Simultanul campionilor de la Zurich

082709_0412_capcaneinde1
In Zurich, cel mai vechi club de sah existent în lume a sărbătorit aniversarea de 200 de ani cu o etalare magnifica de şah, prezentand, printre altele, un simultan la care au participat 7 campioni mondiali 7 şi rusul transformat in elveţian MM Viktor Korchnoi. Fiecare Mare Maestru a jucat cu 25 de amatori, destul de mulţi dintre ei evaluati la peste 2000 Elo. Nu a fost uşor, mai ales că evenimentul a avut loc în interiorul salii principale a Garii Centrale din Zurich cu sute de spectatori inghesuiţi în jurul meselor.
Se întâmplă că eu trăiesc în apropiere de Zurich, şi, bineînţeles, nu puteam pierde ocazia de a intalni opt dintre corifeii şahului în acţiune simultan! Ce a fost fascinant de observat a fost modul diferit în care cei opt campioni au abordat simultanul şi cum fiecare a afisat o gama proprie de gesturi, expresii faciale, ritm şi umblet. Si iata galeria de mari jucatori:

Ruslan Ponomariov, cel mai tanar campion mondial din istorie, la frageda varsta de 18 ani. Acum, la 26 ani, el încă joaca foarte puternic, invingându-si toti cei 25 de adversari.


Viswanathan Anand, campionul mondial actual. Poate cel mai placut Mare Maestru din istoria sahului. El şi Kramnik păreau a fi cei mai buni prieteni. Scorul lui Anand: 21 victorii, 4 remize.

Anatoly “Pitonul” Karpov storcind douăzeci şi cinci de mici şoricei. După cum puteţi să spuneţi dupa burta, unii dintre ei au ajuns deja în tractul digestiv. Rezultatul lui Karpov: 17 victorii, 1 infrangere, 7 remize.

Topalov a fost foarte elegant, şi, de asemenea, foarte indragit de fani, semnand tone de table de joc, cărţi şi fotografii pentru mulţimea pasionata. Jocul lui nu a mers chiar atât de uşor: 20 victorii, 2 jocuri pierdute, 3 remize.

Spasski purta un costum negru şi ochelari de soare la sosire, dar în cele din urmă munca grea l-a ajuns. El i-a distrat pe spectatori cu comentarii din mers la majoritatea jocurilor sale, dar a fost reticent în a acorda autografe multimii în final – de înţeles, cred, după ce a mers în cerc timp de cinci ore.
Rezultatul lui: 14 victorii, 11 remize.

“Krammaestrul” atacand o minora elveţiană. Trebuie să spun ca atitudinea lui Kramnik a fost magnifica. El a fost relaxat şi cordial, i-a încurajat pe amatori cu cuvinte liniştitoare şi chiar a făcut unele analize, pe aici pe colo. Genialitatea lui a fost la egalitate cu performanţa sa: nici o pierdere, 3 remize, 22 victorii. Nu este mai puţin impresionant faptul că a terminat primul simultanul, cu mai mult de trei (!) ore înaintea lui Kasparov. Întrebat de către gazde cum explică această performanţă, el a glumit spunand că picioarele lui lungi au fost cele care i-au dat un avantaj in fata celorlalti jucatori.

Viktor “Teribilul”, a luat o pauza de la lupta împotriva vacilor elveţiene. Korchnoi pare un tip amabil, atât timp cât îl laşi să câştige. El a fost numai zâmbet când era în avantaj, şi destul de morocănos, în rest. Performanta sa a fost impresionanta, totusi: 21 victorii, 1 pierdere, 3 remize.
Cu toate acestea, jucatorul cel mai fascinant – şi cel mai popular în rândul publicului prezent – a fost Kasparov. Acest om este o pura incantare pentru ochi. Şi este foarte, foarte serios cand vine vorba sa joace sah. Înainte de simultan, în timp ce cea mai mare parte a celorlalti Mari Maestrii conversau prieteneste, Kasparov se invartea în sus şi în jos în spatele gardului ca un tigru în cuşcă, inainte de a fi eliberat într-o alta cuşcă plina cu amatori apetisanti. Poate că el a venit aici dorind să dovedească ceva, să-şi afirme poziţia, o dată pentru totdeauna, ca fiind cel mai important maestru din istoria şahului printre colegii lui.
Garry Kasparov a avut o astfel de afişare multipla de incruntaturi, scuturari din cap, cautaturi, priviri, frictionari, muşcări ale buzelor, gesturi si expresii care, în cele din urmă, m-au facut sa renunţ la a face fotografii şi am făcut în schimb un videoclip. După cum puteţi vedea, Kasparov a gustat niste ciocolată elveţiană – ceea ce i-a marit, în mod clar, performanţele, judecand dupa rezultatul său: 21 victorii, 4 remize. Un rezultat uimitor luand in considerare faptul ca el este singurul Mare Maestru retras în afară de Spassky.
Traducere de pe http://thechunkyrook.wordpress.com/2009/08/23/champions-simultan-in-zurich/

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

 • Mtudorache

  Te invidiez daca ai avut aceasta ocazie, ai vazut in carne si oase 7 campioni mondiali plus Korchnoi. Cel putin asa reiese din ce spui la inceput. Sau ai citat exact din sursa precizata la sfarsitul articolului?

  august 27, 2009 - 1:54 pm Raspunde
 • dan_bujor

  Am tradus articolul. Era bine daca locuiam eu pe langa Zurich 🙂 .

  august 27, 2009 - 2:02 pm Raspunde
 • Mtudorache

  Te cred! Din toti cei de acolo, din pacate in carne si oase l-am vazut numai pe Korchnoi.

  august 27, 2009 - 2:10 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Ce fericiti si norocosi mai sunt unii amatori pe lumea asta!
  Ce bine ar fi daca s-ar organiza si pe la noi asemenea simultane. Macar cu mari maestri romani, si tot ar fi ceva frumos.

  august 27, 2009 - 3:24 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.