Interviu cu Tania Sachdev: “Cel mai frumos meci al meu urmeaza sa vina”

Tania Sachdev este o tanara Maestra Internationala din India. Ea a studiat Literatura Engleza si Stiinte politice si psihologia la Universitatea din Delhi, absolvind in 2008. A fost Campiona Asiei sub 14 ani, si a castigat Campionatul National Feminin din India in 2006, 2007 si 2008. Mai detine o medalie de bronz la Campionatul Mondial sub 12 ani.

Dupa ce a fost intrebata despre cariera sa, Tania a raspuns “Acum joc sah non stop. Mi-ar face placere sa imi incerc norocul si sa fiu prezentatoare de televiziune mai incolo.  Concursurile viitoare la care voi concura sunt Zonalele Asiei, Campionatul Mondial pe echipe si Jocurile Asiei din Vietnam. Acestea vor fi evenimentele unde voi reprezenta India”.

tania-sachdev-sq-14898

Tania Sachdev in timpul Women World Championship 2008

In acest an ai fost foarte activa in turneele din Asia si Europa. Cum evaluezi rezultatele?

Am jucat 5 turnee in Europa pana acum. Gibraltar nu a fost chiar atat de bun, dar Pfalz, Montcada si San Sebastian au fost bune. Am castiga puncte in aceste turnee. Am fost premiata recent cu premiul Arjuna Award, cea mai mare onoare si recunostiinta pentru un sportiv privind activitatea sa in ultimii 3 ani. Premiul a fost inmanat de Presedintele Indiei.

Ai fost campiona Asiei in 2008. Care sunt ambitiile tale pentru viitor?

Da, am castigat campionatul feminin al Asiei si asta a fost un titlul prestigios pentru mine. Am obtinut prima norma de mare maestra si as vrea sa obtin titlul cat mai repede. Ma gandesc la o medalie pentru echipa indiei la Olimpiada si asta ar fi un vis implinit.

tania-sachdev-square-8594

Tania Sachdev la Kaupthing Open

Cum vezi situatia actuala in sahul mondial?

Pai, se intampla o multime de lucruri in lumea sahului, multe oportunitati sa joci bine. Sahul feminin pare ca a castigat teren cu mai multe evenimente inchise destinate lor. Sper ca formatul camponatului mondial masculin sa se clarifice, deoarece vedem un sah la un nivel atat de ridicat in turnee, dar exista confuzie si se schimba mereu! Pe langa acest aspect,  cred ca sahul castiga in popularitate in intreaga lume.

In calitate de jucatoare de top, ai suficiente oportunitati sa joci in competitii importante?

As dori sa se organizeze mai multe turnee inchise pentru fete, cu fonduri de premiere bune. Turneul de la San Sebastian, care a fost un turneu inchis, a fost chiar interesant si cu un management bun. Joc in turnee open puternice, dar dar nu sunt multe oportunitati pentru a juca in turnee inchise.

sachdev07Tania Sachdev campioana a Indieiin 2007

Esti familiarizata cu activitatile Comisiei pentru sahul feminin  din cadrul FIDE? Care sunt cele mai importante provocari pentru jucatoarele de sah?

Da, sunt la curent cu activitatea comisiei FIDE pentru sahul feminin si cu sugestiile foarte bune din scrisoarea Alexandrei Kosteniuk din 7 mai 2009. Trebuie alocate fonduri pentru organizarea turneelor feminine, in sistem inchis si deschis, cu o publicitate si acoperire media buna. Premiile pentru turneele feminine zonale, continentale si mondiale trebuie crescute. Chiar si in turneele open, premiul pentru locul 1 la feminin este foarte mic. Acesta este motivul pentru care foarte putine jucatoare participa la aceste turnee si iau sahul in serios.

ts

Echipele nationale ale Indiei sunt foarte puternice. Cand crezi ca veti provoca marile puteri ale lumii pentru medaliile olimpice?

Da, avem o echipa masculina foarte puternica si o echipa feminina buna. Sper ca echipele noastre sa poata castiga o medalie la urmatoarea Olimpiada.

Cum ai fost atrasa de sah si cum ti-ai definii cel mai bine stilul de joc?

Sahul intotdeauna m-a fascinat. Cred ca in momentul in care joci sah, ti se deschid alte parti ale personalitatii tale de care nici nu erai constient. Gandirea logica in timpul in care incerci sa deslusesti o pozitie in sah si situatiile compliate din viata reala sunt comparabile. Iti dezvolta abilitatea de a face fata situatilor bune si rele din viata reala si din fiecare zi. Peste toate astea, interactiunea cu asa multa lume din diferite tari si vizitarea atator orase frumoase. Iubesc asta foarte mult.

Tania Sachdev

Tania Sachdev in timpul concursului de la Pune, 2007

A existat o perioada in care imi placea sa joc foarte agresiv si eram foarte plictisita intr-un joc positional. Acum se pare ca sunt mai rezervata. Imi plac jocurile pozitionale si finalurile interesante. Cred ca acum joc mai positional.

Cu cine lucrezi si cum te pregatsti pentru competitii?

Lucrez acum cu IM Vishal Sareen si uneori cu  GM Ubilava. Inainte de competitie ma antrenez cu antrenorul meu din India analizand partide si pozitii. Cu GM Ubilava lucrez la anumite deschideri si unde cred eu ca am slabiciuni.

Poti sa ne spui care a fost cel mai frumos meci al tau?

Au fost multe meciuri bune in trecut, dar cred ca cel mai frumos meci al meu urmeaza sa vina.


Interviu preluat de pe chessdom.com

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.