Corespondenta de la Volodea Vaisman
Palmaresul campionatului Franţei 2009 (Nîmes 10-22.08)
Inchiderea festivă a avut loc sămbâtă 22 august la orele 17,30 când fost atribuite trei titluri de campioni :
Surclasându-şi adversarele încă din primul tur cu 1½ pts., Sophie Milliet (formată timp de 7 ani la Montpellier de către Volodia Vaisman) a obţinut cel de-al treilea titlu de campioană a Franţei (2003, 2008 si 2009).
|
După Besançon (2006), Vlad Tkachiev a obţinut acum cel de-al doilea titlu al său de campion al Franţei.
Openul Veteranilor (77 participanţi):Volodia Vaisman 10 pts/11 Jean-Paul Ricter 9 pts. Bosko Basic 7½ pts.
Celelalte turnee şi openuri au oferit calificări pentru Campionatele din anul viitor, care se vor desfăşura de luni 9 pănă sămbâtă 21 august în spatiile moderne şi luminoase ale centrului de Congrese Novotel-ATRIA din Belfort.
|
|
3 Comentarii
Draga domnule Ceausescu,
august 23, 2009 - 8:14 pmTe felicit ca ai reusit sa transformi intr-un brand de valoare acest nume care, cand am plecat eu din tara cu peste 3 decenii in urma, era unul detestat ! Ceea ce faci pentru sahul romanesc este absolut remarcabil, fiindca ai priceperea de a imbina latura informativa cu cea de opinie, reusind sa redai publicului larg peisajul complex al sahului romanesc contemporan.
Noi cei din exil apreciem deosebit faptul ca, din cand in cand, compatriotii isi mai aduc aminte de noi, iar in acest sens restituirea catre tinerii sahisti a figurii mai mult decat remarcabile a lui Volodea Vaisman este un gest care merita o adanca reverenta.
Mi-ar face placere ca forumul vostru, care in fapt este un adevarat grup de reflectie pe marginea destinelor sahului romanesc, sa isi largeasca orizontul spre a-i include si pe cei aflati geografic peste mari si tari, dar sufleteste mereu in Romania !
IM Sorin Segal
Brazilia
Domnule Sorin Segal,
august 24, 2009 - 1:14 amMultumim pentru aprecierile pentru echipa care lucreaza in spatele acestor articole. Ne face placere sa revedem personalitati ale vietii sahiste romanesti din urma cu multi ani. Una dintre directiile noastre este si aceea de a descoperi unde joaca sahistii romani in lume, sau sa ii urmarim si pe cei care sunt plecati si stabiliti in alte tari ale lumii. Ne face o placere sa aflam de la dragii nostri sahisti romani, ce mai fac, si ce se intampla in tara unde locuiesc si multe alte amanunte, care noua ne scapa de cele mai multe ori. Intotdeauna vom fi alaturi de iubitorii sahului si sahistii romani aflati departe de tara natala. Mai ales ca indiferent unde s-ar afla ei in lume, inima nu le poate bate decat in romaneste! Va multumim inca odata pentru ca ati aparut si ne-ati dat de veste unde sunteti si ca sunteti bine. Cu respect si consideratie, Iulian Ceausescu
Iubiti cititori ai blogului,
august 25, 2009 - 8:59 pmMa numesc Isidor Shapirovici, sunt demult stabilit in Israel, dar mai vin si in Romania, de pilda chiar acum sunt prezent pentru bar-mitzvah la nepotul meu. Urmaresc de departe viata sahista din Romania, de care am fost un timp legat ca amator si ma bucur daca gasesc ecouri ale vremurilor cand eram aproape de cei care luptau pe esichierul romanesc. O astfel de clipa de satisfactie mi-a prilejuit-o interventia domnului Sorin Segal, pe care l-am cunoscut inca de cand era junior.
L-am urmarit in cateva concursuri si m-a incantat stilul sau de joc, pe care l-am regasit rasfoind azi-dimineata paginile Revistei Romane de Sah (in locuinta fiicei mele a ramas colectia pe cativa ani din deceniile 60-70). Poate nu intamplator, am nimerit chiar peste o partida castigata de tanarul Segal la Marea Doamna a sahului romanesc, Elisabeta Polihroniade. In pofida vederii mele slabite si caracterelor mici de pe foaia ingalbenita a revistei, am transcris aceasta partida pentru cititori : 1.d4 Cf6 2.c4 g6 3.Cc3 Ng7 4.e4 d6 5.f4 c5 6.d5 0-0 7.Cf3 e6 8.Ne2 e: d5 9.e:d5 Te8 10.0-0 Nf5 11.Nd3 Ce4 12.C:e4 N:e4 T:e4 14.Cg5 T:c4 16.De2 Td4 16.f5 Nf6 17.f:g6 h:g6 20.Nh6+ R:h6 21.T:f6 Tg4 22.Taf1 Cd7 23.De3+ Rh5 24.T1f5+ 1-0
Ma gandesc ca poate d-l Stanca, cu competenta sa recunoscuta, va comenta aceasta partida !
Din cate tin minte, in acel an Sorin Segal a fost campion national de juniori, evoluand dupa aceea si in cateva finale de seniori, cu un loc 5 daca nu ma insel, prin 1970-71. In lotul national nu a ajuns, probabil din cauza unui antisemitism subteran care a circulat prin sahul romanesc si care l-a determinat sa-si paraseasca patria, pentru painea amara a exilului. E minunat ca acum lucrurile au revenit la normal si Oameni ca Segal, Reicher sau Vaisman pot fi pusi pe locul pe care-l binemerita !