De la 1 iulie 2009 iubitul nostru joc de şah are o noua ediţie a normelor sale oficiale: Legile Şahului. Cea mai cunoscută, si cea mai de temut schimbare este aşa-numita regulă a “toleranţei zero”: un jucător care ajunge cu doar cateva secunde întârziere la masă, pierde jocul. L-am intrebat pe arbitrul de top şi preşedinte al Comitetului FIDE pentru Reguli şi Regulamente de turneu, Geurt Gijssen: ce s-a schimbat, şi de ce?
La fiecare patru ani, oficiala “Lege a Şahului” poate fi revizuită şi îmbunătăţită de către Adunarea Generală a FIDE după o propunere a Comitetului FIDE pentru Reguli şi Regulamente de turneu. Versiunea curentă a intrat in vigoare pe 1 iulie 2005, iar acest lucru înseamnă că, de la data de 1 iulie, 2009 există o nouă versiune (deşi la momentul scrierii articolului -1 iulie- pe site-ul FIDE se gaseşte tot versiunea veche).
Geurt Gijssen, preşedinte al Comitetului FIDE pentru Reguli şi Regulamente de turneu, ne-a explicat că procesul de schimbare, care dureaza patru ani, începe întotdeauna cu multe sugestii din diferite directii:
“Primesc mereu multe propuneri de modificare a regulilor, de la arbitri, organizatori … de data asta cred că au fost 122 în total. Dintre toate cele pe care le-am primit, am facut un document mare. De asemenea, destul de des includ sugestii primite la coloana mea de pe Chesscafe. ”
“I-am întrebat pe membrii Comitetului, cine vrea să se uite la acest document preliminar, şi, de această dată, şase membri au votat cu privire la toate sugestiile colectate, prin completarea unui formular. Vă rog să reţineţi că eu nu am votat; am acţionat doar ca, să spunem, un secretar. Toate sugestiile pentru modificare care au fost votate cu 5-1 sau 6-0 au fost incluse, şi le-am respins pe cele care au fost votate cu 0-6 sau 1-5. ”
Toate sugestiile la care s-au primit voturi cu proporţii diferite, au fost puse împreună într-un document nou şi duse la Comitetul de Reguli care s-a reunit la Olimpiada de la Dresda. Acolo au fost prezenţi multi arbitri interesati de subiect, şi li s-a permis să participe la reuniuni – un total de aproximativ 85.
I-am lăsat pe toţi sa voteze, iar rezultatul l-am tratat ca pe un prim sondaj de opinii. În cazurile în care unele propuneri au fost susţinute de marea majoritate, le-am inclus pentru următorul proiect; doar în cazurile în care existau diferenţe mari de opinie am lăsat Comitetul de Reguli să voteze şi să decidă. Alteori, am început cu Comitetul de Reguli şi apoi toată şedinţa s-a votat.
Rezultatele unei astfel de întâlniri la o Olimpiadă, care adesea include noi sugestii, sunt duse la Comitetul Executiv, care discută despre tot, dar de obicei nu propune noi modificări. Versiunea finala a proiectului este adusă in fata Adunarii Generale, care îşi dă votul final. De data aceasta, a fost putin diferit, pentru ca Adunarea Generala nu a putut ajunge la un acord cu privire la regula 6 [regula de “toleranţă zero” – P.D.] şi a lăsat Consiliul Prezidenţial sa decida, în cursul reuniunii sale de la Istanbul, din martie 2009.
Noilor Legi ale Şahului – Ce s-a schimbat?
Vom începe prin a discuta schimbarea, cu proastă reputatie, cu privire la întârzieri, aşa-numita regulă a “toleranţei zero”: un jucător care ajunge cu doar cateva secunde mai târziu la masă, pierde jocul.
Sosirea (târzie), la masa de joc
Vechea regulă:
Noua regulă:
Această regulă a fost deja testata la Olimpiada de la Dresda, din noiembrie 2008, la care marja de o ora a fost schimbata la zero, care a fost posibila pentru că Legile Şahului in vigoare din octombrie 2005 deja spuneau că este posibil să se ajungă cu întârziere de o oră cu excepţia cazului în care regulile competiţiei spun altceva, sau daca arbitrul decide altfel.
6.6 a. Orice jucător care ajunge la tablă după startul sesiunii va pierde jocul. Astfel, timpul implicit este 0 minute. Regulile competiţiei pot specifica altfel.
b. În cazul în care regulile unei competiţii specifica un alt timp implicit, se procedează după cum urmează. Dacă nici un jucător nu este prezent iniţial, jucătorul care are piesele albe va pierde tot timpul scurs pana in momentul sosirii lui, cu excepţia cazului în care regulile competiţiei spun altceva, sau daca arbitrul decide altfel.
Regula “toleranţei zero” a fost criticată destul de mult, după ce a devenit clar că arbitri o aplicau cu putin cam mult entuziasm. De exemplu, unui jucător care era deja la masa, dar se îndepartase în căutarea unui pix, i s-a dat partida pierduta prin neprezentare. Ceva similar s-a întâmplat la recentele campionate chinezesti, unde Hou Yifan i s-a dat partida pierdută, în ciuda faptului că ea era în sala de joc.
