Bistriţa: Bistriţenii, provocaţi la o partidă de şah in parcul Mihai Eminescu

Emil Anca, împreună cu alţi susţinători, au obţinut deja aviz de la municipalitate pentru a amplasa două mese de şah în parcul Mihai Eminescu.  De unde i-a venit ideea? A văzut acest lucru într-un oraş mai mare din România, de pe vremea când era student

sah_pensionar

La iniţiativa bistriţeanului Emil Anca, oraşul ar putea avea mese de şah în parcurile de agrement. Este vorba de zece mese de şah, amplasate într-un parc din Braşov, în care tineri şi vârstnici se adunau pentru a-şi pune la încercare agilitatea minţii.

„Aici se adunau pasionaţii de şah şi jucau, se organizau campionate, atât între elevi şi studenţi, cât şi între pensionari. Pe atunci eram student şi chibiţam şi eu la şah. Mi-am amintiti de asta şi m-am gândit că am putea să avem şi în Bistriţa aşa ceva. M-am gândit, deocamdată, să amplasăm două mese în Piaţa Mihai Eminescu, apoi ideea poate fi extinsă”, spune Emil Anca.

parc_sah2

Acesta mai  precizează că, dacă ideea îi va captiva pe bistriţeni, astfel de mese ar putea fi amplasate şi în Parcul Municipal. Deocamdată, cele două mese se vor amplasa, cât de curând, în Parcul Mihai Eminescu. Acestea vor fi sponsorizate de către de către preşedintele Clubului Lions din Bistriţa, Sorin Herciu, iar o masă nu va costa mai mult de 1.000 de lei, incluzând băncile.

Un joc al anticipaţiei

„Şahul este un sport al minţii şi un joc al anticipaţiei. Cine ştie şah, este un bun matematician, dar şi un bun manager ”, mai spune Emil Anca. În Bistriţa există deja un loc pentru cei împătimiţi de acest sport al minţii. În parcul din spatele Bisericii „Sfânta Ana” există  câteva mese de şah unde, în special vârstnicii, obişnuiau să se adune la câte o partidă de şah şi organizau chiar campionate. Însă, locul şahului, a fost luat, în ultima vreme de jocuri de table şi cărţi. Boldijor Grigore are 75 de ani şi locuieşte în zonă de doi ani.

parc_sah3

Acesta spune că nu a mai văzut pe nimeni jucând şah, în schimb, a văzut cum peste careul de şah imprimat în masa de beton se aşează cutiile de table şi se aştern cărţile de joc.

„Jocul de cărţi şi tablele, astea sunt acum la putere. N-am mai văzut pe nimeni jucând şah, cel puţin, de când sunt eu aici. Poate era pe vremuri”, spune Boldijor. Pe vremuri, în Bistriţa existau zeci de spaţii în aer liber, destinate jocului de şah.

(Scris de Veronica Ganea pe www.adevarul.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

  • Paul Rusan

    O idee minunata care sa speram ca va avea impact in randul impatimitilor de sah din Bistrita.I-l cunosc personal pe domnul Sorin Herciu si-ii multumesc personal pe aceasta cale.Din pacate orasul nu are un club de sah si nici un spatiu unde sa ne putem intalni.Recent m-a contactat o persoana importanta de la DJS Bistrita,care mi-a promis toata sustinerea in demersurile de a infiinta un club de sah la Bistrita,demersuri pe care le-am inceput inca din noiembrie 2007 dar m-am impotmolit la Registrul Sportiv si nu am obtinut certificatul de identitate sportiva nici pana azi.Voi reveni cu noutati.
    Cu stima,
    Paul Rusan-Bistrita

    iulie 26, 2009 - 10:14 pm Raspunde
  • niki

    E frumos ca cineva face eforturi pentru cateva mese d esah in parcul municipal. Dar Bistrita, pe langa ca este un oras frumos si cochet, este totusi capitala de judet. Prin urmare, este inadmisibil ca primaria, consiliul judetean sau Directia judeteana de sport sa nu se ingrijeasca sa existe conditiile minimale pentru un club de sah reprezentativ. Cheltuielile lunare pentru un spatiu de 25-30 mm plus o investitie initiala pentru piese si ceasuri de sah nu sperie pe nimeni. Spor la treaba baietilor din Bistrita. Sunt sigur ca ardelenii gospodari din zona nu vor lasa copii din orasul imnului national fara sansa de a-si dezvolta intelectul prin jocul de sah.
    Nu uitati sa apelati la oamenii de influenta, caci asa se rezolva pe meleaguri mioritice. Bafta!

    iulie 27, 2009 - 8:50 am Raspunde
  • DanB

    Niki, orasul imnului national este Brasov.

    iulie 29, 2009 - 3:38 am Raspunde
  • niki

    DanB,
    Depinde la ce situatie ne raportam. Andrei Muresanu, autorul versurilor imnului, s-a nascut la Bistrita si a trait apoi in Brasov si Sibiu, poezia imnului fiind scrisa la Brasov. In ambele orase exista scoli si licee cu numele sau; eu asa stiam de renumele orasului Bistrita, dar si brasovenii pot revendica titulatura, no problem.
    Mai nasol sta situatia cu Anton Pann, autorul muzicii imnului, valah nascut la bulgari. Oricum istoria si perceptia publica nu se potrivesc intotdeauna.

    iulie 29, 2009 - 10:06 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.