Superturneul de la Dortmund a inceput in aceasta saptamana. Formatul pare obsnuit pentru acest eveniment: turneu tur-retur de 6 jucatori. Dupa 3 runde avem 2 victorii si 7 remize, ceea ce presupun ca este de asemenea normal pentru aceste super-turnee: jucatorii isi asuma ZERO riscuri si majoritatea partidelor se joaca cu mare grija si se termina remize.
Cu toata dezbaterea cu privire la marele numar de remize ce apar in general in toate tipurile de turnee, cumva a scapat atentiei ca aceste super-turnee fac prea putin ca sa serveasca drept exemplu pentru muritorii de rand. Cred ca acesti jucatori ar trebui sa faca mai mult pentru sportul nostru decat sa joace grijuliu si sa-si protejeze ratingurile; pana la urma, participantii la aceste super-turnee sunt cel mai bine platiti jucatori in lumea sahului. Onorariul pentru aparitia intr-un asemena turneu variaza intre 10.000 si 100.000 euro.
Totusi, inteleg perfect situatia lor: daca ei isi asuma riscuri si pierd, ratingurile lor vor scade si drept efect nu vor mai primii invitatii, nu vor mai primi consistentele onorarii, probabil isi vor incheia cariera de super GM.
Din nefericire aceasta este realitatea prezentului (si este asa de foarte mult timp!) in lumea sahului. Sponsorii se simt probabil pacaliti. Spectatorii sunt privati de batalii epice, si restul marilor maestrii nu putem decat sa scuturam din cap si sa ne reamintim cu nostalgie de zilele de odinioara cand onoarea cuiva insemna mai mult decat ELOul!
Ceea ce este curios pana acum este ca fiecare partida a fost un final pana acum: damele au fost schimbate (in diferite partide) la mutarea 8, mutarea 14, mutarea 18, mutarea 20 si mutarea 24.
Pentru un iubitor de finaluri precum mine, este intotdeauna interesant sa vada doi mari maestrii puternici jucand finaluri. Uneori ei da dovada de tehnica perfecta (care este intotdeauna de admirat), dar alteori mici si aparent insignifiante imprecizii duc la o intorsaturi neasteptate de situatii.
Finalurile au de asemenea o anumita pshihologie: cum, cand, si de ce apar, cum pot schimba cursul jocului, sau daca conteaza.
Meciul epic pentru titlul mondial dintre Kasparov si Kramnik a fost de fapt decis de finaluri: Kramnik l-a provocat pe Kasparov sa intre in finaluri de fiecare data cand a avut ocazia, si chiar daca Kasparov nu a reusit sa castige nici o partida, el nu a respins niciodata oferta de a juca un final un pic favorabil!
(SURSA: KEVIN SPRAGGETT’S BLOG)
0 Comentarii