Geurt Gijssen
Dupa Gijssen, regula, de fapt, nu s-a schimbat atât de mult.
“Organizatorii de turnee au încă permisiunea de a modifica regula. Fie că textul de bază spune că timpul de întarziere poate fi o oră sau zero, în ambele cazuri organizatorul poate decide ca acesta să fie, să spunem, cincisprezece minute. ”
Partea criticabilă a regulii de “toleranţă zero”, “Orice jucător care ajunge la tablă, după începerea sesiunii pierde jocul“, ar putea încă să conducă la dezbateri, deoarece nu este clar dacă jucătorul ar trebui, de fapt, să fie asezat la masă înainte ca runda să înceapă oficial. Conform jurnalistului IM Stefan Löffler, “pentru Federaţia germană de şah prezenţa în zona turneului este de ajuns, aici incluzand toaletele si zonele unde se servesc gustari si racoritoare.” Organizatorii sunt sfatuiti sa includa unele clarificări cu privire la acest subiect în regulile turneului lor.
Gijssen continuă:
“Aş dori să subliniez faptul că, în opinia mea, cea mai importantă schimbare este faptul că, în noile Legi ale Şahului partea care spunea… sau dacă arbitrul decide altfel, a fost eliminată. Aceasta înseamnă că un arbitru nu mai poate decide că a fost un caz de forţă majoră, într-o situaţie excepţională, care ar permite cuiva să joace, chiar şi după o întârziere mai mare de o oră. ”
“Apropo, menţionata ” sau arbitrul decide altfel “, este aplicabilă în cazul în care ambii jucători întârzie. Exemplu: regulile unui turneu stipulează că un jucător pierde jocul dacă ajunge după 15 de minute de la startul rundei. Să presupunem că ambii jucători sosesc după 10 minute. În acest caz, arbitrul poate să reducă 5 minute din timpul de joc al ambilor jucători în loc de 10 de minute doar din timpul albului. “
Poate fi de aşteptat ca mulţi organizatori de turnee sau chiar de competiţii să nu se deranjeze să verifice toate detaliile Legilor Şahului, şi pur şi simplu să mentioneze ca este un eveniment la care “se aplică Legile de Şah FIDE“.
Într-un scenariu, în care luăm în considerare cel mai rău caz, un jucător de club va călători vreme de câteva ore, undeva departe, pentru a juca un meci de echipă, ajunge cu două minute întarziere, pierde partida şi poate lua următorul tren către casă.
Gijssen: “Este adevărat, dar nu ar trebui să dăm vina pe Legile Şahului, ci pe organizator pentru că nu se gândeste la particularităţile evenimentului pe care-l organizează, sau pe arbitrul evenimentului, care nu a subliniat că de la 1 iulie este o situaţie nouă”.
5 Comentarii
La turneele organizate de mine, nu aplic aceasta reglementare FIDE.
iulie 4, 2009 - 7:31 pmIn Bucuresti este imposibil sa ajungi la o ora fixa.
Ca organizator, eu voi folosi regula de bun simt a “sfertului academic”. Chiar daca i s-a luat arbitrului dreptul de a decide in cazuri de forta majora, un organizator intelept poate rezolva si problema aceasta. In concluzie, nu avem niciun motiv sa ne impacientam datorita noilor reguli.
iulie 4, 2009 - 9:37 pm“In Bucuresti este imposibil sa ajungi la o ora fixa” ha ha 🙂
iulie 6, 2009 - 11:15 amAuziti jucatorii de football sau orice alt sportiv care are meci partida etc la ora fixa si care locuieste in Bucuresti de ce totusi ajunge la ora fixa ???
Ce-ar fi la un meci Dinamo-Steaua sa inceapa meciul cu 7 impotriva la 8 jucatori pentru ca ceilalti sunt opriti in trafic. In minutul 15 cand soseste si Tamas (ar fi apoi 8 la 8 ) este deja 3-0 pentru Steaua.
Sau alt exemplu Fererer joaca impotriva lui Nadal la Bucuresti Open in finala.
Federer serveste cu terenul gol pentru ca Nadal e retinut in traficul infernal.
Sa fim seriosi sahul daca se vrea sa fie respectat trebuie sa se respecte el insusi, cu alte cuvinte tolerantza zero e foarte bine!
Doar ca o sa dureze pana ce lumea isi da seama ce importanta e noua regula.
Pentru mine o regula de bun simt, sigur vorbesc aici de jucatorii profesionisti nu de jucatorii ce practica sahul ca hoby.
Pentru cei care sunt doar amatori as pune o regula de 15 minute care e regula bunului simt pana la urma…
Vasim: sunt sigur ca Florin se referea la jucatorii participanti la openurile bucurestene, care spre exemplu ies de la 16 de la munca si au partida programata la 17. Teoretic ar trebui sa ajunga la timp dar traficul bucurestean supraaglomerat este imprevizibil si orice se poate intampla.
iulie 6, 2009 - 1:46 pmMultumesc Adrian pentru precizarile facute.
iulie 6, 2009 - 3:08 pmDomnule Vasim as fi vrut sa fiti la sedinta tehnica de la concursul organizat de mine in weekend, cand am explicat noile reglementari FIDE. Daca as fi aplicat “toleranta zero” probabil ca jumatate din participanti s-ar fi retras.