a jubileului de la Zurich- articol de Christian Rohrer)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.