Bobby Ficher, jucatorul, nu omul

Sunt sigur ca majoritatea dintre voi sunteti convinsi ca Bobby Fischer a fost un excentric,  si ca el a vazut America si femeile ca fiind incorecte din punct de vedere politic. Totusi, este usor sa uitam lucrurile importante realizate de un om, atunci cand viata personala este luata in vizor.

bobby_fischer_01

Da, in ultimii ani a fost un egocentrist, cu o ura profunda pentru Statele Unite. In lumina modului cum a fost tratat, nu sunt sigur ca nu as fi si eu perturbat. Dar nu cred ca modul propriu de a privi lucrurile ar trebui sa produca un efect de halou opus, daca vreti.

Robert (Bobby) Fischer

Efectul de halou se produce, in special, atunci cand cineva este admirat pentru o abilitate speciala precum in sport sau muzica,  se presupune ca orice ar face sau ar zice acea persoana este “de aur”; ei nu pot gresi. Bietul Bobby Fischer a patit exact pe dos, si nu cred ca merita acest lucru.

In 1972 a facut ce nu a putut face nici un American pana atunci. A batut  Rusia si a adus coroana de campion mondial in Statele Unite. Aceasta victorie l-a plasat printre cei mai puternici jucatori de sah din toate timpurile (discutabil desigur).

fischer1972u

Jocurile sale si modul in care vedea tabla raman materiale de studiu pentru marii maestrii ai momentului.  A fost, in esenta, regele sahului.

Lumea nu este interesata in general daca un star rock se drogheaza, sau face praf camera de hotel, sau este implicat in acte sexuale de nedescris cu fanii, sau lumea nu este interesata daca atletii isi ies din fire.

Dar cand un puternic jucator de sah spune lucruri negative despre Statele Unite, este alungat din joc si din inimile fanilor. Sa nu uitam ca a fost arestat si retinut pentru, in opinia mea, un timp nejustificat pentru  ca a jucat sah intr-un loc unde i s-a spus sa nu joace. De asemenea sa nu uitam ca a castigat acel meci, aratand inca o data ca era cu siguranta cel mai bun.

fischer-spassky1992e

In prezent, si in special dupa atacurile de la 9/11, suntem programati sa fim patrioti si ni se spune sa sustinem trupele de peste mari (indiferent daca se afla acolo din motive bine intemediate sau nu) si avem tendinta de a privi nevaforabil pe cineva care nu este “Pro America”.

Dar unii din acesti oameni care l-au alungat pe Bobby Fischer pentru opiniile si atitudinea sa, mestereste in jurul unei masini japoneze sau face cumparaturi din Wal-Mart, unde cu greu gasesti produse fabricate in America. Trebuie sa presupunem ca acesti cetateni sunt fani ai atacului de la Pearl Harbor din 1941?

bobbyfischer_narrowweb__300x489,0

Care este scopul acestui articol? Acela de a scoate la lumina faptul ca un geniu al sahului, Bobby Fischer, a fost si va ramane o figura majora a jocului, indiferent de opiniile politice. Trebuie sa ne concentram asupra magiei tactice pe care o demonstra la tabla si sa lasam  spusele sale deoparte. Nu este corect nici pentru Bobby Fischer si nici pentru joc.

Traducere dupa Derek Odom

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • George

    Tu sigur ai inteles si jucatorul si omul,inainte sa te apuci sa scrii articolul asta?Daca da…da….daca nu…nu 😉

    iunie 27, 2009 - 10:08 pm Raspunde
  • Costin Beiu

    George: eu unul nu am facut decat sa traduc un material apartinand domnului Derek Odom, ceea ce am si specificat la sfarsitul articolului.

    iunie 28, 2009 - 10:11 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.