Cine zice ca femeile joaca sah mai slab decat barbatii? Aratati-mi un barbat de pe planeta capabil sa aiba grija de 3 copii, de un sot, de o casa, si in acelasi timp sa fie in stare sa devina GM, sa joace un sah puternic si interesant si uneori sa castige turnee de sah. Daca gasiti un asemenea barbat, va rog sa-mi spuneti si mie, dar ma indoiesc ca exista vreunul. In acelasi timp, eu va pot da exemplu de o femeie care nu numai ca face toate aceste lucruri mentionate mai sus, dar este de asemenea o persoana extraordinara, care este gata mereu sa ajute.
Va introduc azi cu multa incantare starul sahului feminin –Monica Socko!
Alexandra Kosteniuk: Draga Monika! Felicitari pentru impresionanta ta victorie in Tromso! Care sunt impresiile tale din Tromso si despre turneu?
Monika Socko: Tromso este un oras foarte frumos inconjurat de munti si de mare. Se afla langa cercul Arctic, dar vremea a fost foarte buna in timpul turneului! Am ramas cu amintiri foarte frumoase din Tromso. Nu numai datorita rezultatului meu dar de asemenea si datorita altor activitati frumoase la care am luat parte, cum ar fi excursii, pescuit etc.
A.K. Care este cea mai buna partida a ta din turneu? Ne poti comenta un mic fragment din una din partidele tale de la Tromso?
Monika: As zice ca partida impotriva lui Turner a fost cea mai buna. Am jucat Siciliana cu Negrul, am sacrificat un pion si am obtinut o initiativa puternica.
Turner,Ma (2517) – Socko,M (2449) [B22]
Arctic Chess Challenge Tromso NOR (5), 05.08.2009
[Monika Socko]
Albul tocmai a jucat 28.Qxb7
28…Qf6 [Aici as fi putut incerca 28…Nxf2!? dar duce doar la remiza 29.Qc7 (29.Kxf2?! Re8! 30.Qa7 Qe2+ 31.Kg1 Qxb5 si pozitia Negrului este un pic mai buna deoarece regele Albului este vulnerabil.) 29…Re8 30.Nd6 Nxh3+ 31.Bxh3 Qe3+ cu sah etern] 29.Rf1 Nd2 30.Rd1? [Aici el ar fi trebuit sa joace 30.Rc1! Ne4 (era posibil si 30…Be4 31.Qc7 Bxg2 32.Kxg2 Qf3+ 33.Kg1 Rf8 34.Qg3 Qe2 cu pozitie egala) 31.Rf1 cu repetarea pozitiei; mai rau este pentru Alb 30.Re1 Be4 (30…Nf3+? este o mare greseala datorita 31.Bxf3 Qxf3 32.Qd7 Rf8 33.Re8 si Albul castiga!) 31.Qc7 Bxg2 32.Kxg2 Qf3+ 33.Kg1 Rf8 si in aceasta pozitie taioasa Negrul are sanse mai bune] 30…Nf3+ 31.Kh1 [31.Bxf3 Qxf3 32.Rd2 Be4 si Negrul da mat; sau 31.Kf1 Bd3+! 32.Rxd3 Qa1+ 33.Ke2 Ng1+ 34.Kd2 Qb2+ 35.Ke3 (35.Kd1 Qe2+ 36.Kc1 Qxd3) 35…Re8+ –+] 31…Bc2 32.Rf1 Bd3 33.Rc1 Bxb5! 34.Qxb5 Qf4!
si Negrul a castigat partida 35.Bxf3 Qxc1+ 36.Kg2 d4 37.Qb6 Qg5 38.a4 d3 39.a5 d2 40.Bd1 Qd5+ 41.Kg3 g6 42.b4 Re8 43.a6 Qh1 44.Ba4 Qa1 45.Bxe8 Qe5+ 46.Kg2 Qe4+ 47.Kg3 d1Q 0–1
Aici puteti vedea fragmentul de partida!
A.K: Ai venit la Tromso cu sotul si cu fiul tau, cum ai reusit sa te pregatesti, sa joci si sa ai grija de familia ta?
Monika: Fiul meu este un copil foarte linistit (spre deosebire de fiicele mele), asa ca el nu a fost o problema in timp ce ma pregateam.
A.K.: Am observat ca fiul tau a jucat si el de asemenea in Tromso, vrei sa-ti vezi copii devenin sahisti profesionisti in viitor?
Monika: Ne-ar placea sa-i vedem jucand sah desigur, dar alegerea de a deveni profesionisti le apartine.
A.K.: Spune-ne un pic despre tine. Care este data nasterii tale?
Monika: Martie 24, 1978.
A.K.: Unde te-ai nascut?
Monika: Varsovia (Polonia).
A.K.: Unde locuiesti acum?
Monika: In timpul copilariei am locuit in Rybnik- un oras in sudul Poloniei, dar acum locuim cu totii intr-un mic sat de langa Varsovia.
A.K.: Cum ai inceput sa joci sah?
Monika: Tatal meu a vrut sa-si invete fiul fotbal, dar a avut 2 fete asa ca ne-a invatat sa jucam sah.
A.K.: Cine a fost primul tau antrenor si cu cine lucrezi acum?
Monika: Tatal meu a fost primul meu antrenor, desigur. Dupa aceea am lucrat cu IM Matlak, si acum lucrez cu sotul meu.
A.K.: Care sunt principalele realizari ale tale in sah?
