Catalin Ardelean ne prezinta ultima parte din – “Aprecierea statica a pozitiei”(6)

Aici puteti sa revedeti Aprecierea statica a pozitiei (5)

IM Catalin Ardelean, prietenul blogului nostru,  termina aici  serialul  pe care  l-a pregatit cu minutiozitate si competenta sub numele de “Aprecierea statica a pozitiei”. Va urma de saptamana viitoare serialul “Avantajul dinamic”, pe care il asteptati cu nerabdare, iar mai ales pot sa va spun ca este un material de exceptie cu partide impresionante.

Asa cum ne-a obisnuit in tot acest timpsa ne punem in miscare ” Gandirea Schematica si sa descoperim noi taine despre “Imbunatatirea pozitiei figurilor” , Catalin Ardelean transpune in aceste articole,  ideile sale impreuna cu cele mai noi si de interes articole teoretice ale momentului din sah.

ardelean-catalin5

Exemplul 5

[Catalin,Ardelean]

In exemplele anterioare am aratat ca un rege este slab static atunci cand:

1. poate fi atacat usor;

2.  in 2-3 mutari nu-i putem gasi un adapost sigur;

1ini

1…Kd7!

1n

Desi in pozitia initiala,regele negru parea foarte slab static, daca el ajunge pe b7, ar avea parte aici de un adapost sigur. Cum acest lucru este realizabil,intr-un interval scurt, de 2-3 mutari,putem considera ca negrul nu are regele slab static si, in consecinta, nu este obligat sa caute cu orice pret mutari dinamice. 2.Bd2 Nc6 3.Qg7+ Kc8 4.Ke2 Kb7

4n

Negrul si-a rezolvat toate problemele. Putem chiar considera ca avantajul a trecut de partea sa:regele alb pare mai expus decat omologul sau; caracteristicile structurii de pioni ( pioni multi,f ixati pe culoarea nebunului) asigura o superioritate a calului fata de nebun etc.

Aici puteti sa revedeti pozitia comentata

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.