Sahul duce lipsa de vizibilitate si de prestigiu

eu102

Pe un foarte respectat site portughez a aparut zilele trecute un articol despre un studiu de marketing privind sporturile, recent publicat in Brazilia. Compania responsabila pentru acest studiu a fost o companie braziliana: J.Cocco Sport Marketing.

logo

Acest studiu este foarte interesant deoarece abordeaza marketingul in sporturi, dintr-un unghi care tine de afaceri/sponsorizari. Ce primeste sponsorul in schimb pentru investitia lui? Care este sportul care se potriveste cel mai mult cu nevoile fiecarui sponsor?

Compania mai sus mentionata este lider pe industria ei, cu mai mult de 30 ani de experienta.

logorankSportG2

Deoarece studiul a avut loc in Brazilia, doar acele sporturi care se practica in Brazilia s-au luat in considerare. Din cele 55 sporturi luate in considerare, sahul a iesit pe locul 38, cazand doua locuri in clasament fata de studiul anterior din octombrie 206.

In fruntea listei se afla, clar, fotbalul (toata lumea in Brazilia il joaca!), urmat de volei, curse de masini, tenis, gimnastica, golf etc.

s

Studiul este bazat pe 20 de criterii diferite luand in considerare factori economici, geografici, precum si vizibiliatea/aparitia in media, popularitatea printre diferite grupe de varsta printre alte elemente.

chess

Studiul este revelator cu privire la locul sahului in societatea braziliana. In esenta, conform acestui studiu, sahul este vazut drept o activitate marginala, atat pentru populatie in general, cat si pentru pentru potentialii sponsori. Sahul duce lipsa atat de vizibilitate cat si de prestigiu.

(Sursa: Kevin Spragget’s Blog)

4 Comentarii

 • Florin Voiculescu

  ACESTEA SUNT REZULTATELE STUDIULUI DIN BRAZILIA. LA NOI IN TARA SAHUL SE AFLA IN CONTINUA ASCENSIUNE : MAI MULTE CONCURSURI, MAI MULTI JUCATORI DE NIVEL INALT PARTICIPA, COPII VIN DIN CE IN CE MAI MULT SPRE CLUBURI, LA GRADINITE SI IN SCOLILE REPREZENTATIVE SE PREDA SAH DEJA DE CATIVA ANI BUNI, IN MULTE LOCURI DIN TARA, SI ACESTA ACTIVITATE ESTE IN CRESTERE EXPONENTIALA CU SAU FARA APROBARI LENTE BIROCRATRICE ALE PARLAMENTULUI SAU MINISTERELOR DE RESORT.
  APROPE TOATA LUMEA JOACA SAH CU CALCULATORUL, CU COMPUTERE DE SAH SAU CU PARTENERI UMANI PE INTERNET. TENDINTELE SUNT ANTAGONISTE FATA DE BRAZILIA : LA NOI IN CATIVA ANI, CEL PUTIN PRIN NUMARUL DE JUCATORI, SAHUL VA TRECE INAINTEA FOTBALULUI !

  iunie 29, 2009 - 11:59 am Raspunde
 • adrianstanca2009

  O paralela cu Brazilia nu prea e in favoarea noastra, intrucat acolo sahul se preda in scoli pe cand la noi…In al doilea rand, un eveniment oarecare-despre care am scris- (nu finala!) a strans in Sao Paolo 2000 de copii de pana in 14 ani. (ati citit bine, doua mii!)
  In alta ordine de idei , din pacate, si la noi sahul este vazut drept o preocupare marginala de catre opinia publica, iar majoritatea evenimentelor sahiste sunt de tipul ‘noi intre noi’, nu sunt mediatizate!
  Avem rubrica de sah permanenta intr-un cotidian de mare tiraj? Precum kenyenii mei, nici noi nu avem!
  Este adevarat, se simte o emulatie in ultima vreme in sahul de pe la noi, dar e vizibila doar in cercul nostru restrans.
  Ideea de baza a articolului este ca sahul nu este un sport atractiv pentru sponsori, si in al doilea rand este considerat de catre opinia publica o activitate oarecare, la acelasi nivel cu jocul de table, nimic mai mult. Si din pacate aceste lucruri sunt valabile si la noi.

  iunie 29, 2009 - 1:49 pm Raspunde
 • obezeanu

  Criza economica a lovit in moalele capului principalele ziare de sport din Romania…Prin urmare,orice competitie din orice ramura de sport nu este reflectata in paginile acestora decat CONTRA COST.
  Altfel spus:”PLATESTI,EXISTI-NU PLATESTI, NU EXISTI”
  Cazul”Bazna” este elocvent in acest sens!Deoarece organizatorii nu au alocat fonduri pentru publicitate,nici un ziar sau post de televiziune nu a suflat un cuvant despre cel mai puternic turneu de sah din Romania…
  Adica acest turneu N-A EXISTAT!!
  Cand vom avea bani,va asigur ca TOATE televiziunile si ziarele de sport sau de stiri vor reflecta din abundenta orice turneu de sah dupa schema:o stire,10 minute de publicitate,alta stire inca 10 minute de publicitate…
  Asa ca,dupa parerea mea,nu e cazul sa ne facem iluzii!

  iunie 29, 2009 - 4:43 pm Raspunde
 • alin

  Da, adevarul e ca in afara de cercurile sahiste, nu prea intalnesti articole despre sah pe celelalte canale media centrale.

  iunie 29, 2009 - 6:52 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.