Gregory Kaidanov: "Sahul este un joc unde personalitatea joaca un rol important"

eu16
Saptamana trecuta in SUA a fost inaugurata All Girls US Chess School, o scoala de sah speciala pentru fete, cu scopul de a promova sahul feminin, intrucat in SUA doar 4% din jucatori sunt femei.
Printre cei care au sustinut lectii de sah in prima saptamana a scolii a fost si marele maestru Gregory Kaidanov, care a acordat un scurt interviu la sfarsitul primei saptamani. (Unul dintre subiectele atinse a fost legat de criza de timp, care a fost prezentat si de noi.)
gk
Gregory Kaidanov
Intrebare: Cum a mers saptamana asta pana acum?
Raspuns: Foarte bine. Fetele sunt foarte entuziaste.
I: Spune-ne cate ceva despre tine.
R: Am jucat sah inca de la 6 ani. Am devenit mare maestru pe cand aveam 28 ani. Am crescut in Uniunea Sovietica, in Rusia, si am emigrat in Statele Unite in 1992. Am castigat circa 30 turnee internationale si am jucat pentru echipa nationala a SUA timp de 12 ani.
I: Cum se descurca fetele saptamana asta?
R: Se descurca excelent. Cu toate iubesc sahul, si sunt jucatoare de sah cu cunostinte foarte bune. Este o placere reala sa lucrez cu jucatori dedicati.
I: Este diferit sa antrenezi fete decat sa antrenezi baieti?
R: Am crezut ca va fi diferit, dar nu este. Nu vad o mare diferenta. Uneori se spune ca fetele sunt foarte diferite de baieti in felul cum abordeaza sahul, dar am fost surprins sa constat ca sunt la fel.
chess
I: Dupa ce se va incheia prima saptamana, ce se va intampla mai departe?
R: Ele primesc aici multa informatie- este coplesitor. In nici un caz fetele n-o sa poata procesa informatia primita in aceste cinci zile. Asa ca sper ca se vor duce acasa si vor juca cateva partide de turneu si vor revedea aceste strategii inca o data si inca o data. Sahul nu inseamna numai cunostinte- inseamna multe lucruri diferite. Este un joc unde personalitatea joaca un mare rol. Spre exemplu am vorbit mult despre psihologie, despre cum sa-ti imbunatatesti personalitatea astfel incat sa te ajute atunci cand joci sah. Asa ca sper ca ele vor lucra la aceste strategii in urmatorii ani. Vor avea nevoie de timp sa proceseze informatiile primite.
I: Vrei sa mai adaugi ceva?
R: Cred ca ceea ce facem aici in scoala de sah nu este bun numai pentru sahul lor, ci este bun si pentru vietile lor. Sahul este un joc minunat- te invata sa fii plin de resurse. Cand joci o partida de sah, tu esti cel care este responsabil. Intr-un joc de echipa te poti baza pe coechipieri, dar aici esti pe cont propriu.
SURSA: The Examiner– interviu luat de catre Steve Goldberg

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.