Monika: Medalie de aur la Campionatul European pe Echipe in 2005, medalie de bronz la Olimpiada de la Bled 2002. Am castigat de asemenea Campionatul European al Cluburilor de doua ori cu echipa Monaco. La individual am castigat de 3 ori campionatul Poloniei. Am castigat un puternic turneu inchis in Baku 2007. Victoria mea in Tromso este de asemenea un mare succes.
A.K.: Care este cel mai mare rating pe care l-ai avut?
Monika: Cel mai bun rating al meu a fost 2505 acum un an, si sper sa obtin unul mai mare in curand.
A.K.: Te consideri jucatoare profesionista de sah?
Monika: Da. Nu fac altceva, dar trebuie sa spun ca am grija de familia si de casa mea, ceea ce imi ocupa mult timp.
A.K.: Am admirat intotdeauna energia ta. Ai o familie mare si totusi joci sah cu mare succes. Poti sa ne spui un pic despre familia ta si sa ne impartasesti secretul despre cum reusesti sa fi o mama, o sotie si o puternica jucatoare de sah?
Monka: Am 3 copii pe care-i iubesc foarte mult (Weronika 9 ani, Szymon 7 ani si Lidia 3 ani). Sunt multe de facut pentru ei. Asa ca nu avem mult timp ca sa facem sah acasa, dar incercam sa facem sah in orice moment liber. Tratez turneele ca pe un concediu de la munca din casa, asa ca poate acesta este motivul succesului meu recent…:-)
A.K.: Crezi in viitorul sahului feminin? Si ce crezi ca trebuie facut pentru a face ca sahul sa devina mai popular?
Monika: Da, cred ca sahul feminin are un viitor. Fiica mea joaca in turnee de juniori si vad multe fete tinere jucand sah. Asta este bine. Singura problema este numarul insuficient de turnee feminine puternice, dar cred ca aceasta se va schimba incet-incet.
A.K.: Care este cea mai puternica tara in sah din lume?
Monika: Rusia. Dar este un adversar puternic- China.
A.K.: Care este cel mai bine organizat turneu feminin la care ai luat parte?
Monika: Acesta a fost turneul inchis din Baku, 2007. Mi-as dori sa pot juca acolo din nou!
A.K.: Care este visul tau in sah?
Monika: Sa castig ultima partida la un Campionat Mondial.
A.K.: Care este piesa ta favorita in sah?
Monika: Pionul. Are un viitor!
A.K.: Care este locul tau favorit in lume?
Monika: Rio de Janeiro.
A.K.: Care este mancarea ta favorita?
Monika: Imi plac mult supele. Cea mai buna este supa poloneza ‘Zurek’.
A.K.: Care sunt planurile tale pentru acest an? In ce turnee ti-ai propus sa joci?
Monika: Voi juca campionatul Poloniei pe echipe, si apoi Campionatul European al Cluburilor si Campionatul European pe Echipe.
A.K.: Multumesc foarte mult, Monika! Iti sunt recunoscatoare pentru acest frumos interviu! Mult noroc in viitoarele turnee si toate cele bune tie si familiei tale!
(Sursa Alexandra Kosteniuk’s Women Chess Blog)
2 Comentarii
Un articol care are acus 3 zile de cand a fost postat si nici un comentariu desi atinge un subiect sensibil, zic eu, si anume de ce barbatii sunt mai “destepti” in ceea ce priveste sahul.
august 17, 2009 - 11:44 pmNici un comentariu desi acest blog “mic” a ajuns sa fie citit de mai toti cei care se invart in lumea sahului din Romania.
Boon…O sa incerc eu sa emit cateva opinii.
In general, barbatii sunt mai destepti decat femeile: lumea politica e dominata de ei, descoperirile stiintifice in marea lor majoritatea apartin barbatilor etc. …la sah domininatia barbatilor este aproape de necontestat (surorile Polgar au incercat ceva, dar nesemnificativ) .. dar.. (un mare) DAR….
E oare corecta masurarea asta oarecum unidimensionala?
Dau un exemplu personal: sotia mea era ingrijorata de niste analize ale fiicei mele care nu iesisera tocmai bine in timp ce eu eram entuziasmat ca pusesem mana pe nu-sh’ ce carte de terorie a finalurilor a lu’ Keres. Fiica mea avea temperatura.. sotia a stat toata noptea sa o vegheze iar a doua zi cand era ceva mai bine s-a dus la servici. Eu am zis ca dorm o ora si m-am trezit dimineata. Observati vreo diferenta?
Femeile sunt construite altfel. Ele sunt instinctiv “programate” sa aiba grija de familie, de copii. Acest mod de a fi, care pune pe primul plan siguranta familiei, se opune competitiei, combativitatii samd. in care barbatii se pot arunca uneori cu fanatism. Femeile se gandesc la ziua de maine, barbatii nu au grija asta.
Fischer e culmea fanatismului in sah. Va puteti imagina un Fischer feminin? NU!
Asa ca.. cine face lucrurile sa mearga? O lume fara echilibrul asigurat de femei (pe langa faptul ca aceasta lume nu ar putea exista) nu cred ca ar putea furniza mari campioni “barbati”.
Doar o completare zic si eu: uitati-va la clasament, si vedeti ce a lasat in urma . Cati GM, cati barbati?!.
Sarut’mana Doamnelor!
august 18, 2009 - 9:49 pm