MM Benjamin Joel
Bună ziua MM Joel,
Am 16 ani şi joc şah în mod serios de ceva mai mult de doi ani. Nu am nici o idee despre “clasa” in care sunt (dar este, probabil, un grad pe care nu aş vrea să-l văd niciodată pe foaia mea matricola), dar am observat o creştere serioasa în abilitati de cand am inceput sa studiez. Chiar mi-am impus sa practic, sa joc, şi sa analizez cel puţin 2 ore jumatate în fiecare noapte; totusi, acest lucru este extrem de greu de făcut, din două motive: unu – am un program foarte incarcat la liceu; şi doi – nu am nici o idee încotro sa ma indrept pentru a îmbunătăţi munca de cladire a fundatiei pe care am inceput-o. Rezolv zilnic puzzle-uri de şah, şi analizez partidele anterioare, dar aţi putea să-mi daţi nişte sfaturi despre cum sa avansez până la un nivel mult mai mare? Prietenii mei cred că sunt nebun, pentru ca vreau să ajung un Maestru Fide, şi sunt dispus să muncesc atat cat este necesar pentru asta. Eu nu am nici un fel de talent natural (si vorbesc serios) şi trebuie să muncesc pentru toate abilitatile pe care le dobandesc.
————————————————– ——————————
Trebuie să spun, nu am mai auzit ca un jucător în curs de dezvoltare sa-si defineasca titlul de Maestru FIDE ca un obiectiv al carierei. Maestru da, Mare maestru şi Maestru Internaţional, desigur, dar un titlu putin respectat inventat de FIDE pentru a stoarce mai multi bani de la aplicanţii pentru titluri? Ei bine, gusturile nu se discuta.
Benjamin Joel la o conferinta la Saint Louis
Oricum, fanii mei mă intreabă constant ce trebuie sa studieze pentru a deveni jucatori puternici. Cred că orice program de pregatire care dezvolta o serie de aptitudini (cele trei faze ale jocului, strategia şi tactica, analiza jocului) iti vor oferi oportunitatea de a te perfecţiona. Dar nu cred că există vreun plan de invatamant care să-ti ofere tot ceea ce ai nevoie pentru a deveni un maestru (cu toate că eu sunt sigur ca exista unii, carora le-ar placea sa-ti vanda unul). Şahul nu este ca o materie de şcoală în care acumulezi cunoştinţe până când devii un expert. Perfecţionarea provine în principal de la capacitatea de a prelucra şi interpreta informaţiile care iti apar in cale, şi a le pune în practică. Sa stii cum să-ti transpui cunoştinţele în decizii bune la tablă, asta reprezintă cu adevărat talentul, şi dacă tu crezi serios că nu îl ai, vei avea un drum foarte dificil in faţă.
Mereu jovial si plin de energie Joel Benjamin in timpul unui turneu de sah
Este logic să-ti spargi planul în mai multe segmente mai usor de realizat. De exemplu, alege o perioadă de timp pentru a ajunge la, să spunem la un rating de 1500. Daca reusesti, poţi posibilitatea să-ţi propui un alt obiectiv pentru un rating de 1800, sau 2000 (poţi alege orice numere iti plac). Ca multi jucători super-determinati, ai pus prea mult accentul pe studiu, şi nu suficient pe joc. Frecventa competiţie cu adversari competitivi este cel mai bun lucru pe care îl poti face. Jocurile tale iti vor spune dacă studiul ti-a fost de ajutor şi la ce trebuie sa mai lucrezi. În plus, ele oferă dovezi concrete ale perfecţionarii, şi te vor ajuta să te decizi dacă ai de gând să continui sa iti imbunatatesti jocul, pana vei fi capabil sa-i invingi maine pe cei care au fost mai buni decat tine astazi.
Poţi să te gandesti sa iei lecţii de la un jucător puternic, care te poate ghida in procesul de invaţare (şi iti poate arata stadiul si nivelul la care esti la un moment dat). Desi MM Joel ar fi bucuros sa dea un “diagnostic” de la distanţă, un “doctor” de şah care sa-ti examineze jocul de aproape va fi capabil să te ajute mult mai mult. Succes!
Articol preluat de pe site-ul USCF
0 Comentarii