Pentru şahiştii nevăzători drumul spre mat este foarte… clar

Săptămâna trecută, la Hotel Padiş din staţiunea Băile Felix, a debutat cea de-a cincea ediţie a semifinalei Campionatului naţional de şah pentru nevăzători. După alte patru etape de calificare care s-au desfăşurat în acest an, celui mai bun şahist din fiecare judeţ  i-a revenit onoarea de a se întrece cu colegii din alte judeţe.

nevazatori_felix


Bărbaţi şi femei, tineri sau veterani ai sportului minţii, cu toţii nevăzători, participă în această perioadă la semifinala Campionatului Naţional individual de şah, ce le este rezervat. Partidele se dispută la Hotel Padiş din Băile Felix, acolo unde, de altfel, sunt cazaţi participanţii şi oficialii. Competiţia se desfaşoară sub directa organizare a Federaţiei Române de Şah, arbitrul delegat fiind Radu Şofran. În cursul zilei de ieri au fost programate să se dispute două semifinale la proba blitz individual. Astfel, fiecare dintre cei 35 de participanţi a avut la dispoziţie câte 5 minute pentru a-şi învinge adversarul, iar la finalul celor 9 runde vor fi desemnaţi cei 11 câştigători care se vor califica la faza naţională a Campionatului. Acestora li se va alătura şi câştigătorul ediţiei de anul trecut, care este calificat direct în finală. Cel mai tânăr participant al acestei faze competiţionale are 18 ani, în timp ce veteranul are 72. “Pentru al doilea an consecutiv am organizat faza semifinalelor în judeţul nostru, lucru care ne bucură şi sperăm ca această competiţie să se consolideze pe an ce trece în rândul persoanelor nevăzătoare”, ne-a declarat Ioan Boiţ, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Filiala interjudeţeană Bihor-Sălaj.
După disputarea finalei ce va avea loc în luna septembrie în judeţul Brăila, primii şase concurenţi vor constitui lotul naţional al României şi vor reprezenta ţara la Campionatele Mondiale de Şah ale Nevăzătorilor. Anul viitor România va fi ţara gazdă a Cupei Mondiale la Şah pentru Nevăzători, unde se vor întrece concurenţi din 20 de ţări.
(Scris de Claudia BONCHIŞ pe www.crisana.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.