Meciul celebritatilor: Karpov – Maradona ne poate face sa speram intr-un viitor apropiat, la un meci Nisipeanu-Hagi?

Celebrul fotbalist argentinian, Diego Armando Maradona, legenda a fotbalului mondial si-a dat acordul pentru a juca o partida cu totul speciala cu fostul campion mondial de sah, Anatoly Karpov. Fostul adversar al lui Kasparov de acum 20 de ani a fost invitat la memorialul Najdorf si a binevoit sa vina sa sustina cateva actiuni ale gazdelor pentru promovarea sahului autohton. Intamplarea nu este de data recenta, insa ne poate ajuta sa tragem cateva invataminte referitoare la marketingul pe care stiu sa il faca alte natiuni cu un sah mult mai slab ca cel romanesc.

karpov_maradona13

Karpov vs Maradona, un meci pentru imaginea sahului argentinian.

.Ma gandesc ca orice jucator roman de fotbal ar putea face lobby pentru sahul romanesc, intr-o idee asemanatoare. De ce nu Nisipeanu – Hagi?

nisipeanu02 hagi2444

Cei doi mari sportivi care au ajuns cei mai buni din Romania in sah si in fotbal. Noi va propunem un meci de neuitat, pentru promovarea sahului : Nisipeanu- Hagi

Sau orice alt meci care ar aduce putin sahul in atentia media. Este greu de dat tonul, asa a fost si cu presa si ziarele de pe internet. Am incercat sa ajungem acolo pe cai normale, sa avem o rubrica de sah intr-un cotidian national si nu s-a prea putut. Ne-a invins gaina cu 5 picioare si vedetele de doi bani care apar zilnic pe prima pagina a ziarelor noastre de criza. Am incercat sa punem la dispozitia celor care vor sa publice, stirile din sah si totul a inceput sa se miste. In nici 2 luni vedem zilnic destule stiri si articole in toata regula despre sah. Si pe zi ce trece se inmultesc numarul ziarelor si publicatiilor online care nu numai ne preiau din stiri sau articole, ci mai adapteaza sau chiar produc si ei reportaje sau articole care au subiectul sah. Ramane de vazut ce este de facut cu rubrica de sah la televiziune, mai ales ca la o televiziune care are acoperire nationala, nu mai exista de multa vreme si toti regretam emisiunea Elisabetei Polihroniade, alaturi de care am crescut cu totii. Au existat si emisiuni locale care au adus acel plus pentru sahul local, dar parca vrem tot mai mult sa vedem o emisiune saptamanala, macar asa cum a si mai fost. Au fost si mai sunt emisiuni despre sah la Cluj(Tvr Cluj), realizata de Mfide Alin Toma, iar acum CM Costica Dobra la Craiova(Tele U Craiova ), realizeaza o emisiune cu acoperire locala. Din 2003 pana in 2007 am cochetat si eu cu cele 2 televiziuni locale avand emisiuni de sah in mai multe formate si destule formule incercate. De la pastila de 5 minute, pana la emisiuni de 45-50 de minute, destul de vaste si cu multe rubrici interesante. Experienta a fost interesanta si am avut multe de invatat, mai greu a fost la inceputuri. Sa trecem insa la subiectul nostru, sa nu zic la oile noastre, pentru ca s-ar interpreta altceva…

karpov_sahcu_piese_vii

Partida cu figuri vii, un inedit subiect de  atractie pentru televiziunea argentiniana

Dar sa revenim la laitmotivul acestui articol si sa vedem ce s-a intamplat si cum a fost pregatita partida, care in mod sigur a suscitat un interes imens din partea suporterilor celor doi mari legende ale sportului mondial.  Partida a avut cateva caracteristici speciale, asa ca inainte de a incepe partida,  Karpov a fost legat la ochi si partida a trebuit sa inceapa.

karpov_aires_mijlocul pieselor vii

Karpov in mijlocul figurilor vii, care aveau sa fie aranjate in locul pieselor obisnuite

Insa asta numai dupa ce piesele si-au facut … aparitia in scena, pentru ca a fost vorba despre figuri vii. O emisiune facuta la Buenos Aires, a adus cele doua celebritati din domenii diferite, fata in fata.

karpov_sahorb_mara

Karpov zambeste pentru ca stie ca va face o buna propaganda sahului argentinian

Anatoly Karpov a fost invitat la memorialul Najdorf, iar argentinienii stiu sa isi faca reclama cu sahul in tara lor sud-americana. Rezultatul a fost consemnat dupa mutarile :

karpov_e4,e5

Pozitia dupa mutarile 1.e4 e5 facute de Karpov si Maradona

Diego Maradona vs Anatoly Karpov (Blindfold) -partida cu figuri vii

karpov_maradona_poz finala

Pozitia in care inteleptul Maradona a propus remiza

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 d6 4.Nc3 – remiza

Aici aveti intregul show care ne poate face sa incercam sa credem in viitorul sahului romanesc in continuare!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ITcc7paetcY&eurl=http%3A%2F%2F209.85.135.132%2Ftranslate_c%3Fhl%3Dro%26sl%3Den%26u%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.chess.com%2Fvideo%2Fview%2Fdiego-maradona-amp-the-grandmaster-draw-with-kar&feature=player_embedded]

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • nicu valahu

    O idee nemaipomenita! Daca ar fi sa votam, si s-ar tine cont de acest vot, as vota pentru acest meci. Oricare va fi viitorul acestei idei, mie imi place. Cunosc destule exemple de acest gen de confruntari intre personalitati din sporturi diferite, care au avut succes de casa, si nu numai; chiar au dat un elan neasteptat acelor discipline implicate in respectivele meciuri. Inchipuiti-va o tabla de sah semnata de Dieter si Hagi. Eu deja visez sa o am.
    Cat despre articol, Iuliane, Jos palaria!

    iulie 3, 2009 - 9:13 pm Raspunde
  • sictireli

    Daca Hagi stie ceva sah, eu votez pentru meciul Nisipeanu – Hagi. Ca show-ul sa fie perfect, Nisipeanu sa jongleze cu balonul de fotbal.

    iulie 4, 2009 - 6:49 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.