El este regele. Este Vishy!

Daca v-ati gandit ca muschii sunt mai puternici decat creierul, atunci sunteti mat. Intr-o batalie cu pioni, stim cine este regele. Nu este nici un Singh sau un Khan. Este Vishy. Numele complet: Vishwanathan Anand.

Campionul Mondial, Vishy, a fost in capitala pentru a juca un simultan live cu castigatorii competitiilor locale, intr-o competitie sugestiv intitulata ‘Vish come True’. “Vish come True este o competitie nationala, organizata de NIIT, in care castigatorii au sansa sa joace cu mine in marea finala. Elevii sunt incurajati sa joace sah, prin sah ei imbunatatindu-si concentrarea si abilitatile de a lua decizii, prin urmare crescand performantele academice printre copii.”

anand
Noutatile sunt cele mai importante lucruri si cine stie asta mai bine, decat maestrul insusi. “In general observ  ce fel de jucator este adversarul. Este important sa iti iei adversarul dintr-o pozitie in care el se asteapta cel mai putin. Apoi incerci sa stabilesti tipare in jurul a ceea ce face adversarul. Daca adversarul trebuie sa castige cu orice pret, atunci el va adopta o tactica foarte riscanta si sarcina mea este de a nu permite acest lucru. Un lucru important este de a iti aminti toate nuantele dintr-o anumita pozitie si sa fi pregatit pentru o lupta de durata” a spus Anannd pentru SundayET la o cesca de cafea.

Kramnik Anand cv
Crearea unei strategii necesita pregatire, ceea ce poate fi o sarcina foarte grea. Intrebat fiind care este strategia,el va raspunde “Abilitatea mea de a expermenta. Imi place sa incerc diferite deschideri. Asa cum a fost la Bonn, am jucat deschiderea pionului regelui, ceea ce era punctul forte al adversarului. A fost un risc calculat, dar a meritat. Imi place sa joc cu adversari noi si formate noi. Acesta este un lucru bun pentru a tine pasiunea mereu aprinsa si sa inveti mereu.” Anand joaca sah de o lunga bucata devreme si cu fiecare meci, bagajul de cunostinte a evoluat constant. Totusi, in epoca calculatoarelor, toate abordarile jocului s-au schimbat. “Jocul meu a evoluat intr-o maniera foarte structurata. De cand calculatorul a devenit uninstrument nelipsit, abordarea sahului s-a schimbat. Folosim programe sa socam meciuri sis a facem cautari pe anumite criterii. Deoarece majoritatea jucatorilor au acces la aceesi sursa de informare, depinde foarte mult de modu lin care folosesc acesta sursa si de modul de pregatire. Folosirea acestor instrrumente si a puterii de a sti cand sa folosim puterea creierului uman in defavoarea puterii de calcul a calculatorului este foarte important.” A spus Anand despre importanta calculatoarelor.

anand

Noul val de jucatori este foarte promitator si este de bun augur pentru India. Acest lucru nu va ajuta doar la alegerea noilor talente, ci va pune India pe radarul international al natiunilor active din punct de vedere sahistic. “Avem o scena sahista foarte activa, cu 2 juniori campioni mondiali. India organizeaza circuite sahiste internationale, si exista 2-3 turnee open mari, care atrag o participare internationala puternica, si incurajeaza talentele locale sa joace in turnee puternice” a spus el

Profitand de initiativa guvernului  de a promova sahul, anumite state au aratat un interes deosebit in gasirea talentelor. “Guvernul a fost un partener foarte important si care paote oferii sprijin concret. State precum Assam si Tripura au aratat un interes deosebit si observam ca o multime de talente provin din aceste state.”

anand-kramnik_corus_chess_2008_small
Nu mai este cazul sa spunem ca in India sahul are potentialul de a devenii sport national. Si de ce nu? “In 2006 a fost echipa de pe locul 2 in ceea ce priveste ratingul ELO la Olimpiada. Am adus noi mari maestrii in fiecare an. Ceea ce este cel mai inbucurator este faptul ca avem atat la baieti cat si la fete jucatori foarte puternici. Acesta este foarte rar in sport.” spune el cu un zambat satisfacator. Vishy va calatorii in Germania pentru a juca la Mainz la sfarsitul lunii iulie.

sursa: Susan Polgar Blog

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.