Campionatul Bulgariei pe echipe cu prezente romanesti

eu16

Campionatul Bulgariei pe Echipe la masculin si feminin (prima si a doua divizie) a avut loc in perioada 8-14 iunie. Aceasta a fost cea mai tare competitie pe echipe care s-a vazut vreodata in Bulgaria. Cu exceptia lui Veselin Topalov si a lui Ivan Cheparinov au luat parte toti jucatorii bulgari de valoare. Unii dintre jucatorii bulgari la origine au reprezentat alte tari, Vladimir Georgiev joaca pentru Macedonia, Evgeny Ermenkov joaca pentriu Palestina(?!?) iar Silvia Colass reprezinta Franta; totusi, toti acesti jucatori au fost prezenti. Cu exceptia acestor ‘stranieri’ unele echipe s-au intarit cu stranieri reali din Romania, Croatia, Serbia, Germania si Ucraina- familia Vlad Nevednichy si Gabriela Olarasu din Romania au reprezentat CSKA, M. Manolache a jucat pentru Vidin, Dejan Antic (Serbia) a luptat bine pentru Shumen, Sebbie Bogner – pentru Lukoil. Dupa cativa ani de experimente cu sistemul de joc pare ca s-a gasit formula cea mai buna pentru o tarisoara mica precum Bulgaria.

Se joaca in sistem turneu cu 8 echipe, in care ultimele doua retrogradeaza. Echipele masculine sunt alcatuite din cate 6 jucatori plus 2 rezerve, in timp ce la feminin 3 jucatoare sunt ajutate de o singura rezerva.

In campionatul masculin au luat parte 20 GM, si 16 IM , iar in cel feminin 6 WGM si 8 WIM.

Media ELO a echipei favorite, Lokomotiv Sofia, a fost 2512.

S-a jucat conform regulii Dresda, adica toti jucatorii trebuiau sa fie la mese la startul rundei. De asemenea s-a aplicat si regula Sofia, astfel incat propuneri de remiza s-au facut doar dupa mutarea 30 (cu exceptia cazurilor cand s-a obtinut permisiunea arbitrului), si s-au interzis aranjamente intre capitani.

La masculin lupta s-a dat practic intre trei echipe: Lokomotiv Sofia (K.Georgiev, N. Ninov, A. Stefanova, P. Genov, P. Velikov, Kr. Georgiev, rezerve B. Andonov si J. Ivanov), Lukoil-Neftohimik Burgas (V. Iotov, Vl. Georgiev, D. Bojkov, S. Bogner, V. Lilov, M. Vasilev, A. Angelov, Zh. Zhekov) si CSKA Sofia (V.Spasov, A. Kolev, V. Nevednichy, I. Enchev, E. Ermenkov, G. Filev, I. Tsvetkov, A. Jovchev).

georgiev01

Kiril Georgiev (Lokomotiv Sofia)

Toate aceste echipe au avut in compozitie mari maestrii in principal, si au fost favorite conform ratingului. Lokomotiv Sofia a reusit sa invinga in ambele meciuri cruciale cu scorul limita de 3,5-2,5 si au devenit campioni, in timp ce Lukoil a castigat meciul direct cu CSKA Sofia obtinand medaliile de argint. Outsiderii Pleven 21 si Shumen 2005 au retrogradat.

Cei mai buni jucatori pe fiecare masa:

Masa 1 – V. Iotov (Lukoil) si A. Delchev (Vidin) 4,5/7;

iotov-11926

Valentin Iotov

Masa 2 – N.Ninov (Lokomotiv Sofia) 4/6;

ninov

Nikolai Ninov

Masa 3 – M. Mrdja (Lokomotiv Plodviv) 4,5/7;

Masa 4 – I. Enchev (CSKA) 5,5/7;

Masa 5 – S. Kozhuharov (Lokomotiv 2000 Plodviv) 5/7;

Masa 6 – Kr. Georgiev (Lokomotiv Sofia) 5/7.

Ca de obicei lupta a fost tensionata in campionatul feminin. Cu exceptia invingatoarelor, Lokomotiv Sofia (L. Genova, E.Djingarova, E. Collas, St. Bednikova) care si-au asigurat practic victoria cu o runda practic inainte de final, doar ultima runda a determinat medaliatele de argint si bronz, precum si echipele care au retrogradat. Cu o echipa tanara si de perspectiva, Lokomotiv 2000-Plodviv (I. Videnova, A. Nikolova, D.Sirkova, M. Yaneva) au castigat ultimul meci cu un scot perfect de 3-0 obtinand argintul, iar locul 3 l-a obtinut Lokomotiv Plodviv (M. Voiska, S. Maksimovic, T, Baninska).

Echipele G. Daskalov -Varna si Rokada –Plodviv au retrogradat.

Cele mai bune jucatoare pe mese:

1.D.Artyonova (Spartak Pleven) 5/7;

2. E. Djingarova (Lokomotiv Sofia) 5/7;

3. Silvia Collas (Lokomotiv Sofia) 5,5/6.

bulgaria09

Campionii

(Sursa: Chessbase)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.