Sahul e in pas cu vremurile

eu16
Cei mai mari jucatori de sah din ultimii 50 de ani si-au petrecut weekendul in Zurich, jucand partide impotriva amatorilor si unii impotriva altora in cladirea principala din gara din Zurich. Turneele marcheaza cea de-a 200-a aniversare a Zurich Chess Club- cel mai vechi club de sah din lume.
73930463chess2~s600x600

Campionul mondial Viswanathan Anand, sta de vorba cu GM Judit Polgar la Zurich, duminica

Muzica de fanfara s-a potrivit perfect cu regii, damele, nebunii si pionii in timp ce campionii ultimilor 5 de ani au dat simultan la cate 25 jucatori fiecare in gara din Zurich. Si ce de campioni: Campionul en-titre Vishi Anand, caruia i s-au alaturat predecesorii, inclusiv Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik si Boris Spassky.
Anand spune ca sahul se adapteaza vremurilor. ANAND: “As spune ca este mai tanar si mai rapid. In mod evident varsta medie a jucatorilor de top este in continua scadere. Vreau sa zic ca intotdeauna au fost genii precoce in sah dar acum jucatorii isi ating varful formei mult mai repede. Si aici cred ca putem vedea rolul computerelor. Putem vedea de asemenea rolul computerelor si in alte aspecte care fac ca sahul sa se dezvolte mai rapid. Se joaca mai multe turnee, si daca ai o idee, poti sa o folosesti, dar odata ce ai folosit-o intr-o saptamana toata lumea va lucra la ea. Inainte posibilitatile de a obtine informatiile erau mult mai lente.”
Sambata amatorii entuziasti si-au incercat puterile impotriva celor mai buni sahisti- cei mai buni impotriva restului lumii. Duminica campionii s-au intalnit intre ei intr-un turneu rapid. O aparitie noua a fost Judit Polgar, cea mai buna jucatoare feminina din istoria sahului.
POLGAR: “Tot mai multe femei vin in sah si il iau mai in serios decat inainte- ma refer in special la sahistele din China. Cateva dintre ele sunt cu adevarat foarte bune. De asemenea apar si din India- sahul este considerat o profesie si evident ca daca studiezi mai mult timp si ai o atitudine profesionista, atunci vor veni si rezultatele.”
73929578chess~s600x600
Publicul din Zurich priveste campionii la lucru duminica.
In ritmuri de fanfara este usor sa uiti de rivalitatile dure care au existat in trecut intre unii dintre acesti jucatori- la tabla si in afara ei. Confruntarile dintre razboinicii Razboiului Rece Karpov si Viktor Korchnoi sunt legenda.
Iata-l pe Karpov amintindu-si una dintre cele mai dificile partide ale sale. KARPOV: “Cea mai lunga partida am jucat-o impotriva lui Korchnoi in 1978. Cred ca au fost 124 mutari, asa ca a fost o partida care a durat 16 ore si jumatate. Am reusit sa apar o pozitie foarte dificila asa ca a fost remiza pana la urma”.
ANAND: “ Dupa atatia ani imi dau seama ca pur si simplu mai am inca foarte mult de invatat. Pentru mine cel mai fascinant lucru este ca misterele pe care le ascunde sahul par sa nu se termine.” De aceea poate, indiferent de diferentele intre ei, toti marii campioni au fost prezentila festivitatile celui mai vechi club de sah din lume.
SURSA: Vincent Landon, World Radio Switzerland

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.