Pastila de teorie – Apararea Scandinava (2)

eu16

AICI PUTETI CITI PARTEA 1

Asadar continuam sa foram in Apararea Scandinava. Dupa 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Cc3 unde ar trebui sa mute dama neagra?

In viata suntem foarte ocupati si timpul este scurt, prea scurt pentru mine ca sa ma preocupe sa studiez vreodata Scandinava, asa ca nu am idee ce recomanda teoria. (Evident, o gluma a autorului acestui articol -n.t.) Din cate in dau seama Negrul are doua optiuni viabile.

3Cc3

Pozitia dupa 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Cc3

Prima este retragerea damei la loc sigur, 3…Dd8. Singurul motiv pentru care as fi tentat sa joc 3…Dd8 este ca imi amintesc vag ca in unele partide din Scandinava dama Negrului este incoltita si capturata. Dar 3…Dd8 pare o mare pierdere de timp. Asa ca lasati-o balta cu 3…Dd8, este prea pasiva.

3...dd8

Pozitia dupa 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Cc3 Dd8?! 3…Dd8?! este prea pasiva si o pierdere de timp

Si in general uitati de orice alta mutare in afara de 3…Da5. 3…Da5 este optiunea cea mai buna a Negrului. Optiunea oarecum agresiva, 3…Da5 da Negrului speranta ca va putea pune presiune suplimentara pe calul din c3 jucand mai tarziu …Nb4. Dama ajunge la marginea tablei, de unde nu este amenintata de figurile Albului, dar totusi poate influenta lupta in centru. Jucand ulterior…c6 se permite damei retragerea-daca este amenintata- in spatele unei solide carapace de pioni, care controleaza cateva campuri importante (b5 si d5), facand ca pozitia Negrului sa fie mult mai solida. Prin schimbul pionului e, influenta Albului in centru s-a diminuat, dar ca sa obtina aceasta Negrul a fost nevoit sa-si aduca dama in joc foarte devreme in partida; astfel incat, pentru urmatoarele cateva mutari, este nevoie de precautie din partea Negrului. In Scandinava plusurile din pozitia Negrului se vad pe termen mediu si lung: odata rocada facuta, regele Negrului va fi in siguranta in spatele unei bariere de pioni, si atunci el ar putea sa organizeze presiune in centru pe coloana d si poate pe flancul damei. Jocul ar putea continua 4.d4 Cf6 5.Cf3 si acum v-as sfatui sa jucati 5…c6 pentru a oferi damei campuri de retragere in caz ca are nevoie.

5...c6

Pozitia dupa 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Cc3 Da5 4.d4 Cf6 5.Cf3 c6

Adesea ajung sa joc aceste pozitii cu Albele, si am constatat ca poate fi frustrant. Imi doresc sa lansez un atac rapid, dar cu un singur pion central, este de obicei imposibil. Asa ca este nevoie de rabdare- ceva ce imi lipseste adesea, in special cand joc cu Albele. Mai multe depre Scandinava saptamana viitoare.
(Sursa: The Guardian 07 august 2009, rubrica Ronan Bennett and Daniel King on chess)

AICI PUTETI CITI PARTEA 3

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • niki

    Bine ca avem si sursa, ca sa ne dam seama ca cei doi autori(nu stiu daca si practica la nivel inalt) au parerea lor proprie despre Scandinava, plastic prezentata pe alocuri. Totusi uita sa aminteasca de continuarea 2…Dd6, mutare uzitata din ce in ce mai des la nivelul marilor maestri, cu rezultate bune. Oricum, opinii interesante, de urmarit.

    august 13, 2009 - 10:16 am Raspunde
  • adrianstanca2009

    Niki, te referi desigur la 1.e4 d5 2.exd Dxd 3.Cc3 Dd6!? Dupa cum ai spus 3…Dd6 este o mutare uzitata in special la nivel de GM. Totusi, ea duce la variante destul de complicate,in timp ce nivelul articolului este unul mai general, in termeni mai simpli, mai pe intelesul tuturor. De aceea probabil ca au ‘omis-o’, refuz sa cred ca unul ca Daniel King nu cunoaste aceasta optiune.
    Cat despre 3…Dd6 probabil ca la ora prezentei armate de secundanti inarmati cu laptopuri lucreaza de zor la ea, este devreme de pus alte concluzii in afara de fapul ca 3…Dd6 este destul de riscanta, oarecum greu de recomandat la nivel de jucator de club.
    Ramane valabila vorba din batrani ‘poate sa fie si o deschidere mai modesta, daca o stii bine…’

    august 13, 2009 - 10:47 am Raspunde
  • niki

    Sorry, evident e vorba de 3…Dd6. Hand error.
    De acord cu vorba din batrani.

    august 13, 2009 - 11:06 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.