Amon Simutowe: “Sa renunti nu este o optiune” (1)

eu16
Multi dintre noi planuim o calatorie si speram sa ajungem la o destinatie. Totusi, sunt adesea multi factori tangibili care ar putea afecta progresul. Deoarce obiectivul nostru este succesul trebuie sa fim gata sa acceptam cateva greseli. O persoana inteleapta a spus odata: “Daca urmaresti succesul, esecul este inevitabil si constant. Cheia este cum primesti esecul.”
Recent FIDE i-a acordat lui Amon Simutowe din Zambia titlul de Mare Maestru. A fost o calatorie lunga, dar Simutowe si-a atins obiectivul. Obiectivul a fost unul personal dar este unul care trebuie dat exemplu tuturor africanilor.
The Chess Drum i-a solicitat un interviu scurt “Rechinului Zambian” si l-a intrebat cum a reusit sa-si indeplineasca visul.
Amon_Simutowe_2007
Daaim Shabazz: Ai avut o strategie ca sa atingi 2500?

Amon Simutowe: OK , a fost o situatie un pic complexa. Cheltuielile de calatorie in Europa sunt foarte mari, cu atat mai mult daca zbori de doua ori pe luna. Si mai este si aceasta provocare…daca te intorci acasa si te odihnesti o saptamana sau doua, esti intr-un alt mod. Asa ca m-am decis sa stau in Europa pana cand devin GM. Asta insemnand sa joc mult. Acum problema cu a juca mult este ca vei obosi la unele turnee si vei pierde ELO…in acelasi timp vei castiga a altele. Asa ca ce castigi ar trebui sa fie mai mult decat ce pierzi, dar asta este improbabil deoarece nu vei avea timp sa studiezi sah si sa-ti cresti forta de joc. Asa ca m-am bazat in principal pe concentrare, dorinta de a castiga, si creativitatea la tabla, dar concuram impotriva unor adversari care erau de obicei pregatiti pentru mine si bine odihniti.
Deoarece organizatorii de turnee acopereau cheltuielile de hotel la cele mai multe turnee, faptul ca jucam mult mi-a convenit. Totusi, antrenorii recomanda 60 de partide pe an astfel incat jucatprul sa aiba suficiente rezerve de energie si de creativitate pentru a juca. Eu jucam circa 27 de partide pe luna si schimbam tarile in Europa saptamanal in medie. Problema cu faptul ca jucam atat de mult este ca nu aveam multa energie sa-mi pregatesc adversarii. Obisnuiam sa mai uit doar la ce joaca si sa-mi conserv putina energie ramasa pentru partida.
Asa ca mi-am spus “Vreau sa devin mare maestru” si situatia mea este neobisnuita, cel putin conform metodelor expertilor. Asa ca dorinta de a dori titlul de GM ar trebui sa compenseze pentru situatia nu atat de optima. Oricum, a functionat. Ma bazam mai mult pe dorinta mea decat pe strategia logica pentru a deveni GM.
Ziua cea bna a venit la Zagreb Open si la primele runde de la Verona Open cand am atins 2503. Dupa aceea am jucat slab doua turnee inainte de aparitia noilor liste ELO. Asa ca am pierdut cateva puncte, dar cel putin devenisem GM!
AmonSimutowe-Zambia
Daaim Shabazz: Ai primit multe sfaturi, probabil. Ai primit vreun sfat care te-a ajutat sa-ti atingi obiectivul?
Amon Simutowe: Cat despre sfaturi…nu stiu. Sunt oameni care m-au incurajat la modul general si asta m-a ajutat mai ales cand lucrurile nu mergeau cum trebuie. Adevaratele lectii le-am primit in urma unor reactii negative primite din partea unor oameni pe care-i respectam.
Pe cand aveam 15 ani si eram deja campion national de seniori cineva proeminent mi-a spus ca n-ar trebui sa ma gandesc sa devin GM. “Poate generatia urmatoare o sa aiba o sansa” a sustinut el. El m-a incurajat in schimb sa ma bucur de calitatile pozitive pe care le-am primit prin sah. Mi-a spus acestea cu multa incredere si limbajul trupului indica ca ar trebui sa apreciez un asemenea sfat intelept.
In alte ocazii am spus catorva oameni apropiati ca vreau sa-mi iau ultima norma de GM dupa ce imi termin studiile. Cineva mi-a spus ca daca asteptam inainte de a merge la colegiu as fi reusit sa-mi iau ultima norma de GM. Acesta este raspunsul pe care mi l-a dat cu privire la subiectul pe care-l discutam, daca poate sa-mi obtina sponsorizari. OK…am facut 3 norme de GM in loc de una. In ambele cazuri mentionate mai sus, nu cred ca respectivii au vrut sa ma descurajeze…ei s-au gandit ca-mi ofera sfaturi folositoare.
Lectia pe care am invatat-o din incidentele mentionate a fost ca, pana la urma, trebuie sa crezi in obiectivele tale sau in ceea ce simti ca poti sa faci, chiar daca oamenii pe care-i respecti sau in care ai incredere se indoiesc.
Daaim Shabazz: Care a fost momentul cheie dupa cea de-a 3-a norma? Un moment in care ai simtit ca poti sa-ti atingi obiectivul.
Amon Simutowe: Am realizat ca pot sa devin mare maestru in timpul campionatului mondial de juniori din 2000. Cred ca asta ajuta, pentru ca daca lucrurile nu merg bine nu te intrebi daca o vei face, ci cum o vei face. Asa ca daca nu merge intr-un fel, treci la planul urmator…si tot asa. S-ar putea sa dureze mai mult, dar te decizi sa o faci sau nu. Ia in calcul cateva esecuri in timpul asta. Cred ca este o buna calitate- sa primesti bine esecurile.
Imi amintesc la un moment dat cand lucrurile meregeau rau. Castigasem puncte ELO si dupa aceea am pierdut mai mult decat castigasem. Eram obosit fizic si mental…Am ras fara sa-mi dau seama si m-am gandit ca va fi mai greu si de durata mai mare decat imi imaginasem initial. Sa renunt nu a fost o optiune.
Cred ca jucatorii din tarile est-europene si din Rusia au primit ata de mult antrenament de nivel avansat la o varsta tanara incat ei nu si-au dat seama probabil cat de bun a fost progresul lor in sah cand au devenit GM.
(Va Urma)
SURSA : THE CHESS DRUM

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.