Interviu cu WGM Irina Turova

eu16

– Irina, ziua ceremoniei de deschidere a turneului ”Baltic Queen” a coincis cu ziua ta de nastere. Cum ai sarbatorit-o?

In mare parte calatorind. Eu si cu sotul meu planuim cateva turnee inainte, si s-a intamplat ca, chiar in aceasta zi a trebui sa calatoresc spre St Petersburg. Asa ca felicitarile au venit prin telefon- din Moscova, Austria, orasul meu de acasa Arkhangels si alte locuri. Am primit complimente si aici in St Petersburg la sosire, dar am intarziat la ceremonia de deschidere.

turova011

Este o vreme calduroasa aici zilele astea. Nu este prea cald pentru tine, nascuta intr-un oras nordic?

Nu, deloc! Am fost in Grecia unde temepratura a fost 45 grade Celsius. Si am jucat sah.

Vizitezi adesea St. Petersburg si joci pentru echipa Rusiei. Esti familiarizata cu acest oras?

Am terminat Universitatea St Petersburg de Economie si Finante. Am specialitatea economist. Imi place orasul foarte mult, ma descurc destul de usor in el. Ba chiar ne gandeam sa ne mutam aici, dar pe moment ne este imposibil.

Cat de important este pentru tine turneul “Baltic Queen”, si care sunt obiectivele tale?

Desigur, turneul conteaza mult pentru mine. Si desi particip la competitii pe echipe cu unele dintre jucatoare, este rivalitate intre noi. Am mai jucat impotriva tuturor participantelor- dar e destul timp de atunci. Este interesant de aflat cine este in forma acum. Sunt foarte bucuroasa ca turneul se tine acum, cand fiul meu este cu bunicii sai, si noi (sotul meu Maxim este de asemenea mare maestru) putem calatori si sa ne bucuram de sah.

Cati ani are baiatul tau?

Implineste 3 ani in octombrie, este mic.

Il inveti sa joace sah?

Nu (rade). Este mult mai interesat de masini acum.

turova_ef

– Pofta ta pentru sah depinde mult de rochia aleasa, culoare, accesorii?

Desigur. Imi doresc ca imbracamintea sa fie lejera si frumoasa. Dar nu este intotdeauna usor, si atunci cand trebuie sa joci cateva ore sau chiar mai mult, chiar si mici inconveniente pot pricinui scaderea calitatii jocului. Nu am haine-talisman. Sahistii au adesea “pixuri norocoase’ mai degraba decat altceva. Dar am multe pixuri si am avut victorii si infrangeri cu fiecare dintre ele, asa ca pur si simplu folosesc primul pix pe care-l gasesc.

– Fiecare jucator se comporta intr-un anumit mod in timpul partidelor: tie iti place, este usor de observat, sa te plimbi in timp ce adversarul gandeste, privind alte partide.

Am nevoie sa ma uit si la altceva. Dupa ce ma intorc la tabla mea pot sa vad pozitia din alt unghi, apar solutii noi. Privesc cum joaca alti jucatori in timpul rundei, niciodata nu ma gandesc serios la pozitii, doar observ ce se intampla, poate vad ceva folositor. In general pot spune ca doar feneile sunt in stare sa stea la tabla pentru 4 ore pastrandu-si concentrarea tot timpul. Barbatii nu ar face asta niciodata! Aproape dupa fiecare mutare se scoala, beau cafea, privesc in jur. Femeile pot sa stea si sa se concentreze la un joc ore intregi. Nu am un asemenea obicei, vederea mea era slaba si nu puteam sa-mi obosesc ochii pentru mult timp. Am facut o operatie si acum pot vedea bine, dar ma bucur ca nu am capatat obiceiul de a sta la masa tot timpul.

Cate sunt planurile tale privind timpul liber pe care-l vei avea in St Petersburg?

Nu vreau decat sa ma plimb pe strazi. Am fost aici vara de cateva ori, dar doar in timpul examenelor de la Universitate. De fapt nu am vazut ‘vara’ in St Petersburg.

Sursa: Kirill Levkin, centrul de presa de la turneul  “Baltic Queen” tournament

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.