“Vă mulțumesc din suflet pentru comentariile pe marginea evoluției mele la Benasque!”
Dupa atatea ghinioane in turneele anterioare, sansa ne-a suras de acesta data si la Benasque, iar Dumnezeu a fost din nou roman
A fost un turneu greu, cu mulți participanți, în care fiecare remiză te poate arunca multe locuri în spate. Am avut și un pic de noroc (partida cu Edouard Romain), dar momentul critic a survenit în ultima rundă.
Încărcătura psihologică a partidei cu Kiril Gheorghiev depășea cu mult cadrul restrâns al turneului de la Benasque. Cu 22 de ani în urmă, un maestru FIDE anonim din România, pe nume Mihail Marin, îl învingea de 2 ori în 3 zile pe starul bulgar (fost campion mondial de juniori și oaspete frecvent al turneelor de elită mondială). În urma acestui rezultat, românul se califica la Interzonal în detrimentul teribilului său adversar. Este greu de evaluat ce ar fii putut deveni cariera lui Gheorghiev dacă el ar fi câștigat această reeditare a duelului David-Goliat. El are un talent cu mult superior lui Topalov și o înțelegere cu mult superioară acestuia. În orice caz, atunci când a fost afișată tragerea la sorți a ultimei runde de la Benasque, nu am avut nici cea mai mică îndoială asupra faptului că adversarul meu va face tot posibilul pentru a-și lua o tardivă și platonică revanșă.
Ce frumoase clipe sa ridici trofeul de la Open Benasque deasupra capului!
Deși suntem colegi de generație (născuți 1965), nu am avut ocazia să ne mai întâlnim la tabla de joc.
Până ieri… Kiril a deschis partida cu 1.Cf3 (el joacă și 1.e4, 1.d4, 1.c4), poate în amintirea singurei sale victorii asupra mea din 1987. Imediat după deschidere, am lăsat pionul d6 în priză, fiind convins că el nu poate fii luat. După o lungă gândire, Kiril a jucat Cxd6 și mi-am dat seama imediat de gravitatea situației. Cu uriașe eforturi, am reușit să intru într-un final de ture cu un pion în minus, despre care știam că este remiză la joc corect, în urma îndelungilor analize cu antrenorul și prietenul meu Vali Stoica.
In ultimul an Bob a urcat din nou pe scara ratingului si a valorii sale incontestabile, pana a reajuns acum la 2600
La tablă însă, situația rămânea grea, atât din cauza crizei permanente de timp, cât și a tehnicii desăvârșite a lui Kiril. Mi-am făcut un obicei din a stoarce victorii din poziții numai un pic mai bune, dar de această dată am nimerit de cealaltă parte a baricadei… Din fericire, nervii mei au rezistat până la capăt și, după 97 de mutări, Kiril s-a împăcat cu inevitabilul: o data în plus, trebuia să îmi cedeze locul 1…”
(Fotografiile au fost facute de cel care calca pe urmele tatalui sau, Victoras Marin)
6 Comentarii
O superba victorie a marelui maestru roman, care ne-a adus bucuria in suflete. Ii multumim si pentru relatarea de la fata locului.
iulie 13, 2009 - 7:07 pmFelicitari!
iulie 13, 2009 - 8:50 pmFelicitari, un joc exact prestat de domnul Marin!
iulie 13, 2009 - 9:38 pmFelicitari sincere ! Acum mai bine de douazeci de ani urmaream in Revista Romana de Sah partidele comentate sau jucate de domnul Marin. Ii doresc multe succese in continuare !
iulie 13, 2009 - 10:04 pmM-am luptat indelung cu aceste conexiuni internetice, ca sa-mi pot exprima, si eu, multumirea pentru ceea ce ne ofera in permanenta Maestrul Marin Mihail. Marele Maestru.
iulie 14, 2009 - 12:45 amDe la partide comentate pentru toti( pe intelesul atat unor MM, cat si al unor simpli iubitori de sah, precum subsemnatul), pana la rasfatul disputarii altor partide memorabile in live.
V-am spus nu demult ca Dl. Ghitescu a vrut ca sa zburati singur. Ati reusit.
Acum ne invatati sa zburam si noi. Va multumesc.
Felicitari inca odata dl Marin!
iulie 14, 2009 - 10:47 amO performantza frumoasa iar ultima partida cu Kiril chiar a fost pe muchie de cutit!
Acum la 2600 sper sa fiti rechemat la echipa Olimpica.
Eu zic cu dumneavoastra la masa 4 Romania ar avea un redutabil jucator care ar aduce multe puncte!
La urmatoarea Olimpiada : Dieter, Istratescu, Lupulescu, Marin si eu zic rezerva Chirila ar fi o echipa de zile mari!
Eu zic ca intr-un an Chirila ajunge si el la 2600 pentru a-si merita locul in echipa!
Si poate intr-un an isi revine si Dieter la pofta de joc de pe vremuri!
Sa uite de varsta ca acest lucru actioneaza la el psihologic negativ!