O altă Humpy Koneru în devenire?

bujor_daniel


Realizările ei îi contrazic vârsta. La 15 ani, Padmini Rout are în vitrină un titlu mondial, cinci asiatice şi patru titluri naţionale. Şahul, în care ea a cules toţi aceşti lauri, tinde să fie subestimat ca un sport ne-olimpic, care necesită foarte puţin (sau chiar deloc) efort fizic. Dar este un fapt că realizările lui Padmini au făcut ca, într-un stat cu o populaţie de circa 40 de milioane, jocul cu 64-pătrate să aibă aceeaşi popularitate pe care o au sporturi, cum ar fi crichetul, atletismul şi fotbalul.

Harika vs Padmini Rout

Padmini Rout joaca aici cu Harika Dronavalli, cea pe ale carei urme calca micuta indianca

Nu-i de mirare că mulţi părinţi din Orissa (n.t. statul indian în care s-a născut) vor ca şi copiii lor să înveţe şahul, şi numeroşi copii visează să devină următoarea Padmini. Nu-i de mirare că Padmini este vazută ca o altă Koneru Humpy din India, Maia Chiburdanidze din Georgia sau  ca o  Judith Polgár din Ungaria în devenire. Nu e de mirare că mass-media o înfăţişează ca pe un star ca Dilip Tirkey, Debasis Mohanty, Shiv Sundar Das, Anuradha Biswal şi Sradhanjali Samantaray. Şi nu e de mirare că
DV Sundar, secretarul All India Chess Federation, o descrie ca fiind “favorita jocului.”

Acum, o maestră internaţională feminină (WIM), micuţa Padmini lucrează cu sârguinţă pentru a deveni, în primul rând, Mare Maestră la feminin (WGM), iar mai apoi, Maestru International (IM), Marele Maestru (GM) şi, campion mondial la seniori în cele din urmă. La Campionatul Asiei de juniori (U-20) de la Colombo, unde le-a bătut pe WGM Soumya Swaminathan şi pe colega WIM Kiran Manisha Mohanty pe drumul spre coroana fetelor, la începutul acestei luni, s-a dovedit că Padmini este dreptul pe drumul cel bun.

padmini_rout2

Padmini Rout

Orice jucător s-ar fi întors acasă pentru a sărbători triumful de la Campionatul de Juniori al Asiei. Dar Padmini n-a pierdut nici un moment, făcându-şi imediat bagajele pentru a pleca în Olanda ca să participe la o serie de trei turnee internaţionale open. După ce se va întoarce din Olanda, ea va concura în al 4-lea Turneu Internaţional Open GM de la Kolkata (de la 31 august la 10 septembrie), urmat de Campiontul Mondial de Juniori din Argentina (octombrie), Campionatul Mondial de Tineret din Turcia (noiembrie) şi Campionatul Commonwealth-ului campionat de la Singapore (decembrie).

În primele trei luni din 2010 are programat să participe la o altă serie de turnee internaţionale open în străinătate. Toate aceste angajamente au fost aranjate pentru a-i permite lui Padmini obţinerea normelor şi punctelor necesare pentru titlul de WGM şi pentru alte titluri mai mari. Tatăl lui Padmini, Dr. Ashok Rout, şi-a luat un an de concediu de la profesia sa de lector în chimie, pentru a-şi ajuta fiica să-şi facă o carieră fructuoasă. Mama, Sasmita Dhal, de asemenea, se pregăteşte să-şi sacrifice responsabilităţile casnice şi s-o însoţească pe Padmini în turnee, pentru a o ajuta la îngrijirea personală.

padmini_rout5

Familia Rout este uşurată că, după o lungă aşteptare, un sponsor entuziast a venit ca să-şi aducă suportul la înfloritoarea carieră a lui Padmini. “Star Consultancy Services (SCS) au semnat un contract pe trei ani (2008 – 2011) pentru a suporta costurile instruirii şi participării ei la turnee internaţionale open”, ne informează Dr. Rout. Apariţia SCS ca sponsor, fără îndoială, a dus la schimbări revoluţionare în şahul din Orissa. Luna trecută, compania a cheltuit aproximativ 60 milioane de rupii (n.t. aproximativ 125.000 USD) pentru a ajuta la organizarea unui turneu internaţional open GM la Bhubaneswar, care, la rândul său, a permis ca în jur de două duzini de jucători locali să îşi facă intrarea pe lista de rating FIDE.

În afara de participărilor regulate în turnee oficiale, se fac eforturi pentru a i se oferi o instruire avansată campioanei mondiale la fete U-14. De exemplu, două săptămâni de antrenament cu GM Georgy Timoshenko, din Ucraina, au ajutat-o pe Padmini să câştige coroana asiatică a junioarelor.

padmini_rout_taskent

Padmini Rout(dreapta) este  premiata si medaliata in Taskent

Sprijinul pe care l-a primit de la sponsori şi antrenamentul specializat cu somităţi internaţionale, cum ar fi Timoshenko, sunt sub nivelul succesului consecvent al lui Padmini şi a personalităţii ei fermecătoare. Ea este, de asemenea, o adolescentă inteligentă, muncitoare, şi poate practica şahul timp de 12 de ore, fără pauze, fără să dea nici un semn de oboseală. Cu maturitate, Padmini tratează atât eşecul şi succesul ca pe nişte poveri.

Dar în spatele graţiosului exterior, se află o nepotolită sete de succes. Ea este şi o bună elevă, de asemenea.

“Cu doar o lună de efort, ea şi-a asigurat un scor de 82% în faţa comisiei de examinare din liceu, recent”, spune Dr. Rout. În timp ce adversarii obosesc în faţa forţei lui Padmini, o sursă neaşteptată ne dă indicii cu privire la o posibilă slăbiciune, care ar putea fi exploatată.

“Ea nu prea mănâncă,” se plânge mama lui Padmini, “şi uită de mâncare atunci când joacă.”

Traducerea unui articol al lui Sanatan Pani prezentat pe expressbuzz.com

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.