Amon Simutowe: “Sa renunti nu este o optiune” (2)

eu16
AICI PUTETI CITI PARTEA I
Multi dintre noi planuim o calatorie si speram sa ajungem la o destinatie. Totusi, sunt adesea multi factori tangibili care ar putea afecta progresul. Deoarece obiectivul nostru este succesul trebuie sa fim gata sa acceptam cateva greseli. O persoana inteleapta a spus odata: “Daca urmaresti succesul, esecul este inevitabil si constant. Cheia este cum primesti esecul.”
Recent FIDE i-a acordat lui Amon Simutowe din Zambia titlul de Mare Maestru. A fost o calatorie lunga, dar Simutowe si-a atins obiectivul. Obiectivul a fost unul personal dar este unul care trebuie dat exemplu tuturor africanilor.
The Chess Drum i-a solicitat un interviu scurt “Rechinului Zambian” si l-a intrebat cum a reusit sa-si indeplineasca visul.
Amon_Simutowe_2007
Daaim Shabazz: Ai avut vreun dubiu ca o sa ajungi la 2500 ELO?
Amon Simutowe: Stiam ca o sa o fac, dar intrebarea era cum. O formula buna pentru succes este sa te concentrezi pe ceea ce poti sa faci si sa faci ceva.
Daaim Shabazz: Ai vreun sfat pentru tinerii jucatori africani?
Amon Simutowe: OK, pentru cazul meu, cred ca am folosit si alte calitati in afara de cele sahiste ca sa progresez. A fost o provocare sa nu am antrenor. Am facut de asemenea lucruri precum organizarea zborurilor, vizele samd. Poti sa pierzi energie ocupandu-te de toate astea inaintea unui turneu de sah, dar nu am avut alta optiune.
Contributia mea este probabil mai mult legata de bariera psihologica. Barierele geografice si de rasa sunt destul de provocatoare daca te afli in una din acele situatii.
Cred de asemenea ca trebui sa apara si sponsorii. In tara mea sunt sponsori, dar nu am timp sa vorbesc cu ei. In general organizatorii se pricep cel mai bine sa vorbeasca cu sponsorii, dar majoritatea organizatorilor gandesc ca a obtine sponsorizari pentru jucatori e ca si cum le-ar face o favoare pe gratis.
Multi oameni, in special in tara mea, au fost surprinsi ca eu platesc ca sa-mi reprezint tara la unele competitii. Federatia a incercat sa obtina sponsori… dar fara succes deocamdata.
Cat despre sfaturi pentru cei tineri…ei incep cu un avantaj, a disparut bariera psihologica. Ei pot sa spere chiar si fara antrenori deoarece si eu am reusit la fel. Totusi, este o calatorie plina de obstacole sa ajungi GM. Ei ar trebui sa fie gata pentru asta.
amon_simutowe
Daaim Shabazz: Cum vezi viitorul sahului african?
Amon Simutowe: Avem nevoie sa obtinem lucrurile de baza mai intai. Nu inteleg de ce la Campionatul de Juniori al Africii se ofera cazare gratis iar la Campionatul Africii de Seniori (care este mai important), jucatorii sunt nevoiti sa plateasca pentru cazare. Situatia da avantaj initial jucatorilor care sunt sprijiniti de catre tarile lor. Daca organizatorii nu vor reusi sa schimbe situatia, atunci e trist.
Avem nevoie sa obtinem jucatori care sa semnifice progres in comunitatile lor. Am jucat sah datorita unor asemenea jucatori si imi imaginez ca viitorii jucatori vor fi mai incurajati de jucatori buni.  Acesta este modul in care putem aduce jucatori mai multi la sah, dar multi organizatori nu cred asta.
In general jucatorii trebuie sa fie ajutati. (…)
Speram de asemenea sa gasim organizatori care au timp pentru sah. In mod normal intalnim oameni care nu au nici o problema sa spuna ca sunt ocupati cu altceva cand le vorbesti despre sah. Asa ca daca administratorii din sah nu trateaza problemele ca pe un fel de urgenta, este o problema. Oricum vestea buna este ca lucrurile s-ar putea schimba in viitor.
Daaim Shabazz: Primesti un numar de invitatii acum. Care sunt planurile tale?
Amon Simutowe: Nu sunt sigur cat de mult voi mai juca, asa ca voi lua realizarea mea ca pe o contributie adusa tarii mele. Sa reusesc sa devin GM din Africa sub-sahariana ar trebui sa fie suficient ca sa fiu multumit.
In orice caz, daca ma deci sa-mi stabilesc si alte obiective in sah, imi voi lua antrenori. Logica de a avea antrenori este ca la turnee concurezi impotriva a tot felul de talente. Este improbabil ca talentul tau singur sa fie efectiv impotriva tuturor adversarilor, asa ca antrenorii sau secondantii aduc mai multe cunostinte pentru tine ca sa poti face fata eficient la mai multi adversari. Aceasta idee se potriveste tendintei actuale, deoarece multi GM activi au asistanti, antrenorii sau parteneri de antrenamente.
Totusi, am nevoie de o pauza de sah. Universitatea Oxford mi-a oferit un loc anul trecut pentru diploma mea de Masterat dar nu putut sa accept. Anul asta trebuie sa ma hotarasc ce sa fac. Poate o sa incep o alta facultate curand deoarece am pofta sa studiez. In acelasi timp…in pozitia mea…trebuie sa fac ceva cu privire la promovarea sahului. Asa ca trebuie sa ma gandesc.
(SURSA: THE CHESS DRUM)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.