Maria Vintila, o sahista în plina afirmare

Sahul este un sport pe care cei care îl îmbrãtiseazã încep sã-l descopere încã de la vârste foarte fragede. Este si cazul Mariei Vintilã, care practicã sportul mintii de la 6 ani. În vârstã de 16 ani, tânãra sportivã are în palmares 23 de medalii, dintre care 15 din postura de câstigãtoare, iar restul de 8 reprezentând clasãri pe locul II

copii_turneu

“Am desprins tainele frumoase ale sahului pe când eram la grãdinitã. De la 8 ani am început serios cu domnul învãtãtor Constantin Grosu, la cercul de profil de la Palatul Copiilor. În clasa a II-a am cucerit prima medalie, un loc I la Memorialul dr. “Emil Schiopu” si de atunci au tot venit”, îsi aminteste Maria. Cel mai mare succes de pânã acum îl constituie titlul de campioanã nationalã în cadrul Cluburilor Elevilor si Palatelor Copiilor, întrecere desfãsuratã anul trecut la Botosani. În urma acestei victorii trebuia sã primeascã o bursã de 250 RON, pe timp de un an, însã acesti bani nu i-a vãzut. I s-a spus cã doar din clasa a X-a ar putea primi bani, anul trecut fiind într-a IX-a.

turn_negru

“Asa este la noi. Dacã voi câstiga din nou nu ar fi exclus sã mi se spunã cã voi lua bani în clasa a XI-a si tot asa”, spune cu oarecare regret Maria Vintilã. De asemenea, sahista a obtinut clasãri între primele 10 la diferite competitii cu caracter national.

Nu îi place sã se gândeascã la viitor

Maria este o fatã pragmaticã la cei 16 ani ai sãi. Nu se gândeste niciodatã la viitor, la ce va fi mâine sau poimâine. Are în vedere doar trecutul dar mai ales prezentul.

“Pur si simplu nu vreau sã mã gândesc la viitor. Nu-mi propun nu stiu ce sã fac sau sã dreg, ca apoi sã-mi dau seama cã nu am putut duce la îndeplinire. Nu vreau sã am dezamãgiri, sã fiu deceptionatã”, spune sahista.

Totusi, are unele idealuri pe care doreste sã le ducã la îndeplinire. Ar vrea sã urmeze o facultate, însã numai în strãinãtate (Germania sau Japonia). În Germania pentru cã este de pãrere cã aceastã tarã europeanã detine suprematia în domeniul afacerilor iar în Tara Soarelui Rãsare pentru tehnologia modernã, de ultimã generatie.

Pasionatã de anime-uri

Pe lângã sah Maria are drept pasiuni taeqwondo-ul, pe care îl practicã la clubul “Liga de Est”, snooker-ul, dar si anime-urile, un gen de desene apãrute în Japonia. Adolescenta nu neglijeazã defel învãtãtura. Nici nu ar avea cum, mai ales cã mama, Vica, este cadru didactic. Matematica, informatica dar si limbile strãine (engleza, franceza, spaniola si germana) sunt prioritãtile Mariei. Nici literatura nu este lãsatã pe plan secundar.

queensthree2009

“Sahul este pe primul loc când vine vorba de fiica mea. Este singurul lucru pe care îl face din plãcere, fãrã sã o îndemn, sã trag de ea. Are fortã si înclinatie cãtre sah. Si asta nu am spus-o eu. Din pãcate este comodã. Remarca este valabilã si la învãtãturã. Sunt situatii când se multumeste cu putin, cu ce prinde din clasã. Dacã ar fi avut cu cine sã se pregãteascã zilnic cred cã ar fi putut fi la un alt nivel al pregãtirii. Nu pot sã nu le multumesc domnilor Constantin Grosu si Gheorghe Munteanu, cei care s-au ocupat în mod special de ea”, ne-a spus mama. Ultimul cuvânt l-a avut Maria: “As dori sã am pe cineva care sã mã ajute, un sprijin financiar, un sponsor cum se spune acum. Chiar dacã sahul nu este prea costisitor, tot îti trebuie bani pentru deplasãri la concursuri si nu numai. Este vorba de cazare , masã etc. pentru participãri la diferite competitii din tarã si, de ce nu, din strãinãtate. M-as bucura tare mult sã am parte de un sponsor care sã mã sustinã din punct de vedere financiar pentru a obtine rezultate de valoare”.

(Scris de Dorelian David pe www.monitoruldevaslui.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

 • vasim

  De ce trebuia sa fie copilul in clasa a X sa primeasca bursa ?
  Bataie de joc ce mai.
  La noi ca la nimenea…Pacat uite asa ne batem noi joc de talentele de la noi din tara. Si alte tari ar da bani sa aiba asemenea talente…

  iulie 29, 2009 - 4:53 pm Raspunde
 • maria

  imi pare rau ca mi s-au rastalmacit cuvintele….fac io sah de la 6 ani ..cica…da pana la 8 9 ani am inv jocul “lupul si oile”…park asa se cheama …de fapt am inv cum se muta calul si pionii..si apoi pe la 8 ani..am inv cum se muta restu pieselor…am facut doi ani sah mai serios…prin clasa a3a si a4a…restu 0….nici unde nici cu cine…de concursuri ce pot sa zic….in limita posibilitatilor….ce mai pica de la palate…si restu nimica…oricum sa speram ca o sa am destui bani ca sa fac un club de sah in vaslui….ca se chinuie lumea si pe la noi…;)

  ianuarie 29, 2010 - 9:08 pm Raspunde
 • Nedelcu Ionut

  wow…ce simpatica esti am ras cu pofta la comentariu tau…era clar ca reprterul care a scris articolul nu stia nimic despre sahul de concurs …Sahul este un sport foarte scump ,extrem de costisitor de aceea romanii saraci nu ajung maestri .M ar mira sa gasesti bani pentru sah!

  Numai ganduri bune!

  ianuarie 30, 2010 - 2:44 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.