Ce insemnatate are vizita lui Anand in Africa


            
Maine (nt. respectiv astazi, intrucat articolul a fost scris pe 27.08.09) Viswanathan Anand va pune piciorul pe continentul african. Se pare ca aceasta este prima sa vizita, care este semnificativa dintr-un anumit număr de motive.
În primul rând, nici un alt campion mondial nu a vizitat continentul în memoria recentă (poate chiar niciodată). Acest lucru este revoluţionar din mai multe motive şi poate reprezenta un fel de “intoarcere acasa” a unui erou cu origini modeste. Desigur, ca un jucător dintr-o ţară în curs de dezvoltare, există o serie de similitudini sociale cu care Anand se poate identifica cu şi el va veni cu sinceritate şi umilinţă.
În al doilea rând, Anand este de admirat pe scară largă pe continent de la nord la sud, si de la est şi vest. Desigur, exista o populaţie importanta cu origine indiana în locuri precum Uganda, Kenya, Tanzania şi Africa de Sud, deci exista, cu siguranţă, precedente pentru o deschidere India-Africa. MI RB Ramesh a vizitat Africa de Sud în 2003 şi a fost intampinat cu căldura. De fapt, Anand se va opri în Africa de Sud şi, fără îndoială, va dori să vadă un meci de cricket.
În al treilea rând, India şi Africa resimt o intensificare a cooperării în domeniul economic şi vizita lui Anand poate duce, probabil, la o adevarata “diplomaţie” a sahului. Poate că schimburile in domeniul şahului se pot dezvolta între continente, iar Africa va avea acces la unul dintre modelele cele mai de succes din istoria recentă a şahului.
În al patrulea rând, aceasta va reprezenta legitimitatea de care are nevoie şahul african pentru viitoare sponsorizari. Filiala NIIT din Botswana poate fi un actor major în sponsorizarea şahului şi poate si alte filiale din Africa pot face investiţii in şahul de pe continent. Alte corporaţii pot studia succesul pe care investiţiile NIIT l-au adus în India. Desigur, aceasta este publicitate în valoare de milioane de dolari. Sacourile si camasile lui Anand cu sigla “NIIT” au devenit deja accesorii familiare în turneele in care joacă.
În al cincilea rând, aceasta este o realizare fantastica pentru şah. Asta demonstrează universalitatea sportului şi faptul ca oameni din întreaga lume pot fi fascinati de un joc care traversează atât de multe graniţe geografice şi sociale. Vizita liderului Anand va aduce legitimitate şi poate inspira o generaţie de jucători. În ciuda miliardului de locuitori ai Africii, acesta este un continent slab populat (cu o densitate de 80 persoane/ mila pătrata/ aproximativ 30.51 persoane/km2). Continentul este atât de mare că Europa, China şi SUA ar putea fi cuprinse in interiorul frontierelor sale. Imaginaţi-vă şahul “aprinzandu-se” la o scară atat de mare. Federaţiile africane ar trebui să planifice valorificarea unui asemenea eveniment special.



 
 
 
 
 
 
 


Jucatorii de elita şi mass-media şahului acordă, de obicei, puţină atenţie continentului african. Asa ca sahul se lupta pentru a atrage atenţia sponsorilor. Cu toate acestea, Anand nu este primul jucator de elita care viziteaza Botswana. MM Judit Polgar a vizitat Botswana, în 2001, şi a tinut doua simultane şi un seminar.
Din păcate, s-a vorbit prea puţin în mass-media internaţională despre vizita lui Polgar. Mass-media din Africa a fost la fel de slaba în acoperirea evenimentului, în ciuda realizărilor prodigioase şi istorice ale lui Polgar. MM Nigel Short a vizitat, de asemenea, Botswana, precum şi Zambia, dar ambele au fost din motive politice şi s-au încheiat în controverse. Short a vizitat anterior si Kenya şi a fost primit cu căldură.


Să sperăm ca Africa nu va pierde aceasta oportunitate şi că Anand va avea parte de o primire entuziasta şi de adevarata ospitalitate africana! Felicitări Botswana pentru aducerea unui erou al şahului în Africa!

 

 Articol de Daaim Shabazz
Sursa: http://www.thechessdrum.net/

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.