Faza Semifinala a Campionatului national al Nevazatorilor s-a desfasurat la Baile Felix in perioada 20 – 27 august 2009. La competitie au participat 35 de jucatori dintre care urmau sa se califice pentru faza finala primii 11 clasati in clasamentul final. Impreuna cu campionul national, MFide Dacian Pribeanu, cei 11 finalisti se vor intrece la Braila in sistem turneu de 11 runde. În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2009, la Brăila se va desfăşura, în premieră, Faza Finală a Campionatului Naţional de Şah, destinată jucătorilor nevăzători.
Bursuc Mihai (in plan indepartat) a castigat surprinzator semifinala de la Baile Felix
La Băile Felix, s-a desfăşurat Faza Semifinală la Şah, unde am participat ca jucător şi nu ca preşedinte al Filialei Nevăzătorilor de la Brăila. De când am plecat de acasă mi-am propus să mă calific în finală. Dar, din păcate, am ieşit pe poziţia a XIX-a, din 35 de participanţi. A fost un turneu foarte dur, au participat candidaţi maeştri, jucători de categoria întâi. A fost o competiţie foarte dură, cu jucători foarte bine pregătiţi. Turneul s-a desfăşurat pe o durată de nouă runde în sistem elveţian, iar punctajul maxim cu care s-a obţinut calificarea a fost de 6,5 puncte. Turneul a fost câştigat de reprezentantul Bucureştiului, Mihai Bursuc.
A fost o surpriză pentru toţi participanţii, dar din păcate eu nu mi-am îndeplinit obiectivul. Mai există o variantă – în calitate de organizator să particip şi eu la această finală. Dar să revenim la Campionatul Naţional de la Brăila, care, de fapt, este o premieră faţă de celelalte competiţii organizate de Asociaţia Nevăzătorilor;
Adrian Frâncu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Brăila.
Brăila nu a fost niciodată în ipostaza de a organiza o finală. Cu atât mai mult m-am străduit şi mi-am dorit ca această finală să fie atribuită Brăilei, deoarece vor ajunge aici cei mai buni jucători nevăzători din ţară”, a spus Adrian Frâncu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Brăila.
În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2009, la Brăila se va desfăşura, în premieră, Faza Finală a Campionatului Naţional de Şah, destinată jucătorilor nevăzători. Vor fi oaspeţii oraşului nostru cei mai buni şahişti nevăzători din ţară care se vor întrece pentru titlul de campion naţional.Printre cei 11 jucători calificaţi la Băile Felix, va mai fi prezent la Brăila şi Dacian Pribeanu, campionul naţional la şah. Adrian Frâncu este optimist în organizarea evenimentului naţional de la Brăila, deoarece crede că implicarea autorităţilor locale dar şi judeţene este necesară, fiind vorba nu numai de prestigiul Filialei Nevăzătorilor dar şi de prestigiul oraşului de la Dunăre.
(Scris de George Petrenco pe www.arcasu.ro)
S-a întors la Târgu-Jiu cu locul V la un campionat naţional de şah rapid. La concursul naţional organizat la Băile Felix au participat 35 de jucatori, printre care s-au aflat si maeştri naţionali şi internaţionali. Fără să fie maestră în acest joc al minţii a reuşit să castige la jucatori mult mai bine cotati si titrati din ţară.
Rodica Mogoşanu a participat la şapte concursuri de şah
Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor din România a organizat duminică o competiţie la nivel naţional între persoanele nevăzătoare. O gorjeancă a reuşit să obţină la şah locul V pe ţară. Rodica Mogoşanu s-a întors ieri de la Băile Felix acolo unde s-a desfăşurat concursul naţional. Pe parcursul anului s-au disputant concursuri între câştigătorii celorlalte filiale din ţară. Este vicepreşedinta Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Gorj de cinci ani, iar de peste 20 de ani este membru în asociaţie. „La început a fost o simplă distracţie cu prietenii. Nu am avut un antrenor. Pe parcurs s-a dezvoltat imaginaţia. La concurs am jucat pe o tablă de şah specială. Piesele negre sunt denivelate iar cele albe sunt netede. De asemenea, căsuţele negre sunt ieşite în relief faţă de cele albe. Fiecare partidă a durat cinci minute, în acest timp trebuia să-mi înving adversarul“, a spus Rodica Mogoşanu. De zece ani joacă şah, fără să fie o maestră a jocului. Din pasiune pentru acest joc a mers mai departe la toate fazele concursului.
„S-a bătut cu maeştri“
A concurat cu diferiţi maeştri care au participat şi au câştigat premii la nivel naţional şi internaţional. Cei mai buni jucători la şah au participat la acest campionat. Din cei 35 de concurenţi, maeştri la şah Rodica Mogoşanu a reuşit să ocupe locul V. „Am bătut câţiva maeştri la şah. Spre exemplu, am jucat mai multe partide timp de trei ore cu un profesionist nevăzător de la Dolj, era foarte orgolios şi până la urmă l-am bătut. Premiul a fost în valoare de 10 lei. Pentru mine e o pasiune. Cu ocazia concursului am vizitat pentru prima dată locuri importante la Băile Felix“, a mai spus campioana. Femeia a participat la şapte concursuri printre care şi unul internaţional în Bulgaria. „Am rămas uimită când am auzit că ea a reuşit să să claseze printre primele locuri pe ţară. Rodica este o femeie foarte ambiţioasă, are dizabilităţile pe care le are dar, a reuşit multe lucruri în viaţă. Alte persoane pot vedea şi nu pot realiza ce a realizat ea. Are gospodărie frumoasă şi familie demnă de invidiat“, a declarat Victoria Saioc, preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din Gorj. Rodica Mogoşanu suferă de retinopatie pigmetară din naştere. În prezent lucrează ca maseur la Spitalul „Tudor Vladimirescu“.
0 Comentarii