Barfe, scandaluri si alte intamplari incredibile din istoria sahului (II)

Aici puteti revedea -Barfe, scandaluri, si alte intamplari incredibile din istoria sahului (I)

Am strans cateva “barfe” si fapte, gasite pe forumuri si site-uri de sah, mai mult sau mai putin amuzante, consemnate in istoria sahului.

osipov_chessSeret – Andruet, Campionatul Frantei

O altercatie intre cei doi cu privire la faptul daca Andruet a cedat inainte ca Seret sa-i dea mat. Dupa aceasta Andruet a avut nevoie de 8 copci!

Intamplari “amuzante” de dupa partide:

  1. La Turneul de la Amsterdam, din 1950, Reshevsky si Najdorf s-au incaierat dupa o partida.
  2. Dupa ce Fischer l-a invins pe Petrosian, in meciul Candidatilor din 1971, Doamna Petrosian l-a pleznit peste fata pe secundantul sotului ei, MM Alexei Suetin.

fischer_petrosian10

Fischer – Petrosian

O intamplare amuzanta il priveste pe George Treysman, care era un binecunoscut jucator de cafenea in New York-ul anilor `30. El avea un turn mai putin, asa ca a subtilizat un turn de la o masa vecina. Dupa aceasta a castigat partida, a bagat banii in buzunar, si a reasezat repede piesele pe tabla. Ceilalti trei jucatori au incercat, dupa aceea, sa-si dea seama ce s-a intamplat!

O alta intamplare se pare ca s-a petrecut intr-o partida a lui Reshevsky contra lui Dobald Byrne, disputata la Manhattan Chess Club. In timpul unei crize de timp, la inceputul partidei, sotia lui Reshevsky a strigat:

Sammy, i-a cazut steguletul!”, iar Reshevsky a revendicat imediat partida.

Am gasit si o relatare a lui Benko, in cartea lui, “Pal Benko, My Life, Games and Compositions”, cu privire la doua meciuri cu Keres:

“In urmarirea locului intai (in turneul de la Curacao din 1962) esecul meu a inceput in timpul celei de-a treia partide cu Keres, el jucand cu albul contra sicilienei mele. Aveam un joc mai bun, dar mi-am irosit sansele dupa ce am sacrificat oribil o piesa intr-o groaznica criza de timp. Aceasta nu mi-a lasat decat sansa unui sah etern. Cu numai cateva secunde ramase, mi-am efectuat mutarea care forta remiza, dar am lasat piesa putin in afara patratului. El a apasat pe ceas si a spus “Aranjeaza piesele!”. Surprins de aceasta, au mai trecut 1-2 secunde pana sa realizez ce se intamplase. Dupa care am incercat, in disperare, sa aranjez piesa, doar ca sa observ, ingrozit, ca steguletul cazuse, iar eu am pierdut partida. Nu m-am plans, dar am fost foarte suparat, si m-am gandit: ” O sa-l bat pe tipul asta atunci cand o sa fie cel mai dureros pentru el”.

keres

Paul Keres nu a ajuns sa joace niciodata, un meci pentru titlul mondial

Iar ultima noastra partida a fost critica pentru intreaga lui cariera, de vreme ce o remiza l-ar fi facut sa joace un meci de baraj cu Petrosian, pentru a avea dreptul sa joace cu Botvinnik pentru titlul mondial, iar o victorie l-ar fi propulsat direct in postura de salanger.

In aceasta partida importanta, stateam ceva mai bine, cand partida a fost intrerupta. Mai tarziu, Petrosian si Geller au venit la mine, in secret, si s-au oferit sa ma ajute sa-l inving pe compatriotul lor! Am fost dezgustat. Spunandu-le ca, la cel mai bun joc, partida s-ar fi teminat remiza, le-am cerut sa plece. Cu toate acestea, la reluare, Keres a facut o greseala, si am castigat. Rezultatul l-a demoralizat pe bietul Keres, dar suferintele lui nu se terminasera!

Geller_E

Efim Geller

In jocul urmator am jucat cu Geller. Impotriva lui am ajuns intr-un final de dame, in care aveam doi pioni in plus. Mai aveam de facut o mutare, si am vrut sa fiu sigur ca nu are vreun sah etern. Din pacate steguletul meu a cazut exact cand am facut ultima mutare, iar Geller a castigat! Din aceasta cauza Keres a trebuit sa joace un meci de baraj cu Geller (pe care l-a castigat) pentru locul doi, iar mai tarziu a scris ca eu am pierdut deliberat ca sa “i-o fac”.

Bineinteles ca nu as face niciodata ceva de genul asta, dar Keres a crezut altceva, si probabil a trait cu aceasta impresie pentru restul vietii sale. Putem intelege sentimentul lui ca pierderea jocului anterior l-a facut sa-si rateze sansa:

Petrosian a jucat cu Botvinnik pentru titlul mondial, l-a invins, si a devenit noul campion mondial. Iar bietul Keres nu a mai avut niciodata oportunitatea sa joace un meci pentru titlul mondial care insemna atat de mult pentru el.”

